Βόλτα μωρού: Οφέλη και τρόποι να είναι ασφαλής

βόλτα μωρού

Η βόλτα του μωρού μπορεί να είναι ευχάριστη και εξαντλητική ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει και δεν πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, ποια είναι η κατάλληλη ώρα; Πού να πάτε; Για τους νέους γονείς μπορεί να είναι ερωτήσεις που τους απασχολούν και τους αγχώνουν.

Η βόλτα του μωρού σε έναν εξωτερικό χώρο κάνει καλό τόσο σε έναν γονέα, όσο και στο μωρό του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να προσέξετε για να βεβαιωθείτε ότι οι πρώτες βόλτες θα είναι ευχάριστες και για τους δύο.

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας τις διαφορετικές εποχές;

Ως γονέας, είναι απαραίτητο να παρέχετε την κατάλληλη προστασία ανάλογα με την εποχή, αναλογιζόμενοι και το γύρω περιβάλλον.

βόλτα μωρού πάρκο

 1. Χειμώνας

Αν μένετε σε μια περιοχή που ο χειμώνας είναι ήπιος, ίσως είναι μια από τις καλύτερες εποχές για να πάτε βόλτα το μωρό σας. Ωστόσο, στις πιο κρύες περιοχές, θα πρέπει να καλύψετε με αρκετά ζεστά ρούχα το μωρό σας ώστε να μην τα επηρεάσει το κρύο. Στις παγωμένες μέρες, φροντίστε να είναι σύντομη η βόλτα σας, ώστε να μην επηρεαστεί από την υποθερμία.

 1. Άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια από τις καλύτερες εποχές για την βόλτα του μωρού σας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, η άνοιξη μπορεί να είναι λίγο απρόβλεπτη. Μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα μπορεί να διακοπεί από κρύο αέρα. Επομένως, συστήνεται να ελέγξετε τον καιρό πριν αποφασίσετε να βγείτε έξω.

 1. Καλοκαίρι

Όσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο χειμώνας για το μωρό σας, άλλο τόσο μπορεί να είναι και το καλοκαίρι. Αν επιθυμείτε να βγάλετε το μωρό σας βόλτα την εποχή του καλοκαιριού, θα πρέπει να το προστατεύσετε από την υπερβολική ζέστη, τον ιδρώτα και την υπεριώδη ακτινοβολία. Καλό είναι αν βγαίνετε βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και ο καιρός είναι πιο ευχάριστος για το μωρό σας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καροτσάκι με σκίαστρο ώστε το μωρό σας να μην λαμβάνει απευθείας την υπεριώδη ακτινοβολία. Αποφύγετε να του εφαρμόσετε αντιηλιακό αν είναι κάτω από έξι μηνών. Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα αργά το απόγευμα ώστε να το προστατεύσετε από τα κουνούπια.

 1. Φθινόπωρο

Όπως και η άνοιξη, έτσι και το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για να είναι η βόλτα του μωρού σας ευχάριστη. Η μέρα είναι ευχάριστη, και το περιβάλλον δείχνει αρκετά όμορφο με όλα αυτά τα φύλλα διαφορετικών χρωμάτων. Ασχέτως με την ώρα που θα επιλέξετε να πάτε βόλτα με το μωρό σας, φροντίστε να είναι κατάλληλα προστατευμένο.

βόλτα μωρού καρότσι

Οφέλη που έχει η βόλτα στο μωρό σας

Δεν είναι πάντοτε επικίνδυνο να βγάλετε βόλτα το μωρό σας. Αντιθέτως, η βόλτα του μωρού έχει πολλά οφέλη.

 1. Λήψη βιταμίνης D

Είναι πολύ σημαντικό για το μωρό σας να λαμβάνει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη του. Ωστόσο, η απευθείας έκθεση του μωρού σας στην ηλιακή ακτινοβολία δε θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά.

 1. Συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας μέχρι να φτάσει στην ηλικία τον δύο ετών, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο πέρα από τη σωματική, παρατηρείται και η ανάπτυξη της κίνησης και των αισθήσεων. Βγάζοντας το μωρό σας βόλτα θα ενισχύσετε την ανάπτυξη του καθώς θα αλληλοεπιδρά με τον κόσμο έξω. Τις εικόνες, τη φύση, τις μυρωδιές, αλλά και τον αέρα. Επιπλέον, θα αρχίσει να περπατάει σε διαφορετικά είδη εδάφους.

 1. Τίθεται μια καλή βάση για μάθηση

Η βόλτα του μωρού σε εξωτερικούς χώρους παίζει ρόλο τόσο στη σωματική ανάπτυξη, αλλά και στη μαθησιακή ανάπτυξη. Όσο περισσότερο αλληλοεπιδρούν τα μωρά με το περιβάλλον, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται και ο εγκέφαλος, επιτρέποντας τους τη μάθηση και την ανάπτυξη των διανοητικών τους ικανοτήτων.

 1. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα

Τα νεογέννητα μωρά δεν έχουν ανεπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, η έκθεση τους στο περιβάλλον θα τους βοηθήσει να το ενισχύσουν και θα επιτρέψουν στο σώμα να καταπολεμά διάφορες ασθένειες.

Η βόλτα του μωρού δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το μωρό, αλλά και για τη μητέρα, καθώς τη βοηθά να αντιμετωπίσει την επιλόχειο κατάθλιψη. Η έκθεση στον καθαρό αέρα, το φυσικό φως θα τη βοηθήσουν να χαλαρώσει και να αντιμετωπίσει τις αρνητικές σκέψεις.

Συμβουλές για τη βόλτα του μωρού

Πριν τη βόλτα με το μωρό σας, φροντίστε να λάβετε τους παρακάτω παράγοντες υπόψη.

 • Ντύστε το μωρό σας με τα κατάλληλα ρούχα για την εποχή
 • Ξεκινήστε με μικρές βόλτες όσο είναι πιο μικρό
 • Να έχετε τα απαραίτητα αξεσουάρ για το μωρό σας, όπως ένα μπιμπερό, μια πάνα ή μια πιπίλα
 • Αποφύγετε τα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός
 • Αποφύγετε την επαφή με ανθρώπους που νοσούν από κάποια γρίπη

Διαβάστε ακόμη:

Γέννηση με καισαρική τομή: 3+1 στάσεις για καλύτερο ύπνο

Κούνια μωρού: 4+1 tips για να είναι ασφαλής