Ορθογναθική Χειρουργική: Η συμβολή της σήμερα

ορθογναθική χειρουργική

Η Ορθογναθική Χειρουργική συνδυάζει την εφαρμογή επιστήμης και τέχνης δύο ειδικοτήτων: της Ορθοδοντικής και της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Σκοπός της η διόρθωση δυσμορφιών των σκληρών και μαλακών μορίων του προσώπου (οδοντογναθικών και μυοσκελετικών).

Οι διάφορες μυοσκελετικές δυσμορφίες του προσώπου μπορεί να είναι ετερόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες και να αφορούν μόνο την μία γνάθο ή και τις δύο, στα τρία επίπεδα (κάθετο, πρόσθιοπίσθιο και μετωπιαίο). Εάν υπάρχει μια μέτρια έως σοβαρή δυσαρμονία μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου και στην σύγκλειση των δοντιών, είναι δεδομένο ότι το μακροχρόνια σταθερό αποτέλεσμα επιτυγχνάνεται με την συντονισμένη εφαρμογή Ορθοδοντικής θεραπείας και Ορθογναθικής Χειρουργικής. Ο Ορθοδοντικός εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένος στην μετακίνηση των δοντιών και στην διαμόρφωση των οδοντικών τόξων χωρίς να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αύξηση των γνάθων (από μια ηλικία κι έπειτα). Ο δε Γναθοπροσωπικός Χειρουργός είναι περιορισμένος στις μετακινήσεις των γνάθων προσπαθώντας να επιτύχει την καλύτερη δυνατή σύγκλειση παρέχοντας παράλληλα το μέγιστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Η έκαστη μετακίνηση των γνάθων υποβάλλεται από τον τύπο της κάθε δυσμορφίας (άνω γνάθος με μεγάλη ή μικρή κάθετη/οριζόντια διάσταση, προγναθισμός ή μικρογναθία κάτω γνάθου κ.τ.λ).

Έτσι, επιβάλλεται να προσφερθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία («state of the art care») στους ασθενείς αυτούς, που παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα κατά την μάσηση (ακγύλωση) και ομιλία (σχιστίες) ή ακόμα και στον ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται και η παρέμβαση πάνω από όλα του πνευμονολόγου. Και αυτό γίνεται με:

  • Αναγνώριση και σωστή διάγνωση των υπαρχόντων δυσμορφιών
  • Δημιουργία του καταλληλότερου σχεδίου θεραπείας για τον συγκεκριμένο ασθενή
  • Εκτέλεση «κατά γράμμα» της προτεινόμενης θεραπείας

ορθογναθική χειρουργική

Επίσης, οι βασικοί θεραπευτικοί στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Αποκατάσταση της λειτουργικότητας με επίτευξη ενός φυσιολογικού μασητικού συστήματος
  • Αισθητική αποκατάσταση, που είναι εξίσου σημαντική με την λειτουργική, για την ομαλή ένταξη και αποδοχή των ατόμων στο κοινωνικό σύνολο
  • Σταθερότητα αποτελέσματος: είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας και θεραπείας.  Σε αυτό βοηθά και πάλι η μετεγχειρητική Ορθοδοντική θεραπεία, ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν υποτροπές μακροπρόθεσμα
  • Μικρός χρόνος θεραπείας: Η ολοκλήρωση της συνδυασμένης Ορθοδοντικής και Γναθοχειρουργικής παρέμβασης πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα

Το μεγαλύτερο ποσοστό Ορθογναθικών ασθενών είναι σχετικά υγιή άτομα, δίχως συνοδά προβλήματα άλλων συστημάτων (κυκλοφορικού, αναπνευστικού κ.τ.λ.). Εξαίρεση αποτελούν αυτοί που παρουσιάζουν το φαινόμενο της «άπνοιας κατά τον ύπνο». Τα στάδια αντιμετώπισης τους ξεκινούν από την λήψη ενός πλήρους Ιατρικού Ιστορικού με ενδιαφέρον στο «κύριο ενόχλημα», την άρτια κλινική εξέταση, την ακτινογραφική αξιολόγηση (προσώπου, γνάθων, κροταφογναθικών διαρθρώσεων) και τέλος την απόλυτη μεταφορά των συνεκτιμούντων μετρήσεων στην εργαστηριακή ανάλυση των εκμαγείων μελέτης, για την κατασκευή του ενδιάμεσου και τελικού νάρθηκα. Μερικοί μπορεί να απαιτούν και περαιτέρω εξετάσεις από άλλες ιατρικές ειδικότητες (ωτορυνολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο, ψυχίατρο, νευρολόγο κ.τ.λ).

Από το αρχείο του περιοδικού “Πλαστική χειρουργική & αισθητικές επεμβάσεις”

Διαβάστε ακόμη:

Αιδιοπλαστική: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Επανορθωτική οδοντιατρική: Διαφορές με αισθητική οδοντιατρική

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.