Χημικό peeling: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

χημικό peeling

Το χημικό peeling είναι αισθητική θεραπεία που εφαρμόζεται στο πρόσωπο, τα χέρια και τον λαιμό. Η θεραπεία αυτή γίνεται για τη βελτίωση της εμφάνισης και της αίσθησης της επιδερμίδας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα χημικά διαλύματα εφαρμόζονται στην περιοχή που θα γίνει η θεραπεία, έχοντας ως αποτέλεσμα την απολέπιση και το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Μόλις γίνει η θεραπεία, η νέα επιδερμίδα είναι πιο ομαλή, με λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη φθορά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θα κάνει μια θεραπεία με χημικό peeling. Ίσως θέλει να βελτιώσει μια ποικιλία ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Ρυτίδες και λεπτές γραμμές
 • Φθορά από τον ήλιο
 • Σημάδια ακμής
 • Παραγωγή υπερβολικού σμήγματος
 • Ουλές
 • Μέλασμα
 • Ανομοιόμορφος τόνος της επιδερμίδας ή ερυθρότητα

χημικό peeling διαδικασία

Ποια είδη χημικού peeling μπορώ να κάνω;

Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη χημικού peeling που μπορείτε να κάνετε. Αυτά είναι:

 1. Ελαφρύ peel

Χρησιμοποιούνται ήπια οξέα, όπως άλφα-υδροξύ για ήπια απολέπιση. Επηρεάζει μόνο την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας.

 1. Μεσσαίο peel

Χρησιμοποιείται τριχλωροοξικό ή γλυκολικό οξύ για να φτάσει στις μεσσαίες και τις εξωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας. Η αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων της επιδερμίδας είναι πιο αποτελεσματική.

 1. Έντονο peel

Διεισδύει πλήρως στη μεσσαία στοιβάδα της επιδερμίδας για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Αυτό το peeling χρησιμοποιεί συχνά φαινόλη ή τριχολορκοξικό οξύ.

xhmiko-peeling-topothethsh

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Πριν τη διαδικασία, ίσως χρειαστεί να δέσετε τα μαλλιά σας. Θα καθαριστεί το πρόσωπο σας και μπορεί να σας τοποθετήσουν μια προστασία για τα μάτια, όπως γυαλιά ή γάζα.

Ο γιατρός σας ίσως μουδιάσει την περιοχή με τοπική αναισθησία, ειδικά αν προχωρήσετε ένα έντονο χημικό peeling. Αυτό είναι πιο πιθανό αν κάνετε μια θεραπεία στα χέρια και τον λαιμό.

 1. Ελαφρύ peel

Κατά τη διάρκεια του ελαφριού peel, λίγο βαμβάκι, μια γάζα, ή μια βούρσα θα χρησιμοποιηθεί για να απλωθεί ένα χημικό διάλυμα, όπως σαλικυλικό οξύ. Η επιδερμίδα θα αρχίσει να ασπρίζει και μπορεί να αφήσει μια ελαφριά αίσθηση ότι «τσιμπάει». Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το χημικό διάλυμα θα αφαιρεθεί ή θα προστεθεί ένα εξουδετερωτικό διάλυμα (για το χημικό διάλυμα).

 1. Μεσαίο peel

Κατά τη διάρκεια του μεσαίου peel, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια γάζα, ένα ειδικό σφουγγάρι ή ένα applicator με βαμβάκι στην άκρη. Αυτό μπορεί να περιέχει γλυκολικό οξύ ή τριχλωροξικό οξύ. Ένα μπλε χρώμα μπορεί να προστεθεί στο τριχλωροξικό οξύ, κοινώς γνωστό ως μπλε peel. Η επιδερμίδα θα αρχίσει να ασπρίζει και ο γιατρός θα τοποθετήσει μια κρύα κομπρέσα στην επιδερμίδα. Μπορεί αν νιώσετε ένα «τσίμπημα» ή κάψιμο στην επιδερμίδα για περίπου 20 λεπτά. Δε θα χρειαστεί κάποιο εξουδετερωτικό διάλυμα, ενώ μπορεί να σας δώσουν έναν ανεμιστήρα χειρός για να δροσίζετε την επιδερμίδα σας. Αν σας τοποθετήσετε το blue peel, θα έχετε έναν μπλε χρωματισμό στην επιδερμίδα σας που μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες μετά το peel.

 1. Έντονο peel

Κατά τη διάρκεια του έντονου χημικού peel, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα applicator που έχει στην άκρη βαμβάκι για να τοποθετήσει φαινόλη στο δέρμα σας. Αυτή θα δώσει στην επιδερμίδα σας άσπρο ή γκρι χρώμα. Η διαδικασία θα γίνει σε τμήματα 15 τμημάτων, για να περιοριστεί η έκθεση της επιδερμίδας στο οξύ.

χημικό peeling οφέλη

Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει ανάλογα με το χημικό peeling που θα κάνετε.

 1. Ελαφρύ χημικό peel

Ο χρόνος ανάρρωση διαρκεί περίπου 4-7 μέρες. Η επιδερμίδα σας θα είναι προσωρινά πιο ανοιχτόχρωμη ή πιο σκουρόχρωμη.

 1. Μεσαίο χημικό peel

Η επιδερμίδα σας θα αναρρώσει σε περίπου 5-7 μέρες. Παρόλα αυτά, η ερυθρότητα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η επιδερμίδα σταδιακά θα πρηστεί, ενώ μπορεί να δημιουργήσει καφέ κηλίδες μέχρι να αναπτυχθεί η νέα επιδερμίδα.

 1. Έντονο χημικό peel

Είναι φυσιολογικό να υπάρξει πρήξιμο και ερυθρότητα, ενώ θα νιώθετε πως η επιδερμίδα σας «καίει». Θα χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες για να αναπτυχθεί νέα επιδερμίδα, ενώ μπορεί να εμφανίσετε λευκά σημεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Θα σας δώσουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε το πρόσωπο σας, αλλά και ποια προϊόντα να χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο μέχρι να αναρρώσετε. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων μακιγιάζ ή άλλων καλλυντικών για το χρονικό διάστημα που θα σας πει ο γιατρός σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες για να ανακουφίσετε το αίσθημα της δυσφορίας.

Διαβάστε ακόμη:

Botox προσώπου 2021: Ο οδηγός για φρέσκια εμφάνιση

Αύξηση στήθους: Τι είναι η αντικατάσταση ενθεμάτων;

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.