Γυμναστική με σανίδα: 3+1 συνηθισμένα λάθη

γυμναστική με σανίδα

Μια βασική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού είναι η γυμναστική με σανίδα. Αν γίνει σωστά, αυτή η άσκηση μπορεί να έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Μερικά από αυτά είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος, αλλά και η ταυτόχρονη εκγύμναση μιας μεγάλης ομάδας μυών. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν ακολουθούν πάντοτε τα σωστά βήματα για τη σανίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ζητήματα. Ποια είναι αυτά τα λάθη;

  1. «Καμπουριάζετε» την πλάτη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη γυμναστική με σανίδα είναι ότι «καμπουριάζετε» την πλάτη. Καθώς ο κορμός αρχίζει να κουράζεται, είναι σύνηθες να αφήσετε τη μέση να «πέσει» προς τα κάτω. Παρά το γεγονός ότι αυτό το λάθος δεν προκαλεί άμεσο τραυματισμό, πιέζει την μέση. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε πόνους και ευαισθησία στη μέση. Το «καμπούριασμα» της πλάτης επίσης μειώνει τα οφέλη από την σανίδα. Οι κοιλιακοί δεν προσπαθούν να κρατήσουν το σώμα ψηλά. Αυτό καθυστερεί την πρόοδο.

γυμναστική με σανίδα οφέλη

  1. Κοιτάτε ψηλά

Όταν κοιτάτε στον καθρέφτη ή το ρολόι κατά τη διάρκεια της σανίδας μπορεί να σας βοηθά να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Μπορεί όμως και να κάνει ζημιά στη φόρμα σας. Το μυστικό στη γυμναστική είναι να διατηρήσετε το σώμα σας σε ευθεία γραμμή από το κεφάλι μέχρι τις πατούσες.

  1. Η θέση των ώμων

Καθώς περνάνε τα δευτερόλεπτα που κάνετε σανίδα και το σώμα σας αρχίζει να τρέμει, ίσως παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας δεν είναι σταθερή. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε έναν έλεγχο. Οι ώμοι σας βρίσκονται γύρω από τα αυτιά σας;

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε κάνετε ένα ακόμη λάθος. Η άνοδος των ώμων μπορεί να προκαλέσει το σφίξιμο της πλάτης και αν προκαλέσει το σφίξιμο της έντασης του λαιμού. Επιπλέον, δε θα μπορέσετε να διατηρήσετε σταθερή την αναπνοή σας. Η σταθερή αναπνοή είναι απαραίτητη για κάθε είδος άσκησης.

γυμναστική με σανίδα λάθη

  1. Κάνετε σανίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα plank challenges είναι τάση στα social media. Τα περισσότερα από αυτά τα challenges αναφέρουν να παραμένετε σε θέση σανίδας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σανίδα για πολλά λεπτά οδηγεί σε κόπωση, αλλά και σε διάσπαση της σωστής θέσης. Η εκτέλεση μιας άσκησης με λάθος θέση είναι μάταιη.

Διαβάστε ακόμη:

Πιλάτες: Πόσο βοηθητική είναι για τη μέση και τους πόνους;

Σχοινάκι: 4+1 οφέλη για τον οργανισμό,