Τοξική αρρενωπότητα: Τι είναι και τι επηρεάζει την εμφάνιση της;

αρρενωπότητα

Η τοξική αρρενωπότητα περιλαμβάνει ένα είδος πίεσης για τους άντρες να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Με κάποιο τρόπο επηρεάζει όλα τα αγόρια και τους άντρες. Η τοξική αρρενωπότητα αναφέρεται στην αντίληψη και την ιδέα κάποιον ανθρώπων για την «ανδρότητα» που έχει εμποτισμένες μέσα στις αντιλήψεις σχετικά με την κυριαρχία, την ομοφοβία και την επιθετικότητα.

Η ιδέα ότι οι άντρες πρέπει να φαίνονται σκληροί και να αποφεύγουν να δείχνουν όλα τα συναισθήματα τους μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική τους υγεία και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Τι είναι η τοξική αρρενωπότητα;

Η τοξική αρρενωπότητα δε σχετίζεται μόνο με το να συμπεριφέρεται κάποιος σαν άντρας. Περιλαμβάνει ακραία πίεση που βιώνουν ορισμένοι άντρες που πρέπει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που στην πραγματικότητα είναι επιβλαβής.

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί για την «τοξική αρρενωπότητα» που εμφανίζονται σε μια online αναζήτηση, όπως και στην pop κουλτούρα. Ορισμένοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η τοξική αρρενωπότητα έχει 3 βασικά χαρακτηριστικά.

  • Σκληρότητα: Είναι η σκέψη ότι οι άντρες θα πρέπει να είναι σωματικά δυνατοί, συναισθηματικά υγιείς και με μια πιο επιθετική συμπεριφορά.
  • Μη θηλυπρέπεια: Αυτό περιλαμβάνει την ιδέα ότι οι άντρες θα πρέπει να απορρίπτουν οτιδήποτε θεωρείται θηλυπρεπές, όπως η εκδήλωση συναισθημάτων και η αποδοχή βοήθειας
  • Δύναμη: Είναι η υπόθεση ότι οι άντρες θα πρέπει να επιδιώκουν την επίτευξη εξουσίας και κύρους (τόσο κοινωνικού, όσο και οικονομικού) προκειμένου να αποκτήσουν το σεβασμό των άλλων

Αποδοχή ανθυγιεινών συνηθειών

Η τοξική αρρενωπότητα «δοξάζει» τις ανθυγιεινές συνήθειες. Είναι η σκέψη ότι «η φροντίδα για τον εαυτό είναι για γυναίκες». Σύμφωνα με αυτή, οι άντρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο σώμα τους σαν να είναι μηχανή. Παραβλέπουν ώρες ύπνου,  κάνουν εξαντλητική γυμναστική και θέτουν συνεχώς το σώμα τους στα όρια του. Επιπλέον, ενθαρρύνονται και οι μη υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, το υπερβολικό κάπνισμα. Ορισμένες από αυτές τις συνήθειες θεωρούνται και ως φυσιολογικές.

αρρενωπότητα ψυχικές διαταραχές

Επίδραση στην ψυχική υγεία

Η τοξική αρρενωπότητα αποθαρρύνει τους άντρες από την αναζήτηση βοήθειας σε ζητήματα που αφορούν την ψυχική τους υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, ζητήματα εθισμού ή προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζονται ως αδυναμίες. Έρευνα του 2015 έδειξε ότι οι άντρες που έχουν ανατραφεί με την «παραδοσιακή» έννοια της αρρενωπότητας είχαν μια πιο αρνητική στάση ως προς την αναζήτηση ψυχικής συμβουλευτικής σε σχέση με αυτούς που είχαν μια πιο ευέλικτες πεποιθήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των φύλων.

Η τοξική αρρενωπότητα υποδεικνύει ότι δεν αρμόζει στους άντρες να μιλούν για τα συναισθήματα τους. Η αποφυγή συζητήσεων για τα προβλήματα ή τα συναισθήματα τους μπορεί να αυξήσει το συναίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Βοηθητική συμπεριφορά

Οι άντρες που βλέπουν τον εαυτό τους πιο αρρενωπό είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «βοηθητική συμπεριφορά». Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να παρέμβουν σε ένα περιστατικό bullying αν γίνουν μάρτυρες.

Στερεοτυπικά πρότυπα

Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Οργανισμός, με σειρά ερευνών άρχισε να αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές πιέσεις που βιώνουν οι άντρες έχουν μεγάλες συνέπειες τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αφαιρούσαν τα στερεότυπα και τις κοινωνικές απαιτήσεις, δεν υπήρχαν πολλές διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά του άντρα και της γυναίκας. Οι διαφορές στα συναισθήματα είναι παρά ελάχιστες και δεν ανταποκρίνονται στα στερεοτυπικά πρότυπα.

αρρενωπότητα στερεότυπα

Συμβουλή

Αν νιώθετε ότι βιώνετε τις αρνητικές επιδράσεις της τοξικής αρρενωπότητας, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Ένας ειδικός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς επιδρά στην καθημερινότητα σας, αλλά και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις ανθυγιεινές συνήθειες που μπορεί να σας εμποδίζουν στις σχέσεις με τους γύρω σας.

Διαβάστε ακόμη:

Αποβολή εμβρύου: Πώς να στηρίξετε τη σύντροφο σας

Πατέρας και γιος: 3+1 μυστικά για πετυχημένη σχέση