Αναβλητικότητα: 5+1 τρόποι να την μειώσετε

αναβλητικότητα

Πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν την αναβλητικότητα με την τεμπελιά ή την κακή διαχείριση χρόνου. Ωστόσο, πολλές φορές η αναβλητικότητα συνήθως αποτελεί μια στρατηγική για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση.

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να αναβάλλουμε ορισμένες φορές κάποια πράγματα. Αυτή η στάση ωστόσο, έχει άσχημες συνέπειες σε ορισμένους. Παραδείγματα αποτελούν χαμένες επαγγελματικές ευκαιρίες, προβλήματα στο σχολείο, τη δουλειά ή τις σχέσεις, άγχος, κατάθλιψη, σκληρή αυτοκριτική.

Τι μπορεί να προκαλεί αναβλητικότητα;

Υπάρχουν βαθύτερα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση αυτής της αντίδρασης. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Φόβος Αποτυχίας
  • Φόβος Επιτυχίας
  • Φόβος ότι οι άλλοι θα έχουν έλεγχο πάνω σε κάποιον

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους να μειώσετε την αναβλητικότητα σας, και να αποφύγετε την εμφάνιση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας αυτής της συνήθειας σας.

αναβλητικότητα στη δουλειά

  1. Επικεντρωθείτε σε 1 πράγμα τη φορά

Το μυστικό για να νικήσετε την αναβλητικότητα είναι η συγκέντρωση. Συνήθως, πολλοί προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και αυτό τους προκαλεί σύγχυση. Ξεκινήστε επιλέγοντας να κάνετε 1 δραστηριότητα-task τη φορά και δεσμεύστε τον εαυτό σας να το πραγματοποιήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

  1. Ξεκινήστε άμεσα

Μόλις έχετε επιλέξει αυτό το task, αναλάβετε άμεσα δράση. Αν νιώθετε εξαντλημένοι ή ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τον κανόνα των 5 λεπτών που θα βρείτε παρακάτω.

αναβλητικότητα συγκέντρωση

  1. Κανόνας των 5 λεπτών

Αυτή είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αναβλητικότητας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι μπορώ να κάνω σε λιγότερο από 5 λεπτά σήμερα που θα με προχωρήσει έστω και λίγο τις δουλειές που θέλω να κάνω;». Μόλις αντιληφθείτε αυτή τη δράση, θέστε ένα χρονόμετρο και περάστε 5 λεπτά δουλεύοντας σε αυτό το task. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις ξεκινήσετε κάτι, κατά πάσα πιθανότητα θα το ολοκληρώσετε. Αυτό οφείλεται σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που λέει ότι τα μη τελειωμένα task θα κολλήσουν στο μυαλό σας. Μην ξεχνάτε: Ακόμη και η πιο μικρή δράση είναι δράση. 5 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

  1. «Δυνατή» ώρα

Απομακρύνετε ό,τι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά και τη συγκέντρωση σας για ορισμένα διαστήματα της ώρας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 2 λεπτά και σταδιακά να αυξάνεται το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείτε «Δυνατή Ώρα». Μην ξεχνάτε να κάνετε διαλείμματα, για να διατηρήσετε την απόδοση του σώματος και του εγκεφάλου σας.

Η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί με κυκλική ροή, που περιλαμβάνει και διαλείμματα. Αν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση σας, πρέπει να διατηρήσετε αυτή τη ροή ισορροπώντας τον χρόνο συγκέντρωσης με τον χρόνο χαλάρωσης.

αναβλητικότητα φόβος

  1. Ανακαλύψτε τον λόγο που αναβάλετε το task

Μερικές φορές είναι πολύ βοηθητικό να καταλάβετε γιατί αναβάλετε ένα συγκεκριμένο task. Μήπως φοβάστε κάτι; Ίσως νιώθετε μεγάλο άγχος και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Συμπληρώστε αυτή την φράση: Αναβάλω αυτές τις δραστηριότητες γιατί…. Δείτε τι θα προκύψει. Αναγνωρίζοντας τους φόβους σας θα καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο ανησυχητικοί όσο νομίζετε.

  1. Βάλτε ένα στοίχημα

Θα βοηθήσει αν έχετε και κάποιον συνάδελφο ή φίλο να σας στηρίξει. Ένας διασκεδαστικός τρόπος να βελτιώσετε την αναβλητικότητα σας είναι να βάλετε στοίχημα με έναν φίλο ή συνάδελφο σας, ή ακόμη και με τον εαυτό σας. Θέστε ένα ρεαλιστικό deadline για να ολοκληρώσετε ένα task και θέστε τι θα γίνει αν δεν το πετύχετε. Ζητήστε από αυτό το πρόσωπο να ελέγχει την πρόοδο σας, καθώς και για το συμφωνημένο βραβείο. Ο νικητής χρωστάει στον άλλο.

Διαβάστε ακόμη:

6+1 συμβουλές να αποτελεσματική διαχείριση χρόνου

Εμπάθεια: Ποια είναι η σημασία της στην καθημερινότητα;