Μασάζ μωρού: Συμβουλές για να γίνει απολαυστικό

μασάζ μωρού

Δεν είστε οι μόνοι που επιθυμείτε ένα χαλαρωτικό μασάζ μια στις τόσες. Το μασάζ του μωρού σας είναι για αυτό πολύ χαλαρωτικό, ακόμη και θεραπευτικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τις 5 αισθήσεις, η αφή είναι η πιο ανεπτυγμένη έπειτα από τη γέννηση τους. Το μασάζ έχει πολλά οφέλη στο μωρό σας για την ανάπτυξη και τη συνολική του ευημερία.

Ποια οφέλη έχει το μασάζ μωρού;

Τι οφέλη μπορεί να έχει το μασάζ στο μωρό σας; Μπορεί να το ανακουφίσει από τους πόνους στην κοιλιά και τους πόνους των δοντιών, να ενισχύσει την ανάπτυξη των μυών του, να το ηρεμήσει όταν είναι ανήσυχο ή να το χαλαρώσει για να κοιμηθεί.

Τα οφέλη δε σταματούν μόνο στην σωματική ανακούφιση και την ανάπτυξη. Τα χάδια και το άγγιγμα μπορούν να το βοηθήσουν αν δεθεί μαζί σας. Επιπλέον, μέσα από το μασάζ του μωρού σας μπορείτε κι εσείς οι ίδιοι να χαλαρώσετε.

μασάζ μωρού κοιλιά

Πώς να κάνετε μασάζ σε ένα νεογέννητο μωρό

 1. Πόδια και πατούσες

Κρατήστε τις μύτες του μωρού σας με το ένα χέρι. Με το άλλο χέρι, ξεκινήστε από την κορυφή του μηρού και χαϊδέψτε με αργή κίνηση όλο το πόδι προς τον αστράγαλο, πιέζοντας ελαφρά το πόδι του. Αντιστρέψτε την κίνηση από τον αστράγαλο προς τον μηρό. Έπειτα, τρίψτε τις πατούσες με τους αντίχειρες, ξεδιπλώνοντας και χαϊδεύοντας απαλά τα δάχτυλα του ποδιού. Επαναλάβετε από το άλλο πόδι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο στα χέρια του.

 1. Κεφάλι

Τοποθετήστε τα χέρια σας στις δύο πλευρές του κεφαλιού του μωρού σας. Στη συνέχεια, περάστε τα χέρια σας στις δύο πλευρές του σώματος του, από το κεφάλι, μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Ζωγραφίστε μικρούς κύκλους στο κεφάλι του μωρού σας με τα δάχτυλα σας.

 1. Πρόσωπο

Διπλώστε τα χέρια σας (όπως όταν προσεύχεστε) στο μέτωπο του μωρού σας. Στη συνέχεια, πιέστε απαλά από το εξωτερικό προς το κέντρο του προσώπου. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα σας για να ζωγραφίσετε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του μωρού σας χαϊδεύοντας το από το ένα μάγουλο, πάνω από τα χείλη, έως το άλλο μάγουλο. Επαναλάβετε κάτω από τα χείλη.

 1. Στήθος

Διπλώστε τα χέρια σας στο στήθος του μωρού σας. Έπειτα, πιέστε προς τα έξω και προς τα πλευρά, σαν να ισιώνετε τις σελίδες ενός ανοιχτού βιβλίου.

 1. Κοιλιά

Με τα δάχτυλα σας, σχεδιάστε ένα οβάλ σχήμα κάτω από τον αφαλό του μωρού σας. Κάντε δεξιόστροφες κινήσεις, για να ακολουθήσετε τη φυσική κίνηση της πέψης. «Περπατήστε» με τα δάχτυλα σας από τη μια πλευρά της κοιλιάς του μωρού σας προς την άλλη, με διαγώνια κίνηση, σαν να σχηματίζατε ένα Χ.

 1. Πλάτη

Χαϊδέψτε την πλάτη του μωρού σας από τη μια άκρη στην άλλη και στη συνέχεια από πάνω προς τα κάτω.

μασάζ μωρού πλάτη

Συμβουλές για το μασάζ μωρού

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές και κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε για το μασάζ του μωρού σας. Αυτές είναι:

 1. Κάντε το μασάζ μέρος της καθημερινής σας συνήθειας

Επαναλάβετε το μασάζ κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα. Με αυτό τον τρόπο θα το περιμένει και θα το απολαμβάνει. Ποια είναι η καλύτερη ώρα; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Θα πρέπει να είναι κάποια στιγμή της ημέρας που δε θα βιάζετε, που δε θα πεινάει ή που μόλις θα έχει φάει το μωρό σας.

 1. Αν χρησιμοποιήσετε κάποιο λάδι για μασάζ, επιλέξτε κάποιο που θα είναι βρώσιμο, χωρίς άρωμα

Φυσικά, δε χρειάζεστε κάποιο λάδι για να κάνετε μασάζ στο μωρό σας. Ωστόσο, θα είναι μια πιο ευχάριστη διαδικασία και για τους δύο αν τα χέρια σας γλιστράνε πιο εύκολα. Το λάδι καρύδας είναι μια καλή επιλογή, καθώς απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα. Αποφύγετε το baby oil καθώς μπορεί να φράξει τους πόρους.

 1. Επιλέξτε ένα σημείο που θα νιώσετε και οι δύο άνετα

Ιδανικά, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι ζεστό, περίπου στους 23-24 βαθμούς ώστε το μωρό σας να μην κρυώσει κατά τη διάρκεια του μασάζ. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας στην αλλαξιέρα, το κρεβάτι (με τη χρήση μιας πετσέτας κάτω από το μωρό σας), ή ακόμη και σε ένα απαλό χαλάκι (με τη χρήση μιας πετσέτας). Μπορείτε να βάλετε λίγη απαλή μουσική, ή απλά να μιλήσετε ή να τραγουδήσετε στο μωρό σας.

μασάζ μωρού συμβουλές

 1. Προσέξτε τη διάθεση του μωρού σας

Σε κανέναν δεν αρέσει το μασάζ αν δεν έχει καλή διάθεση. Το ίδιο ισχύει και για το μωρό σας. Αν προσπαθεί να γυρίσει από την άλλη, αν κάνει γκριμάτσες δυσαρέσκειας ή κλάψει, καλύτερα να δοκιμάσετε αργότερα. Και να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να κάνετε κάθε φορά μασάζ σε όλο το σώμα του μωρού σας. Αν το μωρό σας αποφασίσει ότι δε θέλει άλλο, μπορείτε να σταματήσετε.

 1. Να κάνετε απαλές κινήσεις

Μην ασκήσετε υπερβολική πίεση. Μείνετε σε απαλές κινήσεις. Επιπλέον, μπορείτε να προσέξετε και την φορά που θα έχει το μασάζ σας. Το μασάζ με καθοδική φορά(από τους ώμους προς τους καρπούς για παράδειγμα) είναι χαλαρωτικό, και ταιριάζει καλύτερα πριν από τον ύπνο. Το μασάζ με ανοδική φορά είναι πιο διεγερτικό και ταιριάζει καλύτερα όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και δραστήριο. Μπορείτε ακόμη να κάνετε και συνδυασμό κινήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Μωρό στο σπίτι: Τι να περιμένετε τις πρώτες μέρες

Εκπαίδευση ύπνου μωρού: 3+1 μέθοδοι να μάθει να κοιμάται μόνο του