Περιποίηση νεογέννητου μωρού: Όσα θα πρέπει να προσέξετε

περιποίηση μωρού

Στα περισσότερα μωρά αρέσει η περιποίηση, ειδικά αν περιλαμβάνει, χάδια, τρίψιμο ή μασάζ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πάντα ξεκάθαρες οδηγίες για το πόσο συχνά θα πρέπει να τα κάνετε μπάνιο ή να τα περιποιείστε. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε όσα θα πρέπει να ξέρετε για την περιποίηση του νεογέννητου μωρού σας.

  1. Τι να κάνω με το υπόλοιπο του ομφάλιου λώρου;

Το υπόλοιπο του ομφάλιου λώρου του μωρού σας θα συνεχίσει να ξηραίνεται και θα πέσει περίπου 1-3 εβδομάδες μετά τη γέννα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το πλένετε, να το καθαρίζετε μέχρι να ξεραθεί και να πέσει τελείως. Να το στεγνώνετε με απαλές ταμποναριστές κινήσεις, ιδιαίτερα μετά το μπάνιο. Προσέξτε για πιθανά σημάδια μόλυνσης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η εμφάνιση δυσοσμίας ή η εμφάνιση κίτρινου πύον, ερυθρότητας ή πρηξίματος. Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο σας.

  1. Πόσο συχνά να λούζετε το νεογέννητο μωρό σας;

Η περιποίηση ενός μωρού δεν περιλαμβάνει μόνο το skincare, αλλά και το καθάρισμα και το λούσιμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δε θα πρέπει να πλένετε το μωρό σας περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα. Να καθαρίζετε καλά την περιοχή όπου καλύπτεται από την πάνα κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό σας, όχι μόνο για να αποφύγετε ερεθισμούς, αλλά και για να μη χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό σας καθημερινά.

περιποίηση μωρού μπάνιο

  1. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε πούδρα για μωρά;

Γενικότερα, πολλοί ειδικοί τίθενται ενάντια στην πούδρα για μωρά, και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που περιέχουν ταλκ. Τα μικρά σωματίδια μπορούν να ερεθίσουν τα πνευμόνια του μωρού. Αν νιώθετε την ανάγκη να τοποθετήσετε λίγη πούδρα στα χέρια και τα πόδια του μωρού, τοποθετήστε λίγη στο χέρι σας από το να κουνήσετε την συσκευασία κοντά στο μωρό σας, καθώς αυτό θα προκαλούσε δυσκολία στην αναπνοή.

  1. Πώς θα αποτρέψετε τα εξανθήματα από την πάνα;

Η συχνή αλλαγή της πάνας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε την εμφάνιση ερεθισμού, ιδιαίτερα αν αφαιρέσετε τις υγρές ή λερωμένες πάνες μόλις εμφανιστούν. Αποφύγετε τα μωρομάντηλα που περιέχουν αλκοόλ και αρώματα και αφήστε το σώμα του μωρού σας να πάρει αέρα μόλις γίνει δυνατό. Αν το μωρό σας ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα κόκκινο εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, καθαρίστε ήπια την περιοχή με νερό, στεγνώστε με μια πετσέτα με απαλές κινήσεις, κι έπειτα απλώστε μια απαλή κρέμα κατά των εξανθημάτων για μωρά πριν τοποθετήσετε την πάνα.

περιποίηση μωρού πάνα

  1. Είναι οι λοσιόν ασφαλείς για την επιδερμίδα του μωρού σας;

Οι λοσιόν ειδικά κατασκευασμένες για τα μωρά μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας του μωρού σας. Για να αποφύγετε τους ερεθισμούς, χρησιμοποιείστε λοσιόν που δεν περιέχουν αρώματα, καθώς μπορεί κάποια από αυτά να προκαλέσουν ερεθισμούς ή εξανθήματα. Όταν απλώνετε τη λοσιόν, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να κάνετε μασάζ και να αλληλεπιδράσετε με το μωρό σας. Τα περισσότερα μωρά αγαπούν αυτή τη διαδικασία, καθώς νιώθουν κοντά με τη μαμά ή τον μπαμπά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Νεογέννητα μωρά: Γιατί δεν είναι άμεσο το δέσιμο

Ουρολοίμωξη: Ποια είναι τα συμπτώματα στα μωρά;