Έγκαυμα από βραστό νερό: Θεραπεία και τρόποι πρόληψης

έγκαυμα από βραστό νερό

Το έγκαυμα από βραστό νερό στην επιδερμίδα ή το σώμα προκαλείται από τη θερμότητα του νερού και τον ατμό. Όταν η θερμότητα του νερού είναι αρκετά μεγάλη, το έγκαυμα είναι μεγαλύτερο από την ξηρή θερμότητα. Η ανάρρωση είναι πιο αργή, ενώ η ουλή είναι μεγαλύτερη.

Τι συμβαίνει στο έγκαυμα από βραστό νερό;

Το έγκαυμα από βραστό αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία εγκαυμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πολλές φορές καλύπτει αρκετά μεγάλη περιοχή του σώματος, οδηγώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλα προβλήματα. Συνήθως έγκαυμα βιώνουν τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες. Πολλές φορές για τα ατυχήματα αίτιοι είναι οι οικιακοί θερμαντήρες, με  θερμοκρασία άνω των 49 βαθμών Κελσίου.

έγκαυμα από βραστό νερό παιδιά

Ποια είναι η θεραπεία;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε ένα μικρό έγκαυμα, εφαρμόστε αμέσως κρύο νερό ή πάγο. Αυτό μειώνει την ποσότητα της επιδερμίδας που θα υποστεί ζημιά, καθώς και ανακουφίζει λίγο από τον πόνο. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην εφαρμόσετε κρύα θερμότητα στην περιοχή του εγκαύματος μέχρι να μουδιάσει η περιοχή. Αν συμβεί αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος κρυοπαγήματος της περιοχής.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη ή παρακεταμόλη για να μειώσετε τον πόνο από το έγκαυμα από βραστό νερό. Αποφύγετε να σπάσετε πιθανές φουσκάλες. Μη χρησιμοποιήσετε αναισθητική κρέμα ή σπρέι, καθώς μπορεί να επιβραδύνετε την ανάρρωση. Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο πόνος έπειτα από 48 ώρες ή το έγκαυμα είναι αρκετά μεγάλο, η επικοινωνία με τον γιατρό σας είναι απαραίτητη.

Τα μεγάλα εγκαύματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μερικοί ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ενώ επισκέπτονται το νοσοκομείο. Ορισμένοι μάλιστα προχωρούν σε θεραπεία με μοσχεύματα δέρματος.

Μέθοδοι πρόληψης, ιδιαίτερα στα παιδιά

Πολλές φορές μπορείτε να αποφύγετε τα ατυχήματα και την εμφάνιση εγκαυμάτων με καυτό νερό. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι είναι:

  • Τα παιδιά θα πρέπει να μένουν μακριά  από την κουζίνα, εκτός κι αν υπάρχει επίβλεψη
  • Μάθετε στα μεγαλύτερα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τον φούρνο και τα μάτια της κουζίνας σωστά. Δεν υπάρχει η κατάλληλη ηλικία για αυτό. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ωστόσο, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, είναι σημαντικό να τους το διδάξετε σωστά.

Με πληροφορίες από: healthcentral.com, patient.info

Διαβάστε ακόμη:

Διάσταση κοιλιακών: Χειρουργική αντιμετώπιση

Πλαστική χειρουργική κόλπου: Αντιμετώπιση χαλάρωσης από τοκετό

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.