Εργαζόμενη μητέρα: 6+1 tips να συνδυάσετε καριέρα και φροντίδα μωρού

εργαζόμενη μητέρα

Ως εργαζόμενη μητέρα, όπως και άλλες γυναίκες, θα βιώνετε έναν καταιγισμό συναισθημάτων τώρα που η άδεια μητρότητας φτάνει στο τέλος της. Πώς θα μπορέσετε να αφήσετε το μωρό σας; Πώς θα γίνει η επιστροφή στη δουλειά; Θα μπορέσετε να τα συνδυάσετε όλα; Ίσως είναι τα ερωτήματα που σας απασχολούν περισσότερο. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά tips για να μπορέσετε να συνδυάσετε με επιτυχία τη φροντίδα του μωρού σας και την επιστροφή στο εργασιακό σας περιβάλλον.

  1. Αφήστε στην άκρη τις ενοχές

Αντί να αναλώνεστε σε σκέψεις για το γεγονός ότι δε θα είστε στο σπίτι με το μωρό σας, σκεφτείτε όσα θα μπορείτε να προσφέρετε σε αυτό με την εργασία σας. Θα μπορεί αν συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες ή θα μπορέσετε να ενισχύσετε την εκπαίδευση του. Επιπλέον, μελλοντικά, το παιδί σας θα μπορεί να σας έχει ως πρότυπο που μπορέσατε να συνδυάσετε την καριέρα με την οικογένεια.

  1. Βρείτε την κατάλληλη φροντίδα του μωρού σας τις ώρες που θα λείπετε

Μπορείτε να είστε μια πετυχημένη εργαζόμενη μητέρα αν δεν έχετε να ανησυχείτε συνεχώς για το μωρό σας τις ώρες που λείπετε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι παππούδες να συμβάλλουν στην φροντίδα του μωρού. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, ρωτήστε τους φίλους, συγγενής ή γνωστούς αν έχουν να σας προτείνουν κάποιον babysitter για να φροντίζει το μωρό σας όσο εσείς θα λείπετε.

εργαζόμενη μητέρα φροντίδα μωρού

  1. Θέστε μια πρωινή ρουτίνα

Αποφύγετε να ξεκινήσετε με αναταραχή τη μέρα σας, οργανώνοντας από το βράδυ το πρωινό σας. Ετοιμάστε το φαγητό, τα πράγματα σας, τα πράγματα του μωρού ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Αν σας βολέψει φτιάξτε μια λίστα και ακολουθήστε το πρόγραμμα, μοιράζοντας τις αρμοδιότητες και τις δουλειές με τον/την σύντροφο σας. Αν είναι μοιρασμένες οι αρμοδιότητες ή οι περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί, θα έχετε περισσότερο χρόνο να ετοιμαστείτε με ηρεμία και να απολαύσετε το πρωινό σας.

  1. Να είστε σε επαφή με το μωρό σας

Να διατηρήσετε επαφή με το μωρό σας ή με το πρόσωπο που το φροντίζει. Για τις μαμάδες με τα νεότερα μωρά, σκεφτείτε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας να του διαβάζει ένα παραμύθι. Αν πρόκειται να αργήσετε να επιστρέψετε σπίτι, σκεφτείτε κάποια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε αργότερα, ώστε να περάσετε λίγο χρόνο μαζί. Τηλεφωνήστε στα διαλείμματα στο σπίτι για να το ακούσετε έστω και για λίγο. Αυτό θα σας δώσει δύναμη να ακούσετε για λίγο τη φωνή του αν έχετε μια άσχημη μέρα.

εργαζόμενη μητέρα επικοινωνία

  1. Αποφύγετε τους περισπασμούς

Δεν είναι πάντα δύσκολο για μια γυναίκα να είναι μια εργαζόμενη μητέρα. Χρειάζεται καλό προγραμματισμό και την αποφυγή των περισπασμών. Μπορείτε να ελέγχετε τα email σας ή να κάνετε τηλεφωνήματα όταν το μωρό σας θα κοιμάται. Περιορίστε την παρακολούθηση τηλεόρασης και περάστε χρόνο με τον/την σύντροφο σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ειδικά αν θέλετε να περάσετε χρόνο με το μωρό σας.

  1. Περάστε χρόνο με τον/την σύντροφο σας

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά η προσπαθήστε να μην παραμελήσετε τον/την σύντροφο σας. Σε πολλές περιπτώσεις θα είναι το πρόσωπο που θα σας στηρίζει περισσότερο. Ξεκινήστε να βγαίνετε κάποια ραντεβού μια φορά το μήνα για έρθετε και πάλι κοντά, να ανανεωθείτε και να απολαύσετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Η διατήρηση της υγιούς σας σχέσης, όχι μόνο θα διατηρήσει την «φλόγα» ανάμεσα σας, αλλά θα διατηρήσει και τη φροντίδα του ενός για τον άλλο. Για μερικά ζευγάρια μπορεί να είναι δύσκολο να βγαίνουν ραντεβού μια φορά τον μήνα. Μπορείτε να κανονίσετε να περάσετε οι δυο σας μια βραδιά στο σπίτι μαγειρεύοντας μαζί ή απλά περνώντας χρόνο στον καναπέ.

εργαζόμενη μητέρα ζευγάρι

  1. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Ένα χαλαρωτικό διάλειμμα θα σας βοηθήσει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να φροντίσετε για τις προσωπικές σας ανάγκες. Μια εργαζόμενη γυναίκα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να διαχειρίζεστε σωστά την ενέργεια σας. Δεν θα μπορείτε να αποδώσετε σε όλα αν θα είστε κουρασμένη. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να είστε αποδοτικοί. Διαβάστε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε, γεμίστε την μπανιέρα μια φορά την εβδομάδα, ή παρακολουθήστε μια σειρά που σας αρέσει. Προσπαθήστε να εντάξετε λίγη γυμναστική μέσα στην εβδομάδα, ή επικεντρωθείτε κάποια στιγμή στο αγαπημένο σας χόμπι. Μην ξεχνάτε να τρώτε καλά και να ξεκουράζεστε.

Διαβάστε ακόμη:

6+1 συμβουλές να αποτελεσματική διαχείριση χρόνου

Ύπνος μωρού: 3+1 tips για να κοιμάται με ασφάλεια