Οργανωτικότητα: 3+1 tips να την αυξήσετε

οργανωτικότητα-κοπέλα-σημειώσεις

Οργανωτικότητα. Ένα στοιχείο που οι περισσότεροι θα ήθελαν να το έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο. Ίσως έχει τύχει να θαυμάζετε άτομα τα οποία καταφέρνουν να κάνουν πολλά πράγματα και ταυτόχρονα να προλαβαίνουν να είναι συνεπείς σε όλες τους τις υποχρεώσεις. Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πώς το κάνουν αυτό; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά tips ώστε να αυξήσετε την οργανωτικότητα σας.

  1. Γράψτε

Μπορεί να ξέρετε κάποιον που να θυμάται όλα τα γενέθλια και που στέλνει ευχές σε όλες τις γιορτές. Αυτό το άτομο δεν έχει μαγικές ιδιότητες Το να προσπαθείτε να θυμάστε πράγματα δε θα σας βοηθήσει να είστε οργανωμένοι. Θα πρέπει αν προσπαθήσετε να καταγράφετε κάποια πράγματα. Ένα χαρτί και ένα στυλό, (ή ένα calendar στο κινητό) θα σας βοηθήσει να μείνετε οργανωμένοι. Όχι μόνο θα θυμάστε σημαντικές ημερομηνίες, αλλά ακόμη και τα πιο απλά πράγματα. Για παράδειγμα, τη λίστα από το σουπερμάρκετ, τα δώρα των γιορτών, σημαντικές ημερομηνίες και meetings.

οργανωτικότητα λίστα

 

  1. Προγραμματίστε και θέστε deadlines

Η οργανωτικότητα συμβάλλει και στην παραγωγικότητα. Δοκιμάστε να προγραμματίσετε τη μέρα ή την εβδομάδα σας. Ορίστε κάποια deadlines και θέστε στόχους. Προσπαθήστε να τους τηρήσετε. Προσοχή. Μην θέσετε μη ρεαλιστικά deadlines. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να προσθέσετε άγχος. Προσπαθήστε να θέσετε ένα πλάνο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες σας.

  1. Μην καθυστερείτε τις δραστηριότητες σας

Όσο πιο πολύ πρέπει να περιμένετε για κάτι, τόσο πιο πολύ θα είναι δύσκολο να το πετύχετε. Αν θέλετε η ζωή σας να είναι λιγότερο αγχωτική και με λιγότερες απαιτήσεις, τότε μήπως θα έπρεπε να την οργανώσετε καλύτερα; Αν κάνετε μια προσπάθεια να ξεμπερδέψετε με ορισμένες από τις υποχρεώσεις σας θα απαλλαγείτε από το βάρος του να τις κάνετε όλες μαζί αργότερα.

Σαν πείραμα, γράψτε όσα πρέπει να κάνετε και τι χρειάζεστε για να το ολοκληρώσετε. Αν μπορείτε να τα κάνετε άμεσα, κάντε τα. Προσοχή. Αν τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, θα έχετε πάλι άγχος. Θέστε προτεραιότητες.

οργανωτικότητα γραφείο

 

  1. Να ανανεώνετε τις αρμοδιότητες σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Βρείτε χρόνο κάθε εβδομάδα για να οργανωθείτε. Η οργανωτικότητα περιλαμβάνει να βρίσκετε χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε τι έχετε πετύχει, τις υποχρεώσεις που μένουν, αλλά και να εντάξετε πιθανές νέες υποχρεώσεις. Χρειάζεται συνέπεια για να συνεχίσετε να μένετε σε ένα πρόγραμμα.

  1. Κρατήστε μόνο ό,τι χρειάζεστε

Τα περισσότερα πράγματα σημαίνουν και περισσότερες στοίβες με πράγματα. Οι εξαιρετικά οργανωμένοι άνθρωποι έχουν μόνο τα πράγματα που χρειάζονται και θέλουν. Έχοντας λίγα πράγματα σημαίνει ότι θα απολαμβάνετε περισσότερο τα πράγματα και θα νιώθετε άνετα στο χώρο σας, από το να έχετε πολλά πράγματα που πιάνουν χώρο και απλά γεμίζουν σκόνη.

Έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν έχετε χώρο για τα πράγματα σας; Αντί να αγοράζετε συνεχώς χώρους αποθήκευσης, ξεφορτωθείτε μερικά από τα πράγματα σας. Σαν πείραμα, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεστε. Έπειτα, κάντε μια λίστα με τα πράγματα που έχετε. Αν ο αριθμός των πραγμάτων που έχετε υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των πραγμάτων που χρειάζεστε, ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα.

οργανωτικότητα βιβλία

 

  1. Αναθέστε αρμοδιότητες

Μια καλά οργανωμένη καθημερινότητα δεν είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, meetings και deadlines. Στην πραγματικότητα, έχει λιγότερο stress, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση. Τσεκάρετε την to do lists σας, ή δημιουργήστε μια. Βρείτε κάτι που μπορείτε να το αφαιρέσετε ή να το αναθέσετε σε κάποιον άλλο, ή να του ζητήσετε βοήθεια. Απαλλαγείτε από το περιττό άγχος.

  1. Μην απογοητεύεστε αν δεν τα καταφέρνετε πάντα

Η οργανωτικότητα θέλει δουλειά και υπομονή. Καταλαβαίνουμε ότι όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Δεν υπάρχει λόγος να τα βάζετε με τον εαυτό σας αν κάποιες μέρες δεν τηρείτε το χρονοδιάγραμμα. Με την εξάσκηση και τον καιρό θα βρείτε τους ρυθμούς στους οποίους είστε περισσότερο αποδοτικοί και θα μπορέσετε να προγραμματίσετε καλύτερα την καθημερινότητα σας. Αρκεί να μην τα παρατήσετε.

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη για δουλειά: 4+1 tips για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Πρώτη φορά σεξ: Συμβουλές απαλλαγής από το άγχος