Άτυποι σπίλοι: Πόσο συνηθισμένοι είναι;

άτυποι σπίλοι

Οι άτυποι σπίλοι ανήκουν στην κατηγορία των σπίλων που δεν έχουν συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι είναι καλοήθεις, αξίζουν προσοχής. Όσοι εμφανίζουν άτυπους σπίλους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα.

Ένας άτυπος σπίλος κάνει την εμφάνιση του σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η εμφάνιση αυτών των σπίλων διαφέρει σε σημαντικό βαθμό. Η καλύτερη συμβουλή περιλαμβάνει την καλή γνώση της επιδερμίδας σας. Προσέξτε όλους τους σπίλους που έχετε. Προσοχή στην εμφάνιση καινούριων ή σε πιθανές αλλαγές. Επιπλέον, αν και οι πιθανότητες είναι σπάνιες, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό με έναν άτυπο σπίλο. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο τους είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση άτυπων σπίλων, αλλά και οικογενειακού ιστορικού για μελάνωμα, οι πιθανότητες εμφάνισης του είναι αρκετές.

άτυποι σπίλοι μελάνωμα

Τι να προσέξετε για την εμφάνιση μεγαλώματος:

Αν έχετε πιθανότητες για εμφάνιση μελανώματος, αλλά έχετε εμφανίσει και άτυπους σπίλους, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι έχετε:

  • Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μαλλιά ή μάτια
  • Φακίδες
  • Αρκετούς σπίλους
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό που περιλαμβάνει μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος χωρίς την εμφάνιση μεγαλώματος
  • Ευαισθησία στο φως ή την ηλιακή ακτινοβολία
  • Δυσκολία στο μαύρισμα (τους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και
  • Επανειλημμένα και με μεγάλη διάρκεια εγκαύματα

Προσοχή: Ακόμη και σε περιπτώσεις μη οικογενειακού ιστορικού, σε περίπτωση εμφάνισης άτυπων σπίλων, οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος είναι μεγάλες.

Με πληροφορίες από: skincancer.org

Διαβάστε ακόμη:

Στραβή μύτη: Διόρθωση με χειρουργική και μη χειρουργική θεραπεία

Ουλές στο πρόσωπο: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.