Γυναικομαστία: Αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση

γυναικομαστία επέμβαση

Η γυναικομαστία και η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της είναι μια αρκετά γνώριμη επέμβαση στον αντρικό πληθυσμό. Η γυναικομαστία αποτελεί τη μεγέθυνση ή το πρήξιμο των ιστών του στήθους στους άνδρες. Μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο μαστούς.

Τι προκαλεί γυναικομαστία;

Η γυναικομαστία συνήθως προκαλείται από μια ανισορροπία ανάμεσα στις ορμόνες των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τη θηλυκά χαρακτηριστικά, όπως η ανάπτυξη του στήθους. Η τεστοστερόνη ελέγχει τα πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως η μάζα του σώματος και οι τρίχες του σώματος. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι ορμόνες βρίσκονται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, οι άντρες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και οι γυναίκες λιγότερη τεστοστερόνη. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αρκετά υψηλά στους άντρες ή δεν είναι σε ισορροπία με τα επίπεδα της τεστοστερόνης, προκαλείται γυναικομαστία.

γυναικομαστία επέμβαση άντρας

Η γυναικομαστία υπάρχει φυσικά σε ορισμένες στιγμές της ζωής ενός άντρα και δεν απαιτείται τότε κάποια επέμβαση. Αυτές οι περίοδοι είναι:

  1. Έπειτα από τη γέννηση

Τα νεογέννητα αγόρια είναι ακόμη υπό την επήρεια των οιστρογόνων που λαμβάνουν από τη μητέρα τους όσο βρίσκονται ακόμη στη μήτρα. Περισσότερο από τα μισά νεογέννητα αγόρια γεννιούνται με πιο μεγάλο στήθος. Η γυναικομαστία υποχωρεί τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά τη γέννα.

  1. Στην εφηβεία

Τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η μεγέθυνση του στήθους υποχωρεί έπειτα από 6 μήνες με 2 χρόνια έπειτα από την έναρξη της εφηβείας.

  1. Στην μέση ηλικία κι έπειτα

Η μεγέθυνση του στήθους συνήθως εμφανίζεται στους άντρες ανάμεσα στην ηλικία των 50 και των 80. Περίπου 1 στους 4 άντρες σε αυτή την ηλικία βιώνει αυτή την αλλαγή στο σώμα του.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν γυναικομαστία. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Έλλειψη σωστής διατροφής
  • Υπεριδρωσία
  • Άλλα προβλήματα υγείας

γυναικομαστία λιποαναρρόφηση

Γυναικομαστία: Πώς γίνεται η επέμβαση;

Υπάρχουν δύο είδη επέμβασης για τη γυναικομαστία:

  1. Με χειρουργική επέμβαση

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει υπερβολικό λιπώδη ιστό στο στήθος, μια χειρουργική τομή πραγματοποιείται για να διαμορφώσει το στήθος. Αφαιρείται ο περίσσιος ιστός, ενώ σμιλεύεται η περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται συνδυαστική επέμβαση λιποαναρρόφησης για την αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους. Αυτή η προσέγγιση δίνει μια πιο επίπεδη όψη.

  1. Με λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει την αφαίρεση λίπους από την περιοχή. Αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη:

Αφαίρεση σπίλων: Διαφορές με μελάνωμα και τρόπος αφαίρεσης

Μέλασμα στο πρόσωπο: Θεραπεία με IPL

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.