Πλατωνική Σχέση: Η σημασία της στην καθημερινότητα

πλατωνική σχέση

Όταν ακούτε τον όρο σχέση, συνήθως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι μια ρομαντική σχέση. Στην πραγματικότητα, η οποιαδήποτε σύνδεση μπορεί να έχετε με έναν άλλο άνθρωπο θεωρείται σχέση. Μια σχέση έξω από το οικογενειακό περιβάλλον χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την ρομαντική και την πλατωνική σχέση. Μια ρομαντική σχέση περιλαμβάνει μια στενή σχέση με έναν άλλο άνθρωπο και περιλαμβάνει μια βαθιά φιλία, καθώς και μεγάλη οικειότητα, σεξουαλική δραστηριότητα και ίσως και αγάπη. Η πλατωνική σχέση είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο φίλους. Ενώ αυτή η σχέση έχει το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας, δεν περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα.

Ρομαντική vs Πλατωνική σχέση

Είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε σε μια πλατωνική σχέση, ακόμη κι αν έχετε ρομαντικά συναισθήματα για το άλλο άτομο της σχέσης. Σε αυτή την περίπτωση, άσχετα με τα συναισθήματα σας, αν δεν έχετε σωματική οικειότητα με το άλλο άτομο, δεν έχετε ρομαντική σχέση. Η σωματική οικειότητα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όχι μόνο το σεξ, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες σχέσεις περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα. Η σωματική οικειότητα περιλαμβάνει άγγιγμα, αγκαλιές και φιλιά, καθώς και άλλες μορφές σεξουαλικής οικειότητας.

 

Ρομαντικά συναισθήματα για το άτομο που διατηρείτε πλατωνική σχέση

Αν νιώθετε ρομαντικά συναισθήματα για έναν πλατωνικό σας φίλο/φίλη και θέλετε να μετατρέψετε την υπάρχουσα σας σχέση σε μια ρομαντική, σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Είναι ο φίλος/φίλη σας στο ίδιο μήκος κύματος με εσάς; Σας έχουν δώσει κάποια σημάδια ότι ενδιαφέρονται για εσάς για κάτι παραπάνω; Είστε πρόθυμοι να αλλάξετε τη δυναμική της σχέση σας προς το χειρότερο αν δεν βρείτε ανταπόκριση; Είναι τα συναισθήματα σας μακροπρόθεσμα ή θα «περάσουν» γρήγορα; Αν έπειτα την απάντηση αυτών των ερωτήσεων δείτε ότι θέλετε ακόμη να αλλάξετε την κατάσταση της σχέσης σας, θα πρέπει να μιλήσετε στον/στην φίλο/φίλη σας.

Πώς όμως μπορεί να λειτουργήσει μια πλατωνική σχέση στην καθημερινότητα;

πλατωνική σχέση φίλες

  1. Συμβάλει στη συναισθηματική ανάπτυξη

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Είναι σημαντικό για όλους να αναπτύσσουν φιλίες στις ζωές τους για να αναπτύσσονται συναισθηματικά. Για να μπορέσετε να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφτείτε τα παιδιά στο σχολείο. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να βρίσκονται σε ομάδες συνομηλίκων και να αναπτύσσουν δεξιότητες όπως το να μαθαίνουν να ακούν, να λύνουν προβλήματα και να αναπτύσσουν το συναίσθημα της εμπάθειας. Ενώ αυτές οι δεξιότητες συνήθως ξεκινούν από μικρή ηλικία, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να αλληλεπιδρούν με άλλους για να έχουν συναισθηματική ανάπτυξη. Αυτή η συναισθηματική ανάπτυξη θα σας βοηθήσει και στις ρομαντικές σας σχέσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε εξάσκηση σε αυτές τις δεξιότητες μέσα σε μια φιλία και μια πλατωνική σχέση.

  1. Λειτουργεί ως δίκτυο υποστήριξης

Όλοι έχουν τις καλές και τις κακές τους μέρες και στιγμές. Είναι πολύ καλύτερα να περνάτε αυτά τα σκαμπανεβάσματα, τις καλές και τις κακές στιγμές μαζί με άλλους. Έχοντας ένα κοινωνικό δίκτυο από φίλους θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τις δύσκολες καταστάσεις και αν γιορτάζετε τα θετικά συναισθήματα. Μια ρομαντική σχέση μπορεί να έχει αυτό το ρόλο, αλλά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο να έχετε φίλους δίπλα σας, όπως και τον ρομαντικό σας σύντροφο. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να διατηρείτε τον πλατωνικό σας κύκλο ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής σχέσης. Θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές της σχέσης σας πιο εύκολα.

πλατωνική σχέση φίλοι

  1. Σας βοηθά να εξελιχθείτε

Όσο κι αν σας αρέσουν οι δικές σας ιδέες, πολλές φορές είναι καλό να λέτε τις ιδέες σας και σε άλλους, ώστε να ακούτε διαφορετικές γνώμες και απόψεις. Δεν θα έχετε πάντα τις απαντήσεις για όλα. Οι πλατωνικοί φίλοι σας δίνουν την ευκαιρία αν πείτε δυνατά τις ιδέες και τα σχέδια σας και να βρείτε καλύτερες λύσεις στα ζητήματα που σας απασχολούν. Χρειάζεστε γύρω σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε και που θα σας προκαλούν να γίνεστε καλύτεροι.

  1. Σας προσθέτει χρόνια

Πολλές φορές μια πλατωνική σχέση μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από μια ρομαντική σχέση. Μια δυνατή σχέση μπορεί να σας δώσει την κοινωνική στήριξη που χρειάζεστε, δίνοντας σας και μακροζωία. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που επιδεινώνονται με την κοινωνική απομόνωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φιλίες μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση προβλημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες.

Διαβάστε ακόμη:

Αναβλητικότητα: 5+1 τρόποι να την μειώσετε

Κατοικίδια ζώα: Πώς επιδρούν στην Ψυχολογία