Εκπαίδευση ύπνου μωρού: 3+1 μέθοδοι να μάθει να κοιμάται μόνο του

εκπαίδευση ύπνου μωρού

Η εκπαίδευση ύπνου μωρού είναι η εκμάθηση στο μωρό σας να κοιμάται χωρίς τη βοήθεια σας. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας τοποθετείται στην κούνια χωρίς να το κουνήσετε, να το πάρετε αγκαλιά, ή να το καθησυχάσετε με κάποιο τρόπο. Επιπλέον, η εκπαίδευση ύπνου του μωρού περιλαμβάνει την εκμάθηση του μωρού σας να κοιμάται μόνο του αν ξυπνήσει κάποια στιγμή μέσα στο βράδυ.

Τι δεν περιλαμβάνει η εκπαίδευση ύπνου

Η εκπαίδευση ύπνου και ο  νυχτερινός απογαλακτισμός δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν. Μπορείτε ακόμη να ταΐζετε ή να θηλάζετε το μωρό σας μια ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάλογα με την ηλικία και τα στάδια της ανάπτυξης του. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσετε να ταΐζετε το μωρό σας το βράδυ.

εκπαίδευση ύπνου μωρού μέθοδοι

Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εκπαίδευση ύπνου του μωρού σας;

  1. Μέθοδος με κλάμα

Ίσως μια από τις πιο γνωστές τεχνικές. Τοποθετήστε το μωρό σας στο κρεβάτι ενώ είναι κουρασμένο αλλά ακόμη ξύπνιο, προκειμένου να μάθει σιγά σιγά να κοιμάται από μόνο του. Το μωρό σας μπορεί να κλάψει στις αρχές μέχρι να αποκτήσει αυτή την ικανότητα. Το κλάμα δεν είναι πάντοτε επακόλουθο αυτής της τεχνικής. Οι πρώτες νύχτες ίσως να είναι οι πιο δύσκολες, καθώς το μωρό σας δεν έχει συνηθίσει να κοιμάται χωρίς βοήθεια. Ίσως χρειαστούν μερικές νύχτες μέχρι να καταλάβει ότι μπορεί να κοιμηθεί και μόνο του.

Πριν τοποθετήσετε το μωρό σας στην κούνια, βεβαιωθείτε ότι έχει καθαρή πάνα, έχει φάει και ότι η κούνια είναι ασφαλής. Αφού πείτε καληνύχτα, μην το σηκώσετε από την κούνια μέχρι το πρωί, ή μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα.

Η συνέπεια είναι σημαντική και όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα του μωρού σας θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Μέρος αυτής της μεθόδου είναι να μη σηκώνεται καθόλου το μωρό από την κούνια του. Ορισμένοι γονείς νιώθουν πιο άνετα να το τσεκάρουν κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Μέθοδος παρατήρησης

Αυτή η μέθοδος αποτελείται από ελέγχους ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Όταν το μωρό σας είναι κουρασμένο, αλλά δεν έχει κοιμηθεί ακόμα, τοποθετήστε το στην κούνια του, πείτε καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο. Μπορείτε να ξαναμπείτε στο δωμάτιο ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα για να το ελέγξετε, αλλά δε θα πρέπει να το σηκώσετε από την κούνια του.

Για παράδειγμα, μόλις βάλετε το μωρό σας για ύπνο, μπορείτε να το ελέγχετε κάθε 3,5,10 λεπτά, και πάει λέγοντας. Μπορείτε να μιλήσετε πολύ σύντομα στο μωρό σας, αλλά μην καθίσετε πολύ ώρα στο δωμάτιο.

Όσο το χρονικό διάστημα που πηγαίνετε στο δωμάτιο αυξάνεται, μπορείτε να μάθετε στο μωρό σας ότι είστε εκεί για να το στηρίξετε και να το κάνετε να νιώσει ασφαλές. Αυξήστε το διάστημα που ελέγχετε το μωρό σας. Ορισμένα μωρά μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το διάστημα, ενώ άλλα αναστατώνονται βλέποντας τους γονείς τους να πηγαινοέρχονται.

εκπαίδευση ύπνου μωρού κορίτσι

  1. Pick up, put down

Αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης ύπνου του μωρού χρειάζεται αρκετή υπομονή, αλλά κάνει την εκπαίδευση ύπνου αρκετά πιο εύκολη για τους γονείς. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να σηκώσετε το μωρό σας από την κούνια και να το καθησυχάσετε, αν αρχίσει να κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σηκώστε το, καθησυχάστε το, τοποθετήστε το πίσω στην κούνια κι έπειτα βγείτε από το δωμάτιο.

  1. Η μέθοδος της καρέκλας

Όπως λέει και το όνομα, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει μια καρέκλα. Επίσης χρειάζεται αρκετή υπομονή και χρόνος. Τοποθετήστε το μωρό σας στην κούνια όταν αρχίσει να νυστάζει και καθίστε σε μια καρέκλα δίπλα του. Μόλις αποκοιμηθεί, φύγετε από το δωμάτιο. Αν ξεκινήσει να κλαίει, επιστρέψτε στο δωμάτιο και καθίστε πάλι στην καρέκλα. Έπειτα από λίγα βράδια να τοποθετείτε την καρέκλα πιο μακριά, μέχρι να βγείτε από το δωμάτιο.

εκπαίδευση ύπνου μωρού αγόρι

Συμβουλές προς τους γονείς

Όποια μέθοδο επιλέξετε να ακολουθήσετε, χρειάζεται υπομονή και εξάσκηση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν στην πιο εύκολη εκπαίδευση του μωρού σας.

  • Δεν είναι όλες οι μέθοδοι κατάλληλες για όλα τα μωρά. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους μέχρι να βρείτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και το μωρό σας.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου. Η προετοιμασία του μωρού για ύπνο είναι εξίσου σημαντική με την εκπαίδευση του. Τα μωρά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, αλλά αν καθιερώσετε μια ρουτίνα θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τι πρόκειται να επακολουθήσει. Δοκιμάστε η ρουτίνα να είναι να το κάνετε μπάνιο, να το ταΐσετε και να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Τα μωρά συνδυάζουν αυτή τη ρουτίνα με την ώρα για χαλάρωση. Ο ύπνος θα είναι πιο εύκολος μετά.
  • Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα για ύπνο. Αναζητήστε στοιχεία που δείχνουν ότι το μωρό σας είναι νυσταγμένο, όπως το χασμουρητό ή το τρίψιμο των ματιών του.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε κάθε κλάμα ή ήχο. Μόλις το μωρό σας κοιμηθεί, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αν αρχίσει να κλαίει. Οποιαδήποτε μέθοδο κι αν ακολουθήσετε, θα υπάρχει λίγο κλάμα. Είναι σημαντικό να δώσετε χώρο και χρόνο στο μωρό σας να αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Λευκοί ήχοι για μωρά: 3+1 οφέλη

Μωρό στο σπίτι: Τι να περιμένετε τις πρώτες μέρες