Επανορθωτική χειρουργική: 7+1 διαφορετικά είδη

χειρουργική επανορθωτική

Η επανορθωτική χειρουργική καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία από επεμβάσεις που διεξάγονται με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Οι αιτίες της ζημιάς των ιστών μπορεί να διαφέρουν. Ανάμεσα στις αιτίες περιλαμβάνονται προβλήματα από τη γέννηση, τραυματισμοί, επιπτώσεις ασθένειας, ή μεγάλα εγκαύματα. Ποια όμως μπορεί να είναι τα ποιο διαδεδομένα είδη επανορθωτικής ιατρικής;

 1. Επανόρθωση στήθους

Η επανόρθωση στήθους βοηθά στην αποκατάσταση των μαστών στο κανονικό τους σχήμα, μέγεθος, την κανονική εμφάνιση και συμμετρία, που έχει χαθεί εξαιτίας της μαστεκτομής. Η επανόρθωση στήθους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Με την τοποθέτηση ενθεμάτων
 • Με την ανακατασκευή του στήθους χρησιμοποιώντας τους ιστούς του ασθενή από κάποιο άλλο σημείο του σώματος

Αν ενδιαφέρεστε για κάποια θεραπεία επανόρθωσης στήθους έπειτα από μαστεκτομή, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τη διαδικασία της μαστεκτομής, τη θεραπεία κατά του καρκίνου που είχατε ακολουθήσει και τον σωματότυπο σας.

 1. Αφαίρεση στήθους

Η αφαίρεση στήθους είναι μια αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Είναι μια θεραπεία που αφαιρεί το υπερβολικό λίπος των μαστών, των ιστών και της επιδερμίδας. Στόχος είναι η απόκτηση ενός στήθους που θα είναι πιο συμβατό με το σώμα. Επιπλέον, στόχος είναι η ανακούφιση από τη δυσφορία που φέρνει ένα πολύ μεγάλο στήθος. Οι άνδρες καταφεύγουν και εκείνοι σε αφαίρεση στήθους.

χειρουργική επανορθωτική στήθος

 1. Σχιστά χείλη και επισκευή ουρανίσκου

Τα σχιστά χείλη και η επισκευή ουρανίσκου είναι κάποια πολύ συνηθισμένα ζητήματα που απασχολούν πολλούς ασθενείς. Αυτού του είδους η χειρουργική είναι σχεδιασμένη να βελτιώνει την μη φυσιολογική ανάπτυξη και να δίνει μια πιο συνηθισμένη εμφάνιση.

 1. Χειρουργική στα χέρια ή τα πόδια

Η χειρουργική στα χέρια μπορεί να βελτιώσει συνθήκες που επηρεάζουν τα χέρια. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αρθρίτιδα, το σύνδρομο της καρπιαίας σήραγγας. Αυτού του είδους οι επεμβάσεις μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούν πόνο και εξασθενίζουν τη δύναμη, τη λειτουργία και την ευλυγισία στους καρπούς και τα δάχτυλα. Μπορούν ακόμη και να διορθώσουν μερικές ιδιομορφίες που μπορεί να εμφανιστούν από τη γέννηση.

Οι επεμβάσεις στα πόδια είναι επίσης βοηθητικές σε όσους έχουν επηρεαστεί από όγκους, έχουν ενωμένα ή περισσότερα δάχτυλα.

χειρουργική επανορθωτική χέρια

 1. Αναγεννητική Ιατρική

Η Αναγεννητική Ιατρική είναι η επιστήμη της αντικατάστασης, επισκευής, ή αναγέννησης των ανθρώπινων κυττάρων, ιστών οι οργάνων, με στόχο την επαναφορά τους στη φυσιολογική τους λειτουργία. Είναι μια ευρεία κατηγορία ιατρικής που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα, όπως τραυματισμούς, θεραπεία για τον καρκίνο και γενετικές ιδιομορφίες. Περιοχές που είναι κομμάτι της αναγεννητικής ιατρικής περιλαμβάνουν:

 • Φροντίδα από έγκαυμα
 • Αναγέννηση των νεύρων
 • Φροντίδα των πληγών
 • Λιπαρά μοσχεύματα και λιπώδη θεραπεία των βλαστοκυττάρων
 • Θεραπεία των ουλών
 • Μεταμόσχευση χεριών και προσώπου
 • Βιοπροσθετικές διεπαφές (που συνδέουν τους ασθενείς με μηχανήματα)
 • Αναγέννηση των οστών
 • Δημιουργία νέας επιδερμίδας μέσω διαστολής των ιστών
 1. Επιδιόρθωση των ουλών

Αυτή η κατηγορία θεραπειών επιδιώκει να μειώσει την όψη των ουλών και να τις βοηθήσει να «δέσουν» πιο ομοιόμορφα με την υπόλοιπη επιδερμίδα. Οι θεραπείες μπορεί να ποικίλλουν από ήπιες, τοπικές θεραπείες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, αλλά και μια χειρουργική επέμβαση. Ενώ οι ουλές μπορούν να γίνουν πιο μικρές, δεν μπορούν να αφαιρεθούν τελείως.

χειρουργική επανορθωτική πόδια

 1. Αφαίρεση Καρκίνου της Επιδερμίδας

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου της επιδερμίδας, συστήνεται μια χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η καρκινική ανάπτυξη. Ο χειρούργος μπορεί να αφαιρέσει τα καρκινικά κύτταρα και σημεία χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές ειδικά σχεδιασμένες για να διατηρούν την υγεία και την καλή εμφάνιση της περιοχής.

 1. Ανάπτυξη των ιστών

Η ανάπτυξη των ιστών είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο σώμα να αναπτύξει επιπλέον επιδερμίδα σχεδόν σε κάθε περιοχή του σώματος. Ένα μπαλόνι σιλικόνης τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα στην περιοχή που χρειάζεται επανόρθωση και σταδιακά γεμίζει με άλατα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό προκαλεί το «τέντωμα» της επιδερμίδας και την ανάπτυξη της. Χρησιμοποιείται κυρίως στην επανόρθωση του στήθους έπειτα από αφαίρεση στήθους, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλει και στην αποκατάσταση άλλων σημείων του σώματος.

Αν επιθυμείτε να προβείτε σε κάποια από τις παραπάνω θεραπείες, ένας πλαστικός χειρούργος θα μπορέσει να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σας. Αν θέλετε να βρείτε τον ειδικό με την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να κάνετε ένα κλικ εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαύματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Επανορθωτική χειρουργική: Τι είναι και τι προσφέρει

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.