Συνέντευξη για δουλειά: 4+1 tips για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά

συνέντευξη για δουλειά

Συνέντευξη για δουλειά. Ένα κεφάλαιο που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μερικές φορές, μπορεί να τύχει να έχετε ένα πολύ καλό βιογραφικό, να έχετε αρκετή εμπειρία και αρκετές δεξιότητες για μια δουλειά, αλλά να μην πάρετε τη θέση επειδή δεν ήσασταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αρνητική ψυχολογία, άγχος, απαισιοδοξία, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ή φόβος.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να αγχώσουν έναν υποψήφιο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά. Ωστόσο, με την κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση, οι παράγοντες αυτοί μειώνονται. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για μια συνέντευξη για δουλειά.

  1. Προετοιμασία

Δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο της κατάλληλης προετοιμασίας. Πολλοί υποψήφιοι νιώθουν αγχωμένοι αν δεν έχουν κάνει καλή προετοιμασία για μια δουλειά. Μειώστε το άγχος σας και αφιερώστε λίγο χρόνο για:

  • Να σκεφτείτε πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις
  • Να κάνετε έρευνα για την επιχείρηση, τον οργανισμό ή την εταιρεία
  • Να σκεφτείτε τι θα φορέσετε στη συνέντευξη
  • Να σκεφτείτε θετικά δείγματα από την εργασιακή σας εμπειρία, προκλήσεις και νέες ιδέες, αλλά και να είστε άνετοι να μιλήσετε για
  • Να κάνετε πρόβα όσα θέλετε να πείτε ή να κρατήσετε σημειώσεις, προκειμένουν να τα συγκρατήσει ο εγκέφαλος
  • Να ελέγξετε τη διαδρομή προκειμένου να είστε στην ώρα σας
  • Να ξέρετε τι ερωτήσεις να κάνετε για τη θέση, την εταιρεία κλπ

συνέντευξη για δουλειά

  1. Θετικές σκέψεις

Ένας κορυφαίος αθλητής, μουσικός, ή επιχειρηματίας γνωρίζει ότι η σκέψη έχει και αρνητική επιρροή. Η αρνητική κριτική ή η αμφιβολία για τον εαυτό το μόνο που θα κάνουν είναι να προκαλέσουν άγχος. Η απαισιοδοξία θα φανεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και δε θα σας επιτρέψει να παρουσιάσετε με τον κατάλληλο τρόπο τον εαυτό σας στον πιθανό εργοδότη. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στα θετικά σημεία σας. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να του δώσετε μια ευκαιρία. Χρησιμοποιήστε τη σκέψη σας για να δημιουργήσετε έναν αέρα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και επιτυχίας. Μια αισιόδοξη οπτική έχει αποδείξει πως μειώνει το άγχος και αυξάνει τα επίπεδα της ευημερίας. Αυτό είναι ένα βασικό στάδιο της προετοιμασίας για μια συνέντευξη για δουλειά.

συνέντευξη για δουλειά

  1. Οπτικοποίηση – Πρόβες

Αυτή η τεχνική, ονομάζεται και ψυχολογική πρόβα, είναι μια αρκετά δυνατή τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από αθλητές και performers. Η κεντρική ιδέα είναι να βρείτε λίγο χρόνο και χώρο για να δημιουργήσετε νοητικές εικόνες με εσάς να είστε στη συνέντευξη, να τα πηγαίνετε καλά και να νιώθετε ωραία έπειτα από τη συνέντευξη. Η οπτικοποίηση δε θα πρέπει αν είναι βιαστική, ούτε να περιέχει πολλές λεπτομέρειες, όπως όλα όσα θα πείτε και τα ρούχα σας. Θα πρέπει να είναι θετική. Αυτό αξίζει να το εφαρμόσετε και σε άλλες καταστάσεις, όπως μια παρουσίαση. Αν γίνει σωστά, ο εγκέφαλος αντιδρά σαν να είχατε περάσει από παρόμοιες συνεντεύξεις. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, μειώνεται το άγχος και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση.

συνέντευξη για δουλειά

  1. Χαλαρώστε

Μειώστε το άγχος κρατώντας τον εγκέφαλο και το σώμα σας ήρεμο. Κάντε γυμναστική, διαλογισμό, περάστε χρόνο έξω, κοιμηθείτε καλά, φάτε καλά. Αποφύγετε το αλκοόλ. Μια καλή συμβουλή είναι να πάρετε βαθιές αναπνοές. Κάθε εισπνοή, κρατήστε την για 5 περίπου δευτερόλεπτα. Η εκπνοή να είναι πολύ αργή. Η βαθιές αναπνοές μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και χαμηλώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, θα αισθάνεστε και πιο χαλαροί. Εφαρμόστε αυτή τη συμβουλή κάθε φορά που έχετε άγχος ή κάθε φορά που θέλετε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να πάρετε βαθιές αναπνοές λίγο πριν πάτε στη συνέντευξη.

συνέντευξη για δουλειά

  1. Να είστε αυθεντικοί

Συνήθως, όσοι παίρνουν συνεντεύξεις για μια δουλειά μπορούν να καταλάβουν τον χαρακτήρα σας. Μπορεί να ξέρουν να διαβάζουν καλά τους ανθρώπους ή να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι απαραίτητο να απαντάτε με ειλικρίνεια. Αν δεν είστε ο εαυτός σας, ή δε θα πάρετε τη θέση, ή δε θα πάρετε την κατάλληλη για εσάς θέση. Μην επικεντρώνεστε σε αυτά που πιστεύετε ότι θέλουν να ακούσουν. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο να δίνετε ειλικρινείς απαντήσεις και να δείξετε το πάθος σας για όσα μπορείτε να κάνετε.

Διαβάστε ακόμη:

6+1 tips για αποτελεσματική διαχείριση του θυμού

Αυτογνωσία: 5+1 συμβουλές να την πετύχετε