Τοξικός άνθρωπος: Τι χαρακτηριστικά έχει;

τοξικός άνθρωπος

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας θα έχετε ακούσει τη φράσει το τοξικός άνθρωπος. Ίσως να έχετε γνωρίσει έναν. Η συναναστροφή με ένα τέτοιο άτομο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να σας στραγγίσει την ενέργεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας οδηγήσει στα όρια σας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε κάποια χαρακτηριστικά που έχει ένας τοξικός άνθρωπος.

  1. Είναι χειριστικός

Ο βασικός τους στόχος είναι κάνουν οι υπόλοιποι ό,τι θέλει αυτός. Όλα σχετίζονται με αυτόν. Χρησιμοποιεί τους άλλους ανθρώπους για να καταφέρει να πετύχει αυτό που θέλει. Ξεχάστε το τι θέλετε εσείς. Αυτή η σχέση δε βασίζεται στην ισότητα.

τοξικός άνθρωπος

  1. Είναι επικριτικός

Ανοίξτε τα μάτια σας και τα αυτιά σας για την κριτική. Την κριτική τη δική σας. Ναι, καλά καταλάβατε. Θα κρίνει ό,τι κάνετε και δεν κάνετε. Εννοείται πως η κριτική δε θα αφορά ποτέ το δικό του κομμάτι.

  1. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα δικά του συναισθήματα

Αντίθετα, προβάλει τα συναισθήματα του σε εσάς. Αν προσπαθήσετε να του το πείτε, θα υπερασπιστεί τον εαυτό του. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα αναλάβει την ευθύνη για σχεδόν καμία από τις πράξεις του.

τοξικός άνθρωπος

  1. Δε ζητάει συγγνώμη

Ο τοξικός άνθρωπος δε θα βρει κάποιο λόγο να ζητήσει συγγνώμη, γιατί πάντα φταίει κάποιος άλλος. Σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς το μέρος του, προσπαθώντας να λάβει συμπάθεια και προσοχή παίρνοντας τη θέση του θύματος.

  1. «Αλλάζει πρόσωπα»

Είναι πολύ δύσκολο να ξέρετε κάθε φορά με ποιον έχετε να κάνετε, καθώς δεν είναι ποτέ ο ίδιος άνθρωπος. Μπορεί να αλλάξει οπτική γωνία, συμπεριφορά, ανάλογα με το πώς νιώθει, τι θέλει να πετύχει, ή πώς θέλει να εξελιχθούν τα πράγματα. Φυσικά, γνωρίζει πώς να ζητήσει κάτι από εσάς όταν θέλει.

τοξικός άνθρωπος

  1. Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύετε την αξία σας

Ο τοξικός άνθρωπος θα σας αναγκάσει να διαλέξετε αυτόν αντί για κάποιον άλλο, ή να επιλέξετε να κάνετε κάτι που θέλει αυτός αντί για κάτι που θέλετε να κάνετε εσείς.

  1. Αναγκάζεστε συνεχώς να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας

Έχει δυσκολία να μένει σταθερός σε ορισμένες απόψεις, κυρίως επειδή δεν ενδιαφέρεται για τη δική σας άποψη ή για να βρει μια μέση λύση. Μην ξεχνάτε πως χειραγωγεί πολύ καλά τους ανθρώπους. Οι τακτικές του μπορεί να είναι αυθαίρετες, ενώ επικεντρώνει τη συζήτηση σε άλλα θέματα πέρα από το πρόβλημα. Για παράδειγμα στον τόνο της φωνής σας ή τις λέξεις που χρησιμοποιήσατε. Εστιάζει στο πρόβλημα και όχι τη λύση.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπάθεια: Ποια είναι η σημασία της στην καθημερινότητα;

Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα τους;