Χαλάρωση: 6+1 τρόποι να την πετύχετε

χαλάρωση

Η χαλάρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία. Ο νέος ρυθμός ζωής και η νέα καθημερινότητα έχουν φέρει ένα αρκετά αγχωτικό ρυθμό ζωής και κλίμα. Ωστόσο, για να μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες και τη νέα καθημερινότητα, θα πρέπει να έχει καθαρή σκέψη και καθαρό μυαλό. Πώς όμως μπορεί αυτό να επιτευχθεί; Έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες μικρές τεχνικές για να απαλλαγείτε από το άγχος της καθημερινότητας.

  1. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα

Η χαλάρωση δε χρειάζεται να πάρει πολύ ώρα. Απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά από αυτό που σας αγχώνει, ή από την ρουτίνα και τις καθημερινές σας σκέψεις. Η απομάκρυνση από τις στρεσογόνες καταστάσεις θα σας δώσει χρόνο και χώρο για να μπορέσετε να χαλαρώσετε. Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό ή διαβάστε ένα βιβλίο για λίγα μόνο λεπτά. Κάντε ένα μπάνιο, παίξτε με το κατοικίδιο σας ή δοκιμάστε μια νέα συνταγή αν έχετε το χρόνο.

χαλάρωση

  1. Δοκιμάστε την χαλάρωση μέσω της άσκησης

Η χαλάρωση δε σημαίνει πως πρέπει να μένετε ακίνητοι. Η ήπια άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Κάντε μια βόλτα, με τον δικό σας ρυθμό. Μπορεί να επιλέξετε να κάνετε μια μεγαλύτερη βόλτα, αλλά ακόμη και λίγα λεπτά περπάτημα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να γραφτείτε σε ένα τμήμα yoga, pilates ή stretching.

  1. Εστιάστε στις αναπνοές

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, οι σωστές και βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ήρεμοι. Πάρτε εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τους ώμους κάτω και χαλαρούς. Τοποθετήστε το χέρι σας στο στομάχι. Θα πρέπει να φουσκώνει κατά την εισπνοή και να χαλαρώνει κατά την εκπνοή.

χαλάρωση γυναίκα κλειστά μάτια

 

Μια άλλη ιδέα είναι να μετράτε κατά τη διάρκεια των αναπνοών. Μετρήστε μέχρι το τέσσερα κατά την εισπνοή και μέχρι το τέσσερα πάλι κατά την εκπνοή. Προσπαθήστε να βρείτε τι είναι πιο άνετο για εσάς.

  1. Βρείτε τον εσωτερικό σας καλλιτέχνη

Το να έρθετε σε επαφή με την καλλιτεχνική σας πλευρά θα σας βοηθήσει να νιώθετε πιο ήρεμοι και χαλαροί. Ασχοληθείτε με τη ζωγραφική, τις κατασκευές, προσπαθήστε να μάθετε ένα μουσικό όργανο, ασχοληθείτε με το θέατρο, το χορό. Το αποτέλεσμα και η απόδοση σας δεν έχουν σημασία. Εστιάστε στο να περάσετε εσείς καλά.

χαλάρωση

  1. Περάστε χρόνο στη φύση

Το να περάσετε χρόνο στη φύση και στους πράσινους χώρους είναι ένας ιδανικός τρόπος για χαλάρωση. Κάντε μια βόλτα στην εξοχή ή σε ένα τοπικό πάρκο ή άλσος. Παρατηρήστε το περιβάλλον γύρω σας, τα δέντρα, τα φυτά, ή ακόμη και τα ζώα που βλέπετε γύρω σας. Προσπαθήστε να εντείνετε τις δραστηριότητες που κάνετε στη φύση. Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Περάστε χρόνο με το κατοικίδιο σας έξω.

χαλάρωση

  1. Μουσική

Άλλο ένα κλισέ, το οποίο όμως έχει πάντα αποτελέσματα. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. Βάλτε τα αγαπημένα σας κομμάτια, χορέψτε, ή απλά φορέστε ακουστικά και κλείστε τα μάτια σας.

Ακούστε πραγματικά τη μουσική. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα διάφορα μουσικά όργανα; Μπορείτε να καταλάβετε το ρυθμό; Επικεντρωθείτε στη μουσική και αφήστε πίσω σας τις υπόλοιπες σκέψεις.

χαλάρωση

  1. Φανταστείτε τον εαυτό σας κάπου ήσυχα

Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να βρεθείτε εκεί σωματικά, η φαντασία σας θα σας μεταφέρει σε ένα μέρος που νιώθετε ήρεμα. Σκεφτείτε ένα ήσυχο μέρος. Μπορεί να είναι κάπου που έχετε πάει, ή ένα αποκύημα της φαντασίας σας. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τις λεπτομέρειες αυτού του μέρους. Πώς φαίνεται; Τι χρώματα έχει; Τι φιγούρες υπάρχουν γύρω; Υπάρχει κάποιος θόρυβος; Ποια είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου; Αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει και το σώμα σας να χαλαρώσει.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα συμπτώματα τους;

Πόνος στο στομάχι από άγχος; Tips ανακούφισης