Υπερτροφική ουλή: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

υπρετροφική ουλή αντιμετώπιση

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για μια υπερτροφική ουλή; Μια υπερτροφική ουλή είναι αρκετά πυκνή και είναι πάνω από την επιδερμίδα. Αποτελεί μια αντίδραση στη διαδικασία ανάρρωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάρρωσης, σχηματίζεται επιπλέον συνδετικός ιστός στην περιοχή του τραύματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποκατάσταση ενός τραυματισμού στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας είναι γρήγορος. Σχηματίζεται νέα επιδερμίδα όσο αναρρώνει η παλιά. Στα πιο βαθιά τραύματα, ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο για την αποκατάσταση του τραυματισμού. Το κολλαγόνο είναι πιο πυκνό από την υπόλοιπη επιδερμίδα. Αυτός ο πυκνός και λιγότερο ελαστικός ιστός γίνεται ουλή. Οι περισσότερες ουλές είναι επίπεδες. Ωστόσο, μερικές φορές το σώμα παράγει έξτρα κολλαγόνο που, ως αποτέλεσμα, σχηματίζει μια ουλή πάνω από την επιδερμίδα.

Πότε εμφανίζεται μια υπερτροφική ουλή;

Πριν μιλήσουμε για την αντιμετώπιση που χρήζει μια υπερτροφική ουλή, είναι σημαντική η ανάλυση ορισμένων χαρακτηριστικών της. Μια υπερτροφική ουλή κάνει την εμφάνιση της σε περιοχές του σώματος όπου η επιδερμίδα είναι «τεντωμένη». Τέτοιες περιοχές είναι το στήθος, η πλάτη, οι ώμοι, τα μπράτσα, οι αγκώνες και άλλες αρθρώσεις. Ωστόσο, μια υπερτροφική ουλή κάνει την εμφάνιση της σε οποιοδήποτε σημείο της επιδερμίδας υπάρξει τραύμα. Αυτό το τραύμα συνήθως αποτελεί απόρροια ατυχήματος, μόλυνσης, εγκαύματος, αλλά και χειρουργικής τομής. Υπάρχουν κι άλλα είδη ουλών.

υπερτροφική ουλή αντιμετώπιση κοιλιά

Είναι επικίνδυνη μια υπερτροφική ουλή;

Όχι, δεν είναι επικίνδυνη. Αποτελούν κυρίως αισθητική ανησυχία. Βέβαια, μια υπερτροφική ουλή έχει την δυνατότητα πρόκλησης πόνου ή φαγούρας. Ακόμη, σε περίπτωση σχηματισμού σε μια άρθρωση, περιορίζει την κίνηση. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πολλοί επιλέγουν την αντιμετώπιση της.

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για μια υπερτροφική ουλή;

Ο στόχος της αντιμετώπισης είναι η μείωση του μεγέθους της, η απόκτηση ενός επίπεδου σχήματος και πιο ανοιχτού χρώματος, αλλά και η μείωση πιθανού πόνου. Συνήθως, ένας πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος περιμένει την πλήρη ανάρρωση της ουλής πριν τη θεραπεία. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες είναι:

  1. Θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser, όπως το Nd:Yag laser αποτελεί μια συνηθισμένη μέθοδο αντιμετώπισης για μια υπερτροφική ουλή. Το laser συνήθως στοχεύει στα αγγεία του αίματος της ουλής, με την αφαίρεση τους και την πρόληψη της ανάπτυξης περαιτέρω ανάπτυξης της ουλής. Επιπλέον, το laser φωτίζει το κόκκινο ή το ροζ χρώμα της ουλής, ενώ μειώνει τον πόνο, τη φαγούρα και την σκληρή υφή της.

  1. Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία εφαρμόζει αρκετά κρύες θερμοκρασίες για την καταστροφή του ιστού της ουλής. Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες.

υπετροφική ουλή αντιμετώπιση χέρι

  1. Χειρουργική θεραπεία

Μερικές φορές, η χειρουργική θεραπεία μειώνει αρκετά την εμφάνιση της ουλής. Συνήθως , αποτελεί επιλογή όταν οι άλλες θεραπείες αποτύχουν. Για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

  1. Gel σιλικόνης

Μια αρκετά μη επεμβατική θεραπεία. Συνήθως, το gel σιλικόνης ή κάποιο έλαιο προλαμβάνει ή μειώνει την εμφάνιση της ουλής στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης. Η χρήση τους είναι καθημερινή, μερικές φορές για μήνες. Αυτό το προϊόν μειώνει το μέγεθος της, την ερυθρότητα και τη φαγούρα. Ωστόσο, η συμβουλή ενός γιατρού πριν τη χρήση της είναι απαραίτητη.

Είναι ίδια η αντιμετώπιση μιας υπερτροφικής ουλής από έγκαυμα;

Η υπερτροφική ουλή από έγκαυμα είναι πιο δύσκολη ως προς την αντιμετώπιση της. Τα επιφανειακά εγκαύματα συνήθως αναρρώνουν χωρίς τον σχηματισμό υπερτροφικής ουλής. Τα πιο βαθιά εγκαύματα είναι πιο δύσκολα ως προς την αντιμετώπιση τους. Πολλοί δερματολόγοι ή πλαστικοί χειρουργοί αφαιρούν την περιοχή που έχει υποστεί έγκαυμα και τοποθετούν ένα μόσχευμα ιστού. Επιπλέον, χρησιμοποιούν αρκετά συχνά και τις θεραπείες με laser.

Διαβάστε ακόμη:

Σπασμένη μύτη: Χειρουργική αντιμετώπιση

Ατροφική ουλή: 3+1 θεραπείες

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.