3+1 παιχνίδια κίνησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας

παιχνίδια κίνησης με παιδιά

Τα παιχνίδια κίνησης για τα παιδιά αποτελούν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Θα μπορέσετε να διασκεδάσετε μαζί τους, να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, αλλά και να δεθείτε. Τα παιχνίδια κίνησης στα παιδιά, ιδιαίτερα της προσχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτά.

Χωρίς κίνηση, τα παιδιά δε θα μεγαλώσουν σωστά και θα έχουν διάφορες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη τους. Ο εγκέφαλος των παιδιών μεγαλώνει και αναπτύσσεται με τη μάθηση. Η βασική μέθοδος με την οποία θα μπορέσουν να μάθουν τα παιδιά σας είναι ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μωρά περνούν ατελείωτες ώρες να κινούνται, να παρατηρούν γύρω τους και να προσπαθούν να δουν τι κρύβεται σε κάθε σημείο του γύρω τους περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει και στα προσχολικά χρόνια καθώς τα παιδιά χρειάζονται αρκετή κίνηση για να συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται. Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια κίνησης για παιδιά που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη τους;

 1. Κουτσό

Το κουτσό είναι ένα παλιό αγαπημένο παιχνίδι, όμως εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τους διδάσκει ισορροπία, συντονισμό ματιών-ποδιών, αλλά και κάποια αρχικά μαθηματικά.

παιχνίδια κίνησης με παιδιά κουτσό

 1. Ποιος είμαι;

Αυτή η δραστηριότητα προωθεί την φαντασία και τις ικανότητες σκέψεις, πέρα από τις δεξιότητες κίνησης. Επιλέξτε διαφορετικά ζώα και προσποιηθείτε ότι κινείστε όπως αυτά. Κάντε εναλλαγές και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιο ζώο είναι ο άλλος. Προσπαθήστε να βρείτε διαφορετικές κατηγορίες ζώων, για να δώσετε ένα έξτρα επίπεδο δυσκολίας. Επιλέξτε ανάμεσα σε ζώα που πηδούν, πετούν ή τρέχουν. Μερικά πλάσματα από το ζωικό βασίλειο που μπορείτε να μιμηθείτε είναι:

 • Χελώνα
 • Κάβουρας
 • Ελέφαντας
 • Φώκια
 • Φίδι
 • Πεταλούδα
 • Κουνέλι
 1. Παιχνίδι χαμένου θησαυρού

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να γίνει στο σπίτι, ή στον καθαρό αέρα έξω στη φύση. Ορίστε ένα αντικείμενο που θα κρύβετε ο ένας από τον άλλο. Αυτός που κρύβει το αντικείμενο, δίνει οδηγίες σε αυτόν που το ψάχνει. Όταν πλησιάζει την περιοχή που είναι κρυμμένο αντικείμενο θα λέει «Ζεστό». Όταν πλησιάζει την περιοχή που απομακρύνεται από το αντικείμενο, θα λέει «Κρύο».

 1. Παιχνίδι ακοής

Δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι κίνησης που περιλαμβάνει να ακούσετε προσεκτικά ο ένας τον άλλο και να θυμάστε πολλές οδηγίες. Κάντε μια σειρά από χαζές οδηγίες. Παραδείγματα είναι το «Πήδα 3 φορές, τρέξε γύρω από το τραπέζι και χοροπήδα με τα πόδια ενωμένα». Δείτε αν το παιδί σας μπορεί να τις κάνει με τη σωστή σειρά και να τις θυμάται όλες. Ξεκινήστε μόνο με 2 οδηγίες για τα μικρότερα παιδιά και προσθέστε περισσότερες αν η ηλικία και οι δεξιότητες του παιδιού σας το επιτρέπουν.

παιχνίδια κίνησης με παιδιά χοροπηδητό

 1. Διαγωνισμός ισορροπίας

Κάντε ένα διαγωνισμό με το παιδί σας και δείτε ποιος μπορεί να ισορροπήστε περισσότερο. Θέστε ένα χρονόμετρο και «χάστε» αν δε θέλετε να χάνει το παιδί σας κάθε φορά Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε αν το παιδί σας μπορεί να ξεπεράσει τον προηγούμενο του χρόνο.

Σταθείτε και ισορροπήστε στο ένα πόδι. Κάντε εναλλαγές στα πόδια, κλείστε τα μάτια κλπ. Τοποθετήστε ένα βιβλίο στο κεφάλι σας και δείτε πόση ώρα μπορείτε να το κρατήσετε όσο στέκεστε στο ένα πόδι.

Διαβάστε ακόμη:

Νεογέννητα μωρά: Γιατί δεν είναι άμεσο το δέσιμο

Επιστροφή στο σχολείο: Tips για να γίνει ανώδυνη