Ουλή και Επανορθωτική Χειρουργική: Θεραπείες που περιλαμβάνει

ουλή επανορθωτική χειρουργική

Έπειτα από ένα ατύχημα, ένα χειρουργείο, ή κάποιο τραυματισμό της επιδερμίδας, μπορεί να διαμορφωθεί ένας ιστός και να αφήσει μια ουλή που θα επηρεάσει την εμφάνιση σας. Μια ουλή στο πρόσωπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Ωστόσο δε χρειάζεται να μείνετε με αυτή την ουλή για πάντα. Η επανορθωτική χειρουργική είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει την ουλή σας να φαίνεται λιγότερο.

Η επανόρθωση μιας ουλής είναι μια συνηθισμένη θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της εμφάνισης μιας ουλής σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Ο στόχος είναι να γίνει η ουλή όσο πιο ομαλή και αόρατη γίνεται, προκειμένου να νιώθει ο ασθενής άνετα με την εμφάνιση του.

ουλή στο πρόσωπο

Ουλή: Ποια είδη έχει;

Μια ουλή μπορεί να είναι ορατή εξαιτίας του μεγέθους, του σχήματος ή του σημείο που εντοπίζεται. Μπορεί να διαφέρει σε χρώμα ή δομή από τη γύρω επιδερμίδα. Μερικά από τα είδη που έχει μια ουλή περιλαμβάνουν:

  1. Υπερτροφική ουλή

Μια υπερτροφική ουλή είναι πιο ανυψωμένη. Συνήθως είναι παχιά και κόκκινη και σχηματίζεται ακριβώς στην περιοχή του τραύματος. Μπορεί να είναι είτε πιο σκουρόχρωμη, είτε πιο ανοιχτόχρωμη.

  1. Ουλή Keloid

Μια ουλή Keloid είναι μια παχιά ανυψωμένη ουλή. Είναι ποιο μεγάλη από ότι το τραύμα ή η ουλή που προκάλεσε την  ουλή. Μπορεί να είναι επίπονη ή να προκαλεί φαγούρα. Αναπτύσσεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, τα αυτά, το στήθος ή τους ώμους. Εμφανίζεται στους ανθρώπους με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα ή τόνο επιδερμίδας.

  1. Συσπάσεις

Οι συσπάσεις περιορίζουν την κίνηση εξαιτίας της επιδερμίδας και του ιστού κάτω από την επιδερμίδα που «τραβάει» την περιοχή κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Εμφανίζεται όταν μια μεγάλη περιοχή της επιδερμίδας καταστραφεί. Παράδειγμα αποτελεί η φθορά της επιδερμίδας έπειτα από κάψιμο.

ουλή στην πλάτη

Αξιολόγηση της ουλής

Οι επιλογές της θεραπείας βασίζονται στο είδος και το μέγεθος της ουλής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια θεραπείες. Οι θεραπείες μπορούν να διεξαχθούν κάτω από τοπική ή ολική αναισθησία. Οι ουλές αντικατοπτρίζουν το βαθμό του αρχικού τραυματισμού. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η γενετική, αλλά και το σημείο που εντοπίζεται η ουλή. Μια ουλή μπορεί να είναι πιο επιφανειακή, ενώ μια άλλη να δημιουργήσει πιο σημαντικά προβλήματα.

Μη χειρουργικές και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

  1. Τοπικές θεραπείες

Τοπικές θεραπείες, όπως gel σιλικόνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας ουλής αλλά και τη δυσχρωμία της, αλλά και σε κάποια επαναληπτική θεραπεία ουλών.

  1. Επιφανειακές θεραπείες

Επιφανειακές μέθοδοι θεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την επιφάνεια της ουλής και να μειωθούν δυσχρωμίας αφαιρώντας τις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και να επιτρέψουν στη νέα επιδερμίδα να αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται μια θεραπεία με laser, χημικά peeling, αλλά και λεύκανση του δέρματος.

  1. Ενέσιμες θεραπείες

Ενέσιμα fillers, κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά ή συνθετικά προϊόντα μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των πιο βαθιών ουλών.

ουλή στο πόδι

Είδη χειρουργικής επανόρθωσης

Μια θεραπεία επανορθωτικής χειρουργικής με μια μη ενέσιμη θεραπεία μπορεί να γίνει είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Οι διαδικασίες μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ουλής. Μπορούν να γίνουν είτε για αισθητικούς λόγους είτε για την αποκατάσταση της λειτουργείας ενός μέρους του σώματος που επηρεάζεται από την ουλή.

  1. Δερματικά μοσχεύματα

Τα δερματικά μοσχεύματα περιλαμβάνουν την αφαίρεση του υγιούς ιστού από ένα μέρος του σώματος και την προσκόλληση του στην κατεστραμμένη επιδερμίδα.

  1. Επέκταση δερματικού ιστού

Η επέκταση του δερματικού ιστού βοηθά το σώμα να παράξει επιπλέον δέρμα προκειμένου να καλύψει μια ουλή. Ένας διατατήρας από σιλικόνη τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα κοντά στην ουλή και σταδιακά «τεντώνει» την επιδερμίδα. Ο επιπλέον δερματικός ιστός χρησιμοποιείται για την θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη:

Σπίλοι: 5+1 παράγοντες για την αφαίρεση με laser

Γυναικομαστία: Αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.