Κατοικίδια ζώα: Πώς επιδρούν στην Ψυχολογία

ζώα κατοικίδια

Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Η φροντίδα ενός σκύλου, μιας γάτας ή ενός άλλου ζώου μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Ποια είναι τα οφέλη που έχουν τα κατοικίδια ζώα;

 1. Αυξημένη άσκηση

Ακόμη και η καθημερινή βόλτα ενός σκύλου, προσθέτει την υγιεινή καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμα σας. Έρευνες έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να γυμνάζονται καθημερινά. Η καθημερινή άσκηση θα κάνει καλό και στο ζωάκι σας. Θα αναπτύξετε τη σχέση που έχετε μαζί του και θα είναι το ζώο σας υγιές.

 1. Μια συντροφιά

Η καθημερινή συντροφιά θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών και να αυξήσετε το προσδόκιμο της ζωής σας. Αντίθετα, η απομόνωση και η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Το ενδιαφέρον για ένα ζώο θα σας βοηθήσει αν νιώθετε ότι κάποιος σας έχει ανάγκη. Θα σας τραβήξει την προσοχή από τις ανησυχίες σας, ειδικά αν μένετε μόνοι σας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων μιλούν στα κατοικίδια τους. Τίποτα δεν μειώνει τη μοναξιά περισσότερο από το να γυρίζετε σπίτι και να σας περιμένει ένα χαρούμενο ζώο που γυρίσατε.

ζώα κατοικίδια σκύλος

 1. Σας βοηθά να γνωρίσετε νέο κόσμο

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν αν είναι ένα μέσο για όσους αναζητούν να ξεκινήσουν νέες φιλίες. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά μιλούν ο ένας στον άλλο κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, ή σε ένα πάρκο για σκύλους. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες σκύλων συνήθως γνωρίζουν νέο κόσμο στα pet shop ή στους χώρους εκπαίδευσης.

 1. Μείωση του άγχους

Η συντροφικότητα που παρέχει ένα ζώο μπορεί να φέρει άνεση, να ανακουφίσει από το άγχος, ακόμη και να δώσει αυτοπεποίθηση σε όσους δεν νιώθουν άνετα να βγουν στον έξω κόσμο. Καθώς τα κατοικίδια ζώα τείνουν να ζουν την στιγμή, δηλαδή δεν ανησυχούν για το τι έγινε χθες ή για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, μπορούν να σας βοηθήσουν να σκέφτεστε περισσότερο το σήμερα και να απολαμβάνετε το παρόν.

 1. Προσθέτουν τη ρουτίνα στην καθημερινότητα σας

Ορισμένα κατοικίδια, όπως οι σκύλοι έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα που τρώνε και γυμνάζονται. Έχοντας μια συνεπή ρουτίνα έχετε ένα κι ένα ήρεμο κατοικίδιο. Άσχετα με τη διάθεση που μπορεί να έχετε, ένα βλέμμα αγάπης από το κατοικίδιο σας, θα σας παρακινήσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να το φροντίσετε.

Τα οφέλη που έχουν τα κατοικίδια στους ηλικιωμένους

Πέρα από τη συντροφιά, τα κατοικίδια ζώα έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση. Αυτό μπορεί αν επιτευχθεί με διάφορους τρόπους.

 1. Βρίσκουν νόημα και χαρά στη ζωή τους

Όσο περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι αρχίζουν να αδυνατούν να μπορούν να κάνουν πράγματα που τους έδιναν νόημα και χαρά. Μπορεί να βγουν στη σύνταξη, τα παιδιά τους να μετακομίσουν μακριά. Ένα κατοικίδιο ζώο θα δώσει χαρά και θα τονώσει το ηθικό, την αισιοδοξία τους και το αίσθημα της αξίας. Η υιοθεσία από ένα άσυλο κατοικίδιων, θα δώσει μια μεγαλύτερη χαρά, καθώς θα γνωρίζουν ότι βοήθησαν ένα ζώο να έχει μια καλύτερη ζωή.

ζώα κατοικίδια ηλικιωμένος

 1. Mένουν συνδεδεμένοι με τους άλλους

Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου δεν είναι πάντα εύκολη όσο περνούν τα χρόνια. Η συνταξιοδότηση, η ασθένεια, ο θάνατος και η μετακόμιση, απομακρύνει από μέλη της οικογένειας και φίλους. Η απόκτηση νέων φίλων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα κατοικίδια ζώα, είναι ένα μέσο για τους ηλικιωμένους να κάνουν συζητήσεις και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

 1. Αυξάνουν τη ζωτικότητα

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση είναι οι καλή φροντίδα του εαυτού. Η φροντίδα δεν περιλαμβάνει μόνο το σωματικό κομμάτι. Οι σκύλοι, οι γάτες και τα υπόλοιπα κατοικίδια ενθαρύννουν το παιχνίδι, το γέλιο και την άσκηση. Αυτός ο τρόπος ζωής δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας.

ζώα κατοικίδια ηλικιωμένοι

Κατοικίδια και παιδιά

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα όχι μόνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες ή άσθμα. Πολλά από αυτά μαθαίνουν για την υπευθυνότητα, τη συμπόνια και την εμπάθεια από έναν σκύλο ή μια γάτα. Τι άλλα μπορεί να κερδίζουν από αυτά;

 1. Λιγότερη κριτική – Περισσότερη ασφάλεια

Σε αντίθεση με τους γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια δεν ασκούν ποτέ κριτική και δε δίνουν διαταγές. Δίνουν πάντα αγάπη και η παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να αναπτύξει το αίσθημα της ασφάλειας σε αυτά. Το να έχουν ένα κατοικίδιο στον χώρο σας μπορεί να μειώσει το άγχος του αποχωρισμού όταν οι γονείς λείπουν από το σπίτι.

 1. Αυτοπεποίθηση – Καλές σχέσεις με τους άλλους

Η αγάπη που προσφέρει ένα κατοικίδιο ζώο θα κάνουν το παιδί σας να νιώθει σημαντικό και θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια θετική αυτοεικόνα. Τα παιδιά που είναι δεμένα με τα κατοικίδια ζώα τους μπορούν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

ζώα κατοικίδια παιδιά

 1. Βοήθεια στα υπερκινητικά και επιθετικά παιδιά

Έρευνες έδειξαν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να ηρεμήσουν τα υπερκινητικά ή τα επιθετικά παιδιά. Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ζώα θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένα ώστε να γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν στις έντονες καταστάσεις.

 1. Τα κατοικίδια ζώα διδάσκουν την ενσυναίσθηση

Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού, διδάσκοντας ενσυναίσθηση και κατανόηση. Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν με τους νέους τους φίλους χωρίς τον φόβο της απόρριψης. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους, ακόμη και το λεξιλόγιο τους.

Ακόμη και ένα μικρό κατοικίδιο, όπως ένα χάμστερ, είναι ένας καλός τρόπος να διδάξετε στο παιδί σας την υπευθυνότητα.

ζώα κατοικίδια παιδί

Πώς να βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο ζώο

Αν αποφασίσατε να προσθέσετε ένα ζωάκι στο περιβάλλον σας, συγχαρητήρια. Θα ανοίξετε τη ζωή σας σε μια νέα και μοναδική σχέση. Ενώ όσοι έχουν κατοικίδια ζώα τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι, πιο ανεξάρτητοι και να νιώθουν πιο ασφαλείς από αυτούς χωρίς κατοικίδια ζώα, είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο ζώο που θα μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής σας.

Μιλήστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας και συμφωνήστε για τα χαρακτηριστικά που θέλετε σε ένα κατοικίδιο ζώο και ποια θέλετε να αποφύγετε. Στις περιπτώσεις του σκύλου, υπάρχουν πολλές ράτσες ή μείξεις τους και η κάθε μια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

ζώα κατοικίδια γάτες

Αν αναζητάτε κάτι πιο μικρό με λιγότερη ενέργεια, μια γάτα ή ένα κουνέλι ίσως είναι καλύτερα για εσάς και την οικογένεια σας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε κάποια ζητήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του κατοικίδιου σας.

 • Μένετε σε ένα μικρό διαμέρισμα, ή σε ένα σπίτι με αυλή; Αυτό θα καθορίσει το μέγεθος του ζώου που ταιριάζει στο σπίτι σας. Μια γάτα ίσως είναι μια καλύτερη λύση.
 • Πόσες ώρες θα μένει μόνο του το κατοικίδιο σας; Αν λείπετε πολλές ώρες τη μέρα, και δεν μπορείτε να έχετε κάποιον να το προσέχει, ένα ζώο που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα είναι μια ιδανική λύση
 • Πώς τα πάτε με τις πολλές τρίχες; Ορισμένες ράτσες από σκύλους και γάτες τείνουν να έχουν αρκετό τρίχωμα που αφαιρείτε. Αν δεν το αντέχετε, ίσως ένα ζώο με λιγότερο τρίχωμα να είναι καλύτερο για εσάς

Όταν είναι να επιλέξετε ένα κατοικίδιο ζώο, να είστε ειλικρινείς σχετικά με τον τρόπο ζωής σας και τη φροντίδα που θα πρέπει να παρέχετε για το κατοικίδιο ζώο που ενδιαφέρεστε. Στο myroyalcanin.gr θα βρείτε τις κατάλληλες συμβουλές για το ζώο που επιθυμείτε να αποκτήσετε, αλλά και τη φροντίδα που μπορείτε να του παρέχετε.

Διαβάστε ακόμη:

Το φθινόπωρο: Η ώρα για εποχική κατάθλιψη;

Οργανωτικότητα: 3+1 tips να την αυξήσετε