Άγχος δουλειάς: 5+1 tips να μην το μεταφέρετε σπίτι

άγχος δουλειάς

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Σε αυτά περιλαμβάνονται οικονομικές ανησυχίες, ανησυχίες για όλων των ειδών τις σχέσεις, καθώς και για την κατάσταση της υγείας. Ένας μεγάλος παράγοντας που έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές ανησυχίες είναι το άγχος της δουλειάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν 8 ή και περισσότερες ώρες της ημέρας τους δουλεύοντας. Επομένως, είναι σημαντικό να βρουν τρόπους να διαχειρίζονται τις δυσκολίες και το άγχος της δουλειάς, χωρίς αυτό  να επηρεάζει τον προσωπικό τους χρόνο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  1. Αφήστε τη δουλειά στη δουλειά

Προσπαθήστε να μη δουλεύετε κατά τον ελεύθερο σας χρόνο. Όταν φέρνετε τη δουλειά στο σπίτι, μεταφέρετε ταυτόχρονα και το άγχος και τις ανησυχίες σας. Απενεργοποιείστε τις ειδοποιήσεις από το mail της δουλειάς, και ενημερώστε τους συναδέλφους ή τον manager ότι αν τύχει κάτι έκτακτο, καλύτερα να τηλεφωνήσουν.

άγχος δουλειάς σπίτι

  1. Αφήστε το εργασιακό περιβάλλον πίσω σας

Κάντε μια μικρή βόλτα πριν πάτε σπίτι ή ακούστε ραδιόφωνο για λίγα λεπτά πριν βγείτε από το αυτοκίνητο. Οτιδήποτε σας χαλαρώνει πριν μπείτε στο σπίτι.

  1. Συζητήστε για το άγχος της δουλειάς, έπειτα προχωρήστε παρακάτω

Ορισμένοι άνθρωποι μιλούν για τη δουλειά τους τη στιγμή που θα φτάσουν σπίτι. Άλλοι συζητούν για αυτή κατά τη διάρκεια του βραδινού. Ορισμένοι δεν επιθυμούν να μιλούν καθόλου για δουλειά και προτιμούν να εστιάζουν την προσοχή τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όποια και να είναι η δική σας προτίμηση, δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο να μιλήσει ή να σκεφτεί τα γεγονότα της ημέρας. Στη συνέχεια, εστιάστε σε ό,τι άλλο είναι σημαντικό για εσάς. Συνήθως είναι πιο εύκολο στη θεωρία παρά στην πράξη. Ωστόσο, η στροφή του ενδιαφέροντος σε άλλους τομείς της καθημερινότητας μπορεί να βοηθήσει. Ρωτήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα για τη μέρα τους, κάντε μια δραστηριότητα μαζί.

άγχος δουλειάς φίλοι

  1. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας

Η καθημερινή ζωή έχει το δικό της άγχος. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια με τα μαθήματα τους, πρέπει να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού, να ετοιμαστούν γεύματα κλπ. Είναι σημαντικό να αποστασιοποιείται κανείς για λίγο από όλα αυτά και να γεμίζει τις μπαταρίες του. Κάντε κάτι που σας αρέσει, όπως ένα άθλημα, την αγαπημένη σας τέχνη, ή οτιδήποτε σας χαλαρώνει και σας δίνει ενέργεια. Αν έχετε κάποια σχέση, είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τον/την σύντροφο σας χωρίς τα παιδιά ή πιθανές υποχρεώσεις που σας απασχολούν.

  1. Κάντε γυμναστική

Είτε μόνοι σας, είτε με παρέα, είτε με μια ομάδα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος της δουλειάς. Πέρα από τα οφέλη που έχει στην υγεία, η άσκηση μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά και να σας ανακουφίσει πνευματικά.

άγχος δουλειάς γυμναστική

  1. Σκεφτείτε να προχωρήσετε

Αν προσπαθείτε να ανακουφιστείτε από το άγχος της δουλειάς χωρίς αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βρείτε μια άλλη δουλειά. Οι παράγοντες που μπορεί να πάρει κανείς αυτή την απόφαση είναι πολλοί. Ίσως νιώθετε ότι δεν ταιριάζετε με το περιβάλλον και την ιδεολογία του εργασιακού περιβάλλοντος, ή ότι ο ρόλος σας έχει τελειώσει, ή ακόμη και ότι δεν μπορείτε να συνυπάρξετε με τον manager ή τους συναδέλφους.

Διαβάστε ακόμη:

Αρνητικές σκέψεις: 4+1 tips να απαλλαγείτε από αυτές

Comfort zone: 5+1 τρόποι να βγείτε από αυτό