Πλαστική στην μύτη: 7+1 tips για γρήγορη ανάρρωση

πλαστική στην μύτη

Μπορεί να ανυπομονείτε να δείτε τα αποτελέσματα από την πλαστική επέμβαση στην μύτη σας, αλλά η διαδικασία ανάρρωσης χρειάζεται χρόνο. Ο πλήρης χρόνος ανάρρωσης από μια πλαστική επέμβαση στην μύτη κυμαίνεται κοντά στον ένα χρόνο. Αυτό το διάστημα μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Κατά μέσο όρο όμως, κυμαίνεται κάπως έτσι:

 • Εβδομάδα 1: Ο νάρθηκας αφαιρείται από τη μύτη σας και μπορείτε να βγείτε σε δημόσιο χώρο χωρίς να εμφανίσετε κάποιο σημάδι ότι προχωρήσατε σε μια επέμβαση, εκτός κι αν έχετε εμφανίσει φλεγμονή γύρω από τα μάτια σας. Αυτό το ζήτημα ίσως χρειαστεί 2 εβδομάδες για να επιλυθεί. Η πρώτη εβδομάδα είναι ένα ασφαλές διάστημα για να συνεχίσετε τις δραστηριότητες της καθημερινότητας σας.
 • Εβδομάδα 2: Το περισσότερο από το πρήξιμο έχει υποχωρήσει, όπως επίσης και οι φλεγμονές.
 • Εβδομάδα 3-4: Μπορείτε να συνεχίσετε τις σωματικές σας δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι
 • Εβδομάδα 6: Τα οστά έχουν σταθεροποιηθεί, επομένως μπορείτε να συνεχίσετε δραστηριότητες όπως να σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο, να φοράτε γυαλιά και να φυσάτε τη μύτη σας
 • 3-6 μήνες: Το μούδιασμα και η ασυνήθιστη αίσθηση στη μύτη και την επιδερμίδα της μύτης θα έχει υποχωρήσει
 • 1 χρόνο: Η διαδικασία ανάρρωσης και επούλωσης έχει ολοκληρωθεί. Το πρήξιμο θα έχει υποχωρήσει πλήρως και το νέο σχήμα της μύτης σας είναι πλέον ορατό.

 

Υπάρχει κάποιος τρόπος να επιταχύνετε το διάστημα της ανάρρωσης έπειτα από την πλαστική στην μύτη; Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε η ανάρρωση σας να κυλήσει ομαλά. Ανάμεσα σε αυτά που μπορείτε να κάνετε συγκαταλέγονται:

 1. Ακούστε τον γιατρό σας

Το πρώτο και πιο βασικό που πρέπει να κάνετε έπειτα από την πλαστική στην μύτη είναι να ακούσετε τον γιατρό σας. Θα σας δώσει εξειδικευμένες οδηγίες με βάση τις ανάγκες σας σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε, τι παυσίπονα να λάβετε. Ακόμη, θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να φροντίσετε την πληγή σας προκειμένου να μην μολυνθεί, αλλά και πότε θα πρέπει να προγραμματίσετε κάποια επαναληπτική εξέταση.

πλαστική στην μύτη γιατρός

 1. Ακούστε το σώμα σας

Ο γιατρός σας θα μπορεί να διακρίνει αν η πλαστική στην μύτη σας ακολουθεί έναν καλό ρυθμό ανάρρωσης. Ωστόσο, μόνο εσείς μπορείτε να γνωρίζετε πώς νιώθετε. Ακούστε το σώμα σας. Αν αντιμετωπίζετε κάτι ασυνήθιστο ή δεν νιώθετε καλά, επικοινωνήστε άμεσα με τον πλαστικό σας χειρούργο.

 1. Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά

Ο ύπνος στο πλάι έπειτα από μια πλαστική επέμβαση στην μύτη όχι μόνο είναι άβολος, αλλά μπορεί και να παρατείνει το διάστημα της ανάρρωσης. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτή την παράταση, προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά το βράδυ για περίπου 6 εβδομάδες. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να το πετύχετε είναι να τοποθετήσετε αρκετά μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας. Αν συνηθίζετε να στριφογυρίζετε το βράδυ στον ύπνο σας μπορείτε να κρατήσετε το κεφάλι σας στη θέση του με ένα μαξιλάρι ταξιδιού.

 1. Χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες

Τις πρώτες 72 ώρες μετά την επέμβαση, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες για να μειώσετε το πρήξιμο. Ωστόσο, θα πρέπει μην τις τοποθετήσετε απευθείας στη μύτη σας. Αντίθετα, εφαρμόστε την στα μάγουλα σας.

πλαστική στην μύτη ανάρρωση

 1. Ξεκουραστείτε αρκετά

Η δυσφορία που θα νιώθετε έπειτα από την πλαστική στην μύτη σας καθιστά δύσκολο τον ύπνο. Ωστόσο, η ξεκούραση είναι αρκετά σημαντική για τη διαδικασία της ανάρρωσης. Το σώμα σας έχει ανάγκη από ενέργεια για την ανάρρωση. 8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ θα του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να αναπληρώσει αυτή την ενέργεια.

 1. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα ενισχύσει τη διαδικασία της ανάρρωσης δίνοντας στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναρρώσει.

πλαστική στην μύτη πριν μετά

 1. Μη φυσάτε τη μύτη σας

Έπειτα από την επέμβαση, θα βιώσετε κάποια συμφόρηση για τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και τους πρώτους μήνες. Αυτό το συναίσθημα προκαλείται από τους πρησμένους ρινικούς ιστούς Αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τη χρήση του ρινικού σπρέι ώστε να ενυδατώνετε τα ρινικά περάσματα μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Μπορείτε να αρχίσετε να φυσάτε τη μύτη σας 6 εβδομάδες έπειτα από την επέμβαση.

 1. Μη φοράτε γυαλιά

Τα γυαλιά οράσεως, τα γυαλιά ηλίου ή οτιδήποτε μπορεί να ασκήσει πίεση στη μύτη σας ως μέσο θεραπείας μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη φλεγμονή, πρήξιμο, ή ακόμη και άλλα ζητήματα που ίσως απαιτήσουν την επανάληψη της επέμβασης. Ο πλαστικός σας χειρούργος θα σας υποδείξει πότε θα μπορέσετε να φορέσετε γυαλιά και πάλι. Μέχρι τότε, αντικαταστήστε τα γυαλιά με φακούς επαφής.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαστική στη μύτη: Μπορεί να επιδιορθώσει προβλήματα αναπνοής;

Πλαστική στα χείλη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μείωση τους

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.