Κατάθλιψη: Ποια είναι τα στάδια της;

κατάθλιψη στάδια

Η κατάθλιψη αναφέρεται σε μια ψυχική πάθηση η οποία επηρεάζει τον τρόπο που νιώθετε, σκέφτεστε και δράτε σε ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Η κατάθλιψη έχει διάφορα στάδια και δεν αφορά μόνο συναισθηματικές διακυμάνσεις ή συναισθηματικές αποκρίσεις στις καθημερινές καταστάσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους.

Μια σειρά γεγονότων μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη όπως μια απώλεια, ένας θάνατος ή το τέλος μιας σχέσης, ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως δε βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την κατάθλιψη. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά για όλους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το συναίσθημα της απαισιοδοξίας, της ενοχής, της ευερεθιστότητας, ανησυχίας ή αδυναμίας.

Ορισμένοι μπορεί να βιώνουν και άλλα συμπτώματα, όπως: έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που έβρισκε ενδιαφέρουσες, αλλαγές στο σωματικό βάρος και την όρεξη, έλλειψη ενέργειας και κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, την λήψη αποφάσεων, αλλά και δυσκολίες στη μνήμη.

Η κατάθλιψη περιλαμβάνει 5 στάδια, ωστόσο αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι διαφορετική στον καθένα. Ορισμένοι μπορεί να βιώσουν και τα πέντε στάδια, ενώ άλλοι όχι, ή να τα βιώσουν με διαφορετική σειρά. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτά;

κατάθλιψη στάδια γυναίκα

  1. Αρνητικές σκέψεις

Η κατάθλιψη συνήθως ξεκινά με ένα μοτίβο αρνητικών σκέψεων που σας αποσπούν την προσοχή, είναι παρεμβατικές και δύσκολο να τις αποφύγετε. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να αφορούν την εμφάνιση την εργασία, ή την κοινωνική σας υπόσταση. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν επίσης να αφορούν τον κόσμο γύρω σας. Μπορεί να σας απασχολεί η φτώχια, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή οι κλιματική αλλαγή. Το κύριο συναίσθημα είναι ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι για αυτό, ότι δε θα βελτιωθούν και ότι δεν υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή. Αυτή η αρνητικότητα θα επηρεάζει την διάθεση και τα συναισθήματα σας.

  1. Αλλαγές στην όρεξη

Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη βιώνουν αλλαγές στην όρεξη τους. Ορισμένοι χάνουν εντελώς την όρεξη τους. Άλλοι έχουν υπερβολικά αυξημένη όρεξη για φαγητό, ως μηχανισμό αντιμετώπισης, με αυξημένο τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν είτε στην αύξηση, είτε στη μείωση βάρους.

  1. Αλλαγές στον ύπνο

Ένα από τα στάδια που έχει η κατάθλιψη είναι οι αλλαγές στον ύπνο, καθώς ο εγκέφαλος αναζητά μια διαφυγή από το άγχος και τη συναισθηματική φόρτιση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Όπως και με την όρεξη, έτσι και με τον ύπνο αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένοι παθαίνουν αϋπνία, επειδή οι αρνητικές σκέψεις τους απασχολούν και το βράδυ, καθιστώντας δύσκολο τον ύπνο. Ως αποτέλεσμα, νιώθουν κουρασμένοι όλη τη μέρα. Αντιστρόφως, ορισμένοι νιώθουν ότι δεν έχουν καθόλου ενέργεια. Συνεπώς, έχουν δυσκολία στο να σηκωθούν από το κρεβάτι και κοιμούνται περισσότερο.

κατάθλιψη στάδια άντρας

  1. Το ενοχικό

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη κατηγορούν συχνά τον εαυτό τους για πράγματα που συνήθως δεν είναι υπό τον έλεγχο τους. Ίσως φτάσουν και στο σημείο να κατηγορήσουν τον εαυτό τους που νιώθουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Θα νιώθουν ενοχή που δε θα είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες και αρμοδιότητες. Είναι ένας φαύλος κύκλος από το συναίσθημα της διαρκούς αποτυχίας. Δεν έχουν κάποιον να κατηγορήσουν παρά τον εαυτό τους. Καθώς τα συμπτώματα χειροτερεύουν και η κατάθλιψη γίνεται ακόμη πιο έντονη, ίσως αρχίσουν να νιώθουν πως δεν αξίζουν να ζουν.

  1. Αυτοκτονικές τάσεις και συμπεριφορά

Καθώς αυξάνεταιη σοβαρότητα του προβλήματος, αυξάνονται και οι πιθανότητες να γίνει κάποιος αυτοτραυματισμός. Να τονίζουμε ότι δε περνούν όλοι από αυτό το στάδιο, γιατί συνήθως αναζητούν βοήθεια πριν χειροτερεύσει η διαταραχή. Και για κάποιους, σε αυτό το στάδιο υπερισχύει η επιθυμία να φύγουν αυτά τα συναισθήματα από την επιθυμία για θάνατο. Ανεξάρτητα από αυτό, όταν έχει φτάσει κάποιος στο σημείο να έχει αυτοκτονικές τάσεις, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Διαβάστε ακόμη:

Στάδια πένθους: Ποια και πόσα είναι

Χωρισμός: Η ψυχολογία και η λειτουργία του εγκεφάλου