Πλαστική στη μύτη: Μπορεί να επιδιορθώσει προβλήματα αναπνοής;

μύτη πλαστική επανορθωτική

Η πλαστική στη μύτη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι η πλαστική στη μύτη πραγματοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η πλαστική στη μύτη, ή αλλιώς ρινοπλαστική, πραγματοποιείται και για τη βελτίωση ζητημάτων που σχετίζονται με την αναπνοή.

Αισθητική vs Επανορθωτική πλαστική στη μύτη

Η επέμβαση στη μύτη μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης, την καλή λειτουργεία αυτού του οργάνου και της αναπνοής, ή έναν συνδυασμό και των δύο στοιχείων. Ορισμένοι ασθενείς καταφεύγουν στην πλαστική στη μύτη καθαρά για αισθητικές βελτιώσεις. Άλλοι επιδιώκουν να βελτιώσουν την αναπνοή τους. Πολύ συχνά υπάρχει μια πολύ μικρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Οι ασθενείς θέλουν τόσο να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους. Την ίδια στιγμή, μπορεί να επιθυμούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγωγών που περνάει ο αέρας στη μύτη.

μύτη πλαστική

Πλαστική στη μύτη και βελτίωση της αναπνοής

Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή διευρύνοντας το πέρασμα από το οποίο περνάει ο αέρας μέσα από τη μύτη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η το πέρασμα αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί. Ένα παράδειγμα είναι όταν το σημείο που διαχωρίζει τα ρουθούνια (το septum), είναι στραβό, ή «παρεκκλίνει». Αυτό μπορεί να προκύψει είτε από τη γέννηση, είτε έπειτα από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό. Όταν συμβαίνει αυτό, η αναπνοή μπορεί να είναι πιο δύσκολη ή να δημιουργηθούν περισσότερες επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι η αυξημένη συμφόρηση, μολύνσεις, ρινορραγίες και προβλήματα στον ύπνο.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή είναι η πτώση των ρινικών πλευρικών τοιχίων, ή του μεσαίου τμήματος της μύτης, ή προβλήματα που σχετίζονται με τα στενά ρουθούνια. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί και συνδυασμός αυτών των προβλημάτων.

μύτη πλαστική δυσκολίες αναπνοής

Αναζήτηση κατάλληλου ειδικού

Όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μια πλαστική επέμβαση στη μύτη, είτε για αισθητικούς, είτε για λειτουργικούς λόγους, είτε για συνδυασμό μεθόδων, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ειδικό. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης μη διστάσετε να πείτε ό,τι σας απασχολεί, από το ιατρικό σας ιστορικό, μέχρι τις πιο απλές σας ανησυχίες σχετικά με την επέμβαση. Ο γιατρός θα μπορέσει να εντοπίσει πιο εύκολα τη μέθοδο που θα ακολουθήσει ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, αλλά και θα δώσει απάντηση σε όσα σας απασχολούν.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαστική Χειρουργική στη μύτη: Τι να περιμένετε έπειτα από την επέμβαση

Επανόρθωση στα χέρια: 3+1 θεραπείες

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.