Προληπτική μαστεκτομή και αποκατάσταση: Τι περιλαμβάνει;

προληπτική μαστεκτομή αποκατάσταση

Δυστυχώς, δεν υπάρχει πάντοτε ένας τρόπος πλήρους πρόληψης της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης. Ωστόσο, η προληπτική μαστεκτομή και η αποκατάσταση του στήθους είναι μια μέθοδος που μπορούν να δοκιμάσουν.

Γιατί μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε προληπτική μαστεκτομή;

Η προληπτική μαστεκτομή είναι μια επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο ένας ή και οι δύο μαστοί μια γυναίκας για τη μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε αυτή την απόφαση είναι:

  • Διαγνώσθηκε θετική σε ορισμένες μεταλλάξεις
  • Υπάρχει ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην οικογένεια
  • Διάγνωση καρκίνου στον ένα μαστό

Ενώ η προληπτική μαστεκτομή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μια ασθενής να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, είναι ένα αρκετά σημαντικό βήμα που θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά με τον γιατρό.

προληπτική μαστεκτομή αποκατάσταση θεραπεία

Ποια είναι τα είδη της προληπτικής μαστεκτομής;

Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ενημέρωση σχετικά με την προληπτική μαστεκτομή και μια μεγάλη δημόσια συζήτηση. Μεγάλες σταρ, όπως η Angelina Jolie και η Christina Applegate έχουν μιλήσει ανοιχτά για την επέμβαση που υποβλήθηκαν επειδή είχαν εμφανίσει προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν δύο είδη προληπτικής μαστεκτομής:

  1. Διπλή μαστεκτομή

Η διπλή μαστεκτομή αφαιρεί και τους δύο μαστούς μιας γυναίκας. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη από τις δύο μεθόδους και μπορεί να μειώσει της πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 95%.

  1. Μαστεκτομή ενός μαστού

Σε αυτό το είδος μαστεκτομής, αφαιρείται μόνο ο ένας μαστός. Συνήθως επιλέγεται όταν εμφανιστεί καρκίνος μόνο στον ένα μαστό. Αυτή η επιλογή της επέμβασης πραγματοποιείται για τον τοπικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, και για τη μείωση του μεγαλύτερου κινδύνου εξάπλωσης και εξέλιξης της ασθένειας.

Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε κάποια προληπτική μαστεκτομή, ο γιατρός σας θα κρίνει με βάση αρκετές μεταβλητές αν η μαστεκτομή σας πρέπει να είναι μερική (με την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του μαστού) ή πλήρης.

προληπτική μαστεκτομή αποκατάσταση είδη

Προληπτική μαστεκτομή και αποκατάσταση στήθους: Μια προσωπική επιλογή.

Αν έχετε προδιάθεση εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σκέφτεστε να προχωρήσετε σε προληπτική μαστεκτομή, είναι σημαντικό να σκεφθείτε και το αν επιθυμείτε να προχωρήσετε ή όχι στην αποκατάσταση του. Αυτό θα βοηθήσει στην χειρουργική ομάδα να σχεδιάσει και να προχωρήσει στην επέμβαση με στόχο να σας βοηθήσει να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προληπτική μαστεκτομή και αποκατάσταση: Είδη επέμβασης αποκατάστασης μαστού

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές για την αποκατάσταση του στήθους έπειτα από τη μαστεκτομή. Αυτές είναι:

  1. Αποκατάσταση με τη χρήση ενθεμάτων

Η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη χρήση ενθεμάτων με φυσιολογικό ορό ή gel σιλικόνης.

  1. Αποκατάσταση με χρήση ιστού

Η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη χρήση ιστού που πραγματοποιείται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, όπως την κοιλιά, τους μηρούς ή την πλάτη.

προληπτική μαστεκτομή αποκατάσταση επέμβαση

Αποκατάσταση θηλής

Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε σχετικά με την αποκατάσταση ή όχι της θηλής. Η επέμβαση πραγματοποιείται έπειτα από περίπου 3-4 μήνες έπειτα από την επέμβαση αποκατάστασης του στήθους. Συνήθως περιλαμβάνει:

  1. Χρήση δέρματος

Αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους της αποκατάστασης της θηλής. Για την αποκατάσταση χρησιμοποιείται επιδερμίδα από το σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί η θηλή. Με τη δημιουργία μικρών τομών γύρω από το σημείο τοποθέτησης, ο χειρούργος θα ανυψώσει τον ιστό για να μιμηθεί την εμφάνιση και την αίσθηση της φυσικής θηλής. Μόλις δημιουργηθεί η θηλή και έχει αναρρώσει (για περίπου 3 μήνες), η περιθηλαία δημιουργείται με τη χρήση τατουάζ 3D.

  1. Μόσχευμα δέρματος για την περιθηλαία

Ορισμένοι χειρούργοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα μόσχευμα δέρματος για να δημιουργήσουν την περιθηλαία. Σε αυτού του είδους την επέμβαση, η θηλή δημιουργείται από ιστό στο σημείο της θηλής. Στη συνέχεια, επιδερμίδα από διαφορετικό σημείο του σώματος (συνήθως από σημείο δωρητή και για την αποκατάσταση), χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της περιθηλαίας. Έπειτα από την ανάρρωση, η εμφάνιση της θηλής μπορεί να ενισχυθεί με το 3D τατουάζ, για τον χρωματισμό της θηλής στο φυσικό της χρώμα.

  1. 3D τατουάζ

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν άμεσα τατουάζ τη θηλή τους. Αυτού του είδους το τατουάζ είναι αρκετά ρεαλιστικό. Ένα από τα οφέλη που μπορεί να έχει το τατουάζ είναι ότι αν αποφασίσετε να μη φορέσετε σουτιέν δε θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για την εμφάνιση των θηλών σας μέσα από τα ρούχα.

Διαβάστε ακόμη:

Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή: Τι επιλογές υπάρχουν;

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή: Είναι κατάλληλη για εσάς;

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.