Αποκατάσταση τένοντα χεριού: Χειρουργική αντιμετώπιση

αποκατάσταση τένοντα

Αποκατάσταση τένοντα: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση με επανορθωτική χειρουργική; Αν ένας ή περισσότεροι τένοντες στο χέρι αντιμετωπίζουν βλάβη τραυματισμό, η χειρουργική αποκατάσταση του χεριού ή η χρήση μοσχεύματος για την πλήρη λειτουργία του χεριού και των δαχτύλων είναι απαραίτητη.

Τι είναι ο τένοντας του χεριού;

Σκεφτείτε τους τένοντες ως ινώδη «κορδόνια» που συνδέουν τους μύες του βραχίονα με τα δάχτυλα και το υπόλοιπο χέρι. Όταν οι μύες κάνουν συσπάσεις, τραβούν τους τένοντες, και μετακινούν τα χέρια και τα δάχτυλα σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αίτια τραυματισμού του χεριού

Πριν την αποκατάσταση του τένοντα, είναι σημαντική η αναφορά για τους λόγους  τραυματισμού. Αν ένας από τους τένοντες κοπεί ή υποστεί κάποια βλάβη, δεν λειτουργεί σωστά, και επηρεάζει τις κινήσεις. Η χειρουργική αποκατάσταση του τένοντα αποκαθιστά την κίνηση των δαχτύλων. Ορισμένοι λόγοι τραυματισμού περιλαμβάνουν:

  • Κόψιμο
  • Τραυματισμό σε άθλημα
  • Δάγκωμα, είτε από ζώο, είτε από άνθρωπο
  • Ατύχημα
  • Εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας

αποκατάσταση τένοντα χεριού θεραπεία

Τι συμπτώματα εμφανίζει ο τραυματισμός τένοντα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας τραυματισμός προκαλεί φθορά στους τένοντες του χεριού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση κινητικότητας των δαχτύλων

Αν ένας τένοντας αντιμετωπίζει φθορά, οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να κινήσουν τέλεια το δάχτυλο τους, είτε κατά το τέντωμα, είτε κατά το λύγισμα.

  1. Πόνος και πρήξιμο

Όταν ένας τένοντας τραυματιστεί, αναπτύσσει φλεγμονή. Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο και πόνο.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική αποκατάσταση;

Όταν ένας τένοντας αντιμετωπίσει κάποιον τραυματισμό, συνήθως είναι απαραίτητη μια ακτινογραφία για τον εντοπισμό πιθανών ακόμη τραυματισμών. Η αποκατάσταση ενός τένοντα δε θεωρείται πάντοτε επείγουσα. Ωστόσο, οι ειδικοί δε συστήνουν την αναβολή της επέμβασης. Ορισμένες περιπτώσεις δε χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Οι πλαστικοί χειρουργοί, με ειδίκευση στην επέμβαση των άκρων πραγματοποιούν τη θεραπεία με τοπική ή γενική αναισθησία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ειδικοί χρησιμοποιούν μόσχευμα από κάποια άλλη περιοχή του σώματος για την επαναφορά της καλής λειτουργίας του τένοντα.

αποκατάσταση τένοντα χεριού

Τι περιλαμβάνει η ανάρρωση;

Η διαδικασία της ανάρρωσης είναι χρονοβόρα. Οι τένοντες είναι αδύναμοι μέχρι την επέμβαση. Η επαναφορά της φυσιολογικής τους λειτουργίας είναι σταδιακή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει διάρκεια έως και 3 μήνες. Η ανάρρωση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με το επίπεδο του τραυματισμού, αλλά και τη μέθοδο της θεραπείας. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σταδιακή. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις απλές δραστηριότητες σε 6-8 εβδομάδες και σε όλες τις δραστηριότητες περίπου σε 12 εβδομάδες.

Με πληροφορίες από: drmarkgittos.co.nz

Διαβάστε ακόμη:

Σπασμένη μύτη: Χειρουργική αντιμετώπιση

Αφαίρεση τατουάζ στο σπίτι: Γιατί είναι επικίνδυνη

 

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.