Τοξικοί συνάδελφοι: Tips για να τους αντιμετωπίσετε

τοξικοί συνάδελφοι γραφείο

Οι τοξικές σχέσεις συνήθως καταβάλλουν τα άτομα και τα αφήνουν χωρίς ενέργεια. Είναι αυτές που προκαλούν άγχος, και ενώ μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις, καταλήγετε να μην είστε ο εαυτός σας και να μην πράττετε όπως θα θέλατε. Ενώ είναι εύκολο να το διαχειριστείτε με τους γνωστούς και τους φίλους, οι τοξικοί συνάδελφοι θέλουν ένα άλλου είδους διαχείριση. Στον εργασιακό χώρο είναι λίγο πιο δύσκολο να μπορέσετε να συγχωρήσετε, καθώς δεν είστε δεμένοι με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτό όπως σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεχτείτε αυτή τη συμπεριφορά; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά tips ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε τους τοξικούς συναδέλφους και τη συμπεριφορά τους.

  1. Μην τους αφήνετε να σας επηρεάζουν

Μην δίνετε στους άλλους τόση δύναμη ώστε να σας επηρεάζουν και να σας ενοχλούν. Όπως είπε κάποτε η Eleanor Roosevelt, «Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κατώτεροι χωρίς τη συγκατάθεση σας». Σταματήστε να δίνετε χώρο στους τοξικούς συναδέλφους να σας επηρεάζουν. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά αν συνεχίσετε να παθαίνετε εμμονή στο τι κάνουν, ή τι μπορεί να κάνουν στη συνέχεια, θα σαμποτάρετε τις προσπάθειες σας να τους αποφύγετε. Μην σκέφτεστε υπερβολικά. Θυμηθείτε ότι ό,τι κάνουν δεν έχει σχέση με εσάς. Να είστε σε επαφή με την πραγματικότητα και μην τους αφήσετε να μπουν στο μυαλό σας.

τοξικοί συνάδελφοι γραφείο

 

  1. Κρατήστε τις αποστάσεις σας

Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η απόσταση που έχουν οι τοξικοί συνάδελφοι με εσάς, καθώς μοιράζεστε τον ίδιο εργασιακό χώρο. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε την τοξική τους επιρροή, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε πνευματικά και συναισθηματικά από αυτούς. Αν επιτρέπεται να φοράτε ακουστικά, χρησιμοποιείστε τα. Επιπλέον, δε χρειάζεται να πιάνετε κουβέντα κάθε φορά με αυτούς, ειδικά για ζητήματα εκτός δουλειάς. Ένας απλός ευγενικός χαιρετισμός όταν τους συναντάτε αρκεί. Αν ξεκινήσουν κάποια συζήτηση η οποία γίνεται εχθρική, μιλήστε αργά. Καθησυχάστε το μυαλό σας ότι είστε ασφαλείς και κρατήστε τις αποστάσεις σας ώστε να μην εμπλακείτε σε αρνητικότητα.

  1. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας

Θέστε όρια και φροντίστε να τα μάθουν. Φυσικά τηρώντας την πολιτική της εταιρείας ή της επιχείρησης, φροντίστε να μάθουν οι γύρω σας ότι έχουν ξεπεράσει κάποια αποδεκτά όρια. Προσέξτε πόσα ανέχεστε. Εσείς δείχνετε πώς θέλετε να σας συμπεριφέρονται. Μην επιτρέψετε να νιώσουν οι τοξικοί συνάδελφοι άνετα με την άσχημη συμπεριφορά τους προς εσάς. Αν έχουν περάσει ορισμένα όρια, αφήστε τους να το μάθουν. Αν χρειαστεί, αναφέρετε το σε κάποιον ανώτερο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η αρνητική συμπεριφορά κάποιες φορές αποτελεί και μέρος της εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης. Η αλλαγή ξεκινά με αντίσταση. Η επιρροή που μπορεί να έχετε μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη όταν αποφασίζετε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

τοξικοί συνάδελφοι καυγάδες

 

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας

Τα αρνητικά (και τα θετικά) συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Για να σώσετε τον εαυτό σας από όλη αυτή την αρνητικότητα, δώστε ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι σας βοηθά να έχετε θετικά συναισθήματα και να έχετε ενέργεια. Μην ξεχνάτε: Χρειάζεται μεγαλύτερη δόση του καλού για να αντιμετωπίσετε το κακό, οπότε μην ανησυχήσετε για τον χρόνο που περνάτε στη φύση ή ασχολείστε με τα χόμπι σας ή ασχολείστε με τις δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

  1. Δώστε τους μια ευκαιρία

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, δώστε τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Είναι λογικό να μην νοιάζεστε για τους τοξικούς ανθρώπους. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να βελτιώσουν τον εαυτό σας υπό ορισμένες συνθήκες. Να είστε επαγγελματίες και να δουλεύετε μαζί τους για χάρη της δουλειάς. Πέρα από αυτό, ίσως να μην γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά σας επηρεάζει τους άλλους. Όταν βρεθεί η κατάλληλη στιγμή, ίσως χρειαστεί αν μιλήσετε σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο και να τους ακούσετε. Ίσως συμβεί κάτι καλό.

τοξικοί συνάδελφοι

Τοξικοί συνάδελφοι θα υπάρχουν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Το να αλλάζετε συνεχώς δουλειές δεν είναι η λύση. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατοί και να βρείτε έναν μηχανισμό να τους αντιμετωπίσετε. Δεν μπορείτε να περιμένετε από το εργασιακό σας περιβάλλον να είναι τέλειο. Σε έναν κόσμο όπως τον δικό μας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνεται πιο σοφοί και να μάθετε να ζείτε καλύτερα.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη για δουλειά: 4+1 tips για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Οργανωτικότητα: 3+1 tips να την αυξήσετε