Συνδακτυλία: Επαναφορά δαχτύλων χεριών και ποδιών

συνδακτυλία χεριού

Η συνδακτυλία είναι η εμφάνιση ενωμένων δαχτύλων των χεριών ή των ποδιών. Αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία συγχωνεύεται η επιδερμίδα δύο ή περισσότερων δαχτύλων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού μπορούν να ενωθούν με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Οστό
  • Αιμοφόρα αγγεία
  • Μύες
  • Νεύρα

Η συνδακτυλία είναι εμφανής από τη γέννηση. Είναι μια πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στα 2.500 μωρά παγκοσμίως. Στα δάχτυλα του χεριού εμφανίζεται κυρίως στο μέσο και τον παράμεσο. Σε περίπτωση που η συνδακτυλία εμφανίζεται σε μικρό ποσοστό, ο γιατρός θα προτείνει τη χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της. Σε περίπτωση που βρίσκεται στα πόδια και δεν παρεμβαίνει στην λειτουργεία του ποδιού του παιδιού, η επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει.

Χειρουργική επιδιόρθωση συνδακτυλίας

Οι χειρουργικές απόψεις μπορεί να ποικίλουν σχετικά με το πότε είναι η ιδανική περίοδος να προχωρήσει ένα παιδί σε χειρουργική επέμβαση ενάντια στη συνδακτυλία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα παιδί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον λίγων μηνών πριν προχωρήσει στην επέμβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Z-plasty.

συνδακτυλία

 

Πώς λειτουργεί η Z-plasty;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιούνται τομές προκειμένου να διαχωριστεί η ένωση των δαχτύλων. Ο χειρούργος στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τμήματα υγιούς επιδερμίδας από κάποιο άλλο σημείο του σώματος προκειμένου να καλύψει την διαχωρισμένη περιοχή. Αυτό ονομάζεται αλλιώς μόσχευμα δέρματος.

Ο διαχωρισμός των ενωμένων δαχτύλων του χεριού ή του ποδιού θα επιτρέψει σε κάθε δάχτυλο να κινείται ξεχωριστά και ανεξάρτητα από το άλλο. Αυτή η επέμβαση έχει ως στόχο την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας των χεριών ή των ποδιών.

Ανάρρωση από την επέμβαση

Έπειτα από την επέμβαση, το χειρουργημένο χέρι ή πόδι θα τοποθετηθεί ένας ειδικός νάρθηκας για περίπου 3 εβδομάδες. Ο νάρθηκας θα βοηθήσει να παραμείνει το χέρι ή το πόδι ακινητοποιημένο. Θα χρειαστεί μια σειρά επισκέψεων στον γιατρό για την παρακολούθηση της ανάρρωσης του παιδιού σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαστική μύτης με λέιζερ: Μπορεί να διορθώσει τη μύτη;

Πλαστική δαχτύλων χεριού: Θεραπείες που περιλαμβάνει

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.