Επανορθωτική χειρουργική: Διαφορές με την πλαστική χειρουργική

επανορθωτική πλαστική χειρουργική

Ο όρος «πλαστικός» στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει αυτός που μπορεί να διαμορφωθεί, να αλλάξει. Ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την επανορθωτική πλαστική, και την αισθητική πλαστική χειρουργική. Και οι δύο είναι κατηγορίες της πλαστικής χειρουργικής.

Επανορθωτική πλαστική χειρουργική

Η επανορθωτική χειρουργική πραγματοποιείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας, την φυσιολογική εμφάνιση, κα τη διόρθωση δυσφορμιών που εντοπίζονται είτε εκ γενετής, είτε από τραυματισμούς ή ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Παραδείγματα αποτελούν η επιδιόρθωση σχισμών και του ουρανίσκου, η επαναφορά του στήθους έπειτα από μαστεκτομή και η επανορθωτική χειρουργική έπειτα από έγκαυμα. Συνήθως, η επανορθωτική χειρουργική κρίνεται ιατρικά απαραίτητη και υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.

Αισθητική πλαστική χειρουργική

Η πλαστική χειρουργική πραγματοποιείται για την ενίσχυση της συνολικής εμφάνισης με τον ανασχηματισμό και την προσαρμογή της ανατομίας του σώματος, προκειμένου να βελτιωθεί εξωτερικά. Σε αντίθεση με την επανορθωτική χειρουργική, η αισθητική χειρουργική δεν θεωρείται ιατρικά απαραίτητη. Η αυξητική στήθους, η ανόρθωση στήθους, η λιποαναρρόφηση, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση προσώπου είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις αισθητικής ιατρικής.

επανορθωτική πλαστική χειρουργική γιατρός

Ποιες είναι οι ομοιότητες τους;

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα στην επανορθωτική και στην αισθητική χειρουργική, καθώς μοιράζονται κάποιες ίδιες χειρουργικές αρχές. Όποιος και αν είναι ο τύπος της πλαστικής χειρουργικής που θα εφαρμοστεί, ο τελικός στόχος θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει την βελτίωση και του αισθητικού αποτελέσματος. Άσχετα με το είδος της επέμβασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ο ασθενής θα πρέπει πάντοτε να συζητάει με τον γιατρό του τα αναμενόμενα αποτελέσματα της επέμβασης, ώστε να γνωρίζει τις προσδοκίες που θα έχει.

Οι γραμμές ανάμεσα στην επανορθωτική και την αισθητική ιατρική είναι λίγο θολές όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη. Ορισμένες επεμβάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως επανορθωτικές ή αισθητικές ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή. Παράδειγμα αποτελεί η ρινοπλαστική, ή αλλιώς, η πλαστική χειρουργική στη μύτη. Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης. Ωστόσο, πραγματοποιείται και για την επαναφορά της αναπνοής και την επαναφορά της εμφάνισης της έπειτα από κάποιο τραυματισμό της μύτης.

επανορθωτική πλαστική χειρουργική αυτιά

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για επανορθωτική πλαστική χειρουργική;

Υπάρχουν πολλές παθήσεις, καταστάσεις και τραυματισμοί που μπορεί να επιλύσει κανείς με την επανορθωτική χειρουργική. Αν είχατε ποτέ κάποιον τραυματισμό ή μια ασθένεια που άλλαξε τον σχηματισμό ή τη λειτουργεία κάποιου σημείου του σώματος σας, η επανορθωτική χειρουργική θα σας βοηθήσει να το επαναφέρετε στην αρχική του κατάσταση. Ορισμένα είδη τραυματισμών μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση σας και να μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια ενός πλαστικού χειρούργου. Τέτοια περιλαμβάνουν άσχημα εγκαύματα στο σώμα, αλλά και τραυματισμούς στο πρόσωπο.

Παθήσεις και τραυματισμοί μπορούν που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικής ποσότητας ιστού μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επανορθωτική χειρουργική. Παραδείγματα αποτελούν η απώλεια του στήθους έπειτα από μαστεκτομή,  και ο ακρωτηριασμός ενός δαχτύλου.

Διαβάστε ακόμη:

Επανόρθωση στα χέρια: 3+1 θεραπείες

Πλαστική επέμβαση στα δάχτυλα των ποδιών: 2+1 θεραπείες

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.