Πλαστική μετά από έγκαυμα: Ποιοι είναι οι στόχοι της;

πλαστική μετά από έγκαυμα ουλή

Έπειτα από ένα σοβαρό έγκαυμα, συνήθως πραγματοποιείται μια χειρουργική επέμβαση για την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση της περιοχής, με στόχο την καλύτερη ανάρρωση. Ωστόσο, ακόμη κι έπειτα από την επέμβαση, τα τραύματα δεν αναρρώνουν πλήρως. Στις περιπτώσεις που η χειρουργική επέμβαση δεν είχε αποτελέσματα, πραγματοποιείται πλαστική και επανορθωτική χειρουργική επέμβαση μετά το έγκαυμα.

Η πλαστική μετά το έγκαυμα πραγματοποιείται τόσο για την λειτουργεία, όσο και για την αισθητική εμφάνιση του τραύματος. Οι ουλές που μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς μπορούν να επηρεάσουν και ψυχολογικά τον ασθενή που έχει υποστεί ένα έγκαυμα. Η πλαστική επέμβαση θα όχι μόνο μπορεί να επιτρέψει στην επιδερμίδα να έχει περισσότερη ευλυγισία και κίνηση, αναλόγως με την τοποθεσία που βρίσκεται μπορεί να βελτιώσει και την κίνηση των αρθρώσεων.

Ποιοι είναι οι στόχοι της αποκατάστασης του εγκαύματος;

Η αποκατάσταση ενός εγκαύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Η βελτίωση της εμφάνισης της τραυματισμένης περιοχής
  • Η μείωση των λειτουργικών περιορισμών
  • Η πρόληψη εμφάνισης μολύνσεων ή φλεγμονών
  • Η επούλωση του τραύματος
  • Η επαναφορά των ιστών

πλαστική μετά από έγκαυμα αντιμετώπιση

Ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επαναφοράς, εξαρτάται από το βαθμό της απώλειας των ιστών και της περιοχής που εντοπίζεται το έγκαυμα. Υπάρχουν τόσο απλές, όσο και πιο σύνθετες διαδικασίες, αναλόγως την αντιμετώπιση που χρειάζεται το κάθε έγκαυμα.

Ποιες παθήσεις έπειτα από έγκαυμα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλαστική χειρουργική;

Η πλαστική και επανορθωτική χειρουργική για τα εγκαύματα πραγματοποιείται από τους πλαστικούς χειρούργους που συνήθως εξειδικεύονται στην επανορθωτική χειρουργική. Επιδερμίδα, τένοντες και άλλου είδους ιστοί που έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια του εγκαύματος μπορούν να αντικατασταθούν.

 

πλαστική μετά από έγκαυμα

  1. Απώλεια μαλλιών έπειτα από έγκαυμα

Αν η επιδερμίδα του κρανίου υποστεί έγκαυμα, οι θύλακες των τριχών υπόκεινται ζημία, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια τριχών. Προκειμένου να δημιουργηθούν εκ νέου νέες, υγιής τρίχες, χρειάζεται η μεταμόσχευση υγιούς επιδερμίδας. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια εναλλακτική θεραπεία. Για αυτού του είδους τη θεραπεία λαμβάνονται θύλακες τριχών από υγιή τμήματα του κρανίου.

  1. Ουλές

Η ουλή που μπορεί να αφήσει ένα έγκαυμα πέρα από αισθητικά μπορεί να προκαλέσουν και ζητήματα στην κίνηση και τη χρήση ενός σημείου του σώματος. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Τα Δερματικά μοσχεύματα, η επανατοποθέτηση του δέρματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως με την τοποθεσία της ουλής και τους προσωπικούς στόχους του ασθενή. Τα δερματικά μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική της επανατοποθέτησης του δέρματος. Τα μέγιστα αποτελέσματα παρατηρούνται όταν πραγματοποιείται επέκταση των ιστών στις περιοχές του προσώπου, του λαιμού, των χεριών, και των ποδιών.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαύματα: Πώς να τα αντιμετωπίσετε

Μετεγχειρητική ουλή: 3+1 τρόποι αντιμετώπισης

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.