Γιόγκα για αρχάριους: Οδηγός για να ξεκινήσετε

γιόγκα για αρχάριους

Η γιόγκα μπορεί να είναι για τους αρχάριους λίγο περίπλοκη και αγχωτική, καθώς μπορεί να μη γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν. Η γιόγκα τα τελευταία χρόνια ήταν ήδη αρκετά δημοφιλής. Ειδικά με την έλευση του Covid στην καθημερινότητα, έγινε ακόμη πιο δημοφιλής, καθώς μπορεί να γίνει και σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε έναν οδηγό για τη γιόγκα για τους αρχάριους.

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα αποτελεί μια μεγάλη συλλογή από πνευματικές πρακτικές και ασκήσεις που στόχο έχουν να ενεργοποιήσουν τον εγκέφαλο, το σώμα και το πνεύμα στο να φτάσουν σε μια ισορροπία με το σύμπαν. Αυτό που είναι γνωστό στον Δυτικό κόσμο ως γιόγκα είναι η Hatha yoga, ένα από τα πολλά παρακλάδια της γιόγκα. Αυτά τα παρακλάδια της γιόγκα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πρακτικές. Ωστόσο, ο κύριος στόχος τους είναι η ενοποίηση με το σύμπαν και η πνευματική διαύγεια.

Η Hatha γιόγκα επιδιώκει την ένωση εγκεφάλου-πνεύματος και σώματος με το σύμπαν με μια σειρά από asanas (στάσεις γιόγκα), pranayama (αναπνοών), mundra (κινήσεων του σώματος) και shatkarma (εσωτερικού καθαρισμού). Αυτές η πρακτικές δεν χρησιμοποιούνται για να εξαγνίσουν το σώμα και το πνεύμα και να καλλιεργήσουν την prana (την ενέργεια ζωής). Η σύγχρονη Hatha γιόγκα δε δίνει έμφαση τόσο στους πνευματικούς παράγοντες, αλλά εστιάζει στις σωματικές στάσεις γιόγκα.

Άσχετα με τον στόχο που έχετε θέση στην αρχή, οι στάσεις γιόγκα από μόνες τους είναι ένας φανταστικός τρόπος πνευματικής και σωματικής άσκησης.

yoga-gia-arxarious

Είναι η γιόγκα κατάλληλη για εσάς;

Η γιόγκα δεν έχει κάποια όρια. Δηλαδή δεν έχει σημασία η ηλικία σας, το βάρος σας, το επάγγελμα σας, ο τόπος κατοικίας ή η θρησκεία σας. Η γιόγκα είναι διαθέσιμη για όλους.

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, ή αναρρώνετε από κάποιον τραυματισμό, ίσως είναι επικίνδυνο να κάνετε κάποιες μορφές ή στάσεις γιόγκα. Συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές που μπορείτε να τις κάνετε με ασφάλεια. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να κάνετε οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Ενώ μπορεί να νιώθετε κάποιο κάψιμο στους κοιλιακούς όσο κάνετε γιόγκα, δε θα πρέπει να νιώθετε πόνο, ειδικά στις αρθρώσεις. Ο πόνος αυτός είναι ένα σημάδι από το σώμα σας ότι κουράστηκε και να το πάρετε λίγο πιο χαλαρά.

γιόγκα για αρχάριους κήπος

 

Ποια είναι η κατάλληλη συμβουλή για γιόγκα για αρχάριους;

Αν δεν είστε καθόλου σε φόρμα, ή δεν είστε ευέλικτοι, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με ήπιες στάσεις, μέχρι να έχετε αποκτήσει την κατάλληλη δύναμη και ευλυγισία για πιο δύσκολες πρακτικές. Αν είστε σχετικά γυμνασμένοι και ευλύγιστοι, θα μπορέσετε να μπείτε σε κάποιο τμήμα. Αν έχετε ήδη οικειότητα με τη γιόγκα, θα μπορέσετε να μπείτε σε ένα μάθημα προχωρημένων.

Το πρώτο μάθημα γιόγκα

Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με ένα σύντομο μάθημα γιόγκα και να ανεβάζετε τη διάρκεια και τη δυσκολία ανάλογα με την πρόοδο σας. Μόλις είστε άνετοι με τις βασικές στάσεις γιόγκα, μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε ως τις αρχικές στάσεις και να προχωράτε σε πιο σύνθετες.

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε γιόγκα;

Αν κάνετε γιόγκα 3-4 φορές την εβδομάδα, θα δείτε σημαντική βελτίωση στην ευλυγισία σας, την κίνηση, την ενδυνάμωση, την ισορροπία, την πνευματική ειρήνη και γενικότερα την ευημερία σας. Ακόμη κι αν κάνετε γιόγκα για πιο σύντομο χρονικό διάστημα θα επωφεληθείτε από τα οφέλη της, αλλά θα δείτε τις αλλαγές σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου. Όπως και όλα τα πράγματα, όσο πιο πολύ αφοσιωθείτε σε αυτό, τόσα πιο πολλά οφέλη θα λάβετε.

γιόγκα για αρχάριους βουνό

 

Τα οφέλη που έχει η γιόγκα

Τα οφέλη που έχει η γιόγκα είναι πάρα πολλά. Η γιόγκα βοηθά στην καλλιέργεια αρετών και καλών αξιών όπως πειθαρχία, ειλικρίνεια, αφοσίωση. Η γιόγκα θα σας ενδυναμώσει στο να παίρνετε πιο συνειδητές αποφάσεις προς μια πιο υγιεινή και ευχάριστη καθημερινότητα. Η γιόγκα επίσης σας βοηθάει:

  • Να διατηρήσετε τον εγκέφαλο σας υγιή και δυνατό
  • Να μειώσετε το άγχος και να ενισχύσετε τη χαλάρωση
  • Να κάνετε καλύτερο ύπνο
  • Να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Να θεραπεύσετε κοινούς πόνους όπως τον πόνο στην πλάτη
  • Να αυξήσετε τη χαρά και την ευημερία και να μειώσετε την κατάθλιψη
  • Να βελτιώσετε την υγεία των μυών, αρθρώσεων και των οργάνων
  • Να βελτιώσετε την ευλυγισία, τη δύναμη, την αντοχή, την κινητικότητα, την κίνηση και την ισορροπία

Διαβάστε ακόμη:

3+1 ασκήσεις για πλάτη με λάστιχα

3+1 ασκήσεις πιλάτες στο κρεβάτι