3+1 είδη άσκησης για πιο υγιές σώμα

είδη άσκησης

Ποια είδη άσκησης χαρίζουν υγιές σώμα; Όταν σκέφτεται κανείς τη γυμναστική και την άσκηση, του έρχονται στο μυαλό εξαντλητικές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία, ή αυτές που μας λαχανιάζουν και συμβάλλουν στην παραγωγή ιδρώτα. Ωστόσο, η αερόβια άσκηση αποτελεί ένα μόνο είδος άσκησης. Υπάρχουν και άλλα είδη άσκησης που είναι σημαντικά για την απόκτηση καλής σωματικής κατάστασης. Αυτά είναι η προπόνηση ενδυνάμωσης, ισορροπίας και ευλυγισίας. Κάθε είδος άσκησης είναι σημαντικό με τον δικό του τρόπο. Ο συνδυασμός των τεσσάρων ειδών, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση της φυσικής κατάστασης.

Για παράδειγμα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως λέει και το όνομα, ενδυναμώνουν τους μύες. Ως αποτέλεσμα, οι μύες στηρίζουν και προστατεύουν τις αρθρώσεις. Αυτό προλαμβάνει από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αερόβιας άσκησης. Εν τω μεταξύ, οι ασκήσεις ισορροπίας, χρησιμοποιούν τη δύναμη των μυών με συντονισμένο τρόπο για τη σταθεροποίηση και καλύτερο έλεγχο των κινήσεων. Τι χαρίζουν αυτά τα είδη άσκησης;

  1. Ενδυνάμωση

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη, οι κάμψεις, ασκούν τους μύες μέσω αντίστασης (είτε εξοπλισμού, είτε του βάρους του σώματος). Αυτό το είδος άσκησης αυξάνει την μυϊκή μάζα, και συνεπώς και τον οργανισμό.

  1. Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση ή ο χορός είναι δραστηριότητες που ασκούν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα. Αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και συμβάλλουν στην αναπνοή. Ακόμη, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών ασθενειών, αλλά και της πίεσης του αίματος.

είδη άσκησης τρέξιμο

  1. Ισορροπία

Οι ασκήσεις ισορροπίας είναι αρκετά σημαντικές για τον έλεγχο του σώματος. Αυτό το είδος άσκησης είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η ικανότητα ισορροπίας μειώνεται με την πάροδο των ετών. Βέβαια, οι ασκήσεις ισορροπίας βρίσκουν οφέλη σε όλους, ακόμη και στους ανθρώπους που έχουν χάσει μεγάλο αριθμό βάρους, που διάνυσαν την περίοδο της εγκυμοσύνης, και γενικά που άλλαξαν το κέντρο βάρος του σώματος τους.

  1. Ασκήσεις ευελιξίας

Η ασκήσεις ευελιξίας τεντώνουν τους μύες και βελτιώνουν το εύρος των κινήσεων. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών κατά τη διάρκεια της άθλησης, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

είδη άσκησης yoga

Συνδυασμός ασκήσεων

Ιδανικά, είναι απαραίτητα όλα τα είδη ασκήσεων σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώνετε διαφορετικές προπονήσεις για το καθένα. Μπορείτε να συνδυάσετε τις ασκήσεις μαζί. Ακόμη, ορισμένα είδη γυμναστικής, όπως η yoga περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και ισορροπίας.

Διαβάστε ακόμη:

Γυμναστική με σανίδα: 3+1 συνηθισμένα λάθη

Κοιλιακοί: 2+1 ασκήσεις για αρχάριους