Ιωάννα Σαμαρά: Η αγάπη για τον αθλητισμό, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το YouΤube

Ιωάννα Σαμαρά

Το ευρύ κοινό γνώρισε την Ιωάννα Σαμαρά μέσα από το κανάλι της στο YouTube, όπου έδειχνε συμβουλές για το μακιγιάζ. Στη συνέχεια, εξέλιξε τη θεματολογία, προσθέτοντας και προγράμματα ασκήσεων γυμναστικής.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ίσως την ήξεραν από την καριέρα της στον αθλητισμό, στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής, αλλά και τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Η Ιωάννα, τα τελευταία χρόνια, βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει τις γνώσεις που έχει από τον αθλητισμό και τη γυμναστική, με το YouTube, μέσα από ένα project, το trainwitholympian.

«Ξεκίνησα το κανάλι μου το 2010. Για την ακρίβεια νομίζω το 2008 είχαν ξεκινήσει από το εξωτερικό, ειδικά στην Αμερική και την Αγγλία τα makeup tutorials, και όλα τα βιντεάκια ομορφιάς που βλέπουμε σήμερα στο YouTube. Και ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που μόλις είχα κλείσει την αθλητική μου καριέρα, και απλά ήμουν στο σπίτι. Πέρα από τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, είχα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Και με την παρότρυνση της αδερφής μου, της Άρτεμις, έτσι ξεκίνησα κι εγώ να τεστάρω makeup tutorials μπροστά στην κάμερα, άρχισα να τεστάρω το ΥouTube γενικότερα. Σαν χόμπι. Ποτέ δεν το σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σαν δουλειά. Μου άρεσε πάρα πολύ να κάνω το μακιγιάζ μπροστά στην κάμερα, να εξηγώ τι χρησιμοποιώ, κι ήταν άλλες οι τεχνικές μακιγιάζ τότε, έχουν άλλάξει τόσο πολύ…».

Έπειτα ακολούθησαν και τα βίντεο γυμναστικής και οι συμβουλές διατροφής. Το κοινό ανταποκρίθηκε κατευθείαν θετικά ή το πρώτο διάστημα παρέμεινε προσηλωμένο στο beauty κομμάτι; «Θα έλεγα ότι το περίμεναν από μένα. Εφόσον είχα ξεκινήσει και ήξεραν την ιστορία μου ως αθλήτρια, νομίζω πως το περίμεναν από ότι θα εξελισσόταν κάπως έτσι. Ίσα ίσα το αγκάλιασε πάρα πολύ ο κόσμος. Και πλέον παρατηρώ ότι δένει καλύτερα, το wellness, to fitness, ακόμη και με beauty εταιρείες, γιατί όλες οι εταιρείες βγάζουν προϊόντα που γυρνάνε προς το φυσικό. Όλη αυτή η ισορροπία στο κομμάτι wellness συνδυάζεται τέλεια ακόμη και με την ομορφιά».

Η επαγγελματική ενασχόληση

Η Ιωάννα Σαμαρά δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πολλές αλλαγές στις ζωές όλων. Έτσι κι η ίδια, δεν παρέμεινε στάσιμη και συνέχισε να εξελίσσεται. Με τι ασχολείται το τελευταίο διάστημα;  «Πριν την καραντίνα είχα φτιάξει τον δικό μου χώρο, είχα το δικό μου στούντιο. Αλλά λόγω COVID άλλαξαν τα πράγματα, οπότε έπρεπε να βρω εναλλακτικές λύσεις». 

«Ένα πράγμα που με δίδαξε ο κορωνοϊός, είναι ότι πρέπει να έχουμε plan A, plan B και πολλά πλάνα γενικότερα. Και φυσικά, να έχεις αυτή την ευελιξία να μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση στη δουλειά σου αν χρειαστεί. Και, πλέον, μπορώ να πω, ότι ασχολούμαι πάρα πολύ με τα personal μαθήματα, ασχολούμαι πάρα πολύ με το site, όπου προωθώ και το πρόγραμμα γυμναστικής. Οπότε, κυρίως, ασχολούμαι με το fitness κομμάτι, με αυτό που έχω σπουδάσει, με αυτό που ξέρω όλη μου τη ζωή. Και εννοείται παράλληλα, συνεχίζω τη δουλειά μου γύρω από την προώθηση και τη διαφήμιση καλλυντικών, ή skincare προϊόντων».

Ιωάννα Σαμαρά

Το project trainwitholypmian

Τι είναι όμως το trainwitholympian; «Έχω δημιουργήσει ένα site που είχα πολλά χρόνια στο μυαλό μου, αλλά αμέσως πήρε σάρκα και οστά με το που έγινε η πρώτη χρονιά με την καραντίνα, γιατί κατάλαβα ότι ο κόσμος ήθελε να γυμναστεί και δεν μπορείς να κάθεσαι τόσους μήνες μέσα στο σπίτι χωρίς να ασκείσαι. Οπότε λοιπόν ξεκίνησα αυτό το project, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης γυμναστικής για όλο το σώμα. Δε χρειάζεσαι εξοπλισμό. Είναι κατάλληλο και για αρχάριες και για προχωρημένες, γιατί καθώς κάνω τα workouts  ταυτόχρονα με την ασκούμενη, δίνω και εναλλακτικές ασκήσεις. Ανάλογα με το επίπεδο σου. Οπότε εσύ διαλέγεις ποια θα κάνεις». 

Προγράμματα που περιλαμβάνει

«Προς το παρόν έχω φτιάξει ένα πρόγραμμα, που είναι γυμναστική συγκεκριμένα για όλο το σώμα. Μέσα περιλαμβάνει βίντεο γυμναστικής, τα οποία είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να βγάζεις 4 προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα σου, για να βλέπεις και τα μέγιστα αποτελέσματα. Πληρώνεις μια φορά κατά την εγγραφή. Το κόστος είναι στα 40 ευρώ από αρχική 60 και πληρώνεις μόνο κατά την εγγραφή σου. Δε χρειάζεται να ξαναπληρώσεις ανά μήνα, δεν είναι συνδρομητικό πρόγραμμα. Και έχεις στη διάθεση σου αυτά τα βιντεάκια». 

«Περιλαμβάνει είτε workout βίντεο, είτε workout το οποίο έχει να κάνει μόνο με κοιλιακούς, είτε workout για τα πόδια, είτε το HIIT workout. Και εννοείται πως έχω βάλει μέσα βίντεο προθέρμανσης, γιατί πάντα πρέπει να συνδυάζεται με προθέρμανση και αποθεραπεία. Στην αποθεραπεία έχω βάλει και κάποιες extra ασκήσεις που είναι για stretching». 

Fitness, wellness και ανταπόκριση του κοινού

Όμως πώς ανταποκρίνεται το κοινό στο κομμάτι του fitness; Τι ερωτήσεις κάνει; Τους ενδιαφέρει μόνο η εμφάνιση ή το να χτίσουν ένα υγιές σώμα; «Ξεκινούν πάντα με έναν στόχο, να βάλουν ή να χάσουν κιλά.  Οπότε, στην αρχή ξεκινάνε κυρίως ναι, για το εξωτερικό κομμάτι. Όταν όμως ξεκινάνε, και κάνουν τη γυμναστική με το πρόγραμμα, βλέπουν το πόσο καλά αισθάνονται. Ψυχικά αρχικά. Ξεκινούν να βλέπουν βελτίωση στην αυτοπεποίθηση τους. Ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση. Επειδή δίνεις και αυτή τη φροντίδα στο σώμα σου, αρχίζεις και νιώθεις πολύ καλύτερα για σένα, νιώθεις πιο δυνατή». 

Η Ιωάννα συνεχίζει: «Μετά βλέπουν και ξεχωρίζουν τη διαφορά και λένε “Είναι πιο σημαντικό. Ναι μεν με βοήθησε. Ναι μεν βλέπω τα αποτελέσματα στο σώμα μου και ακούω καλά λόγια από τους γύρω μου, αλλά κυρίως νιώθω εγώ καλά”. Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση που παίρνω. Όταν μου λένε ότι “νιώθω καλά με τον εαυτό μου επιτέλους. Είμαι ήρεμη στο κεφάλι μου, κάνω τη γυμναστική μου, κάνω τη διατροφή μου, νιώθω καλά με εμένα”. Και αυτό είναι το σημαντικότερο».

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Φυσικά, ο αθλητικός κόσμος μπορεί να γνωρίζει την Ιωάννα Σαμαρά από τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; «Είναι μια καταπληκτική εμπειρία, που πραγματικά μέχρι στιγμής δεν έχω βιώσει κάτι παρόμοιο και πιθανότατα στο ίδιο level δε θα ξανανιώσω. Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία, αν και αρκετά δύσκολα. Ήταν πάρα πολύ απαιτητικές οι προπονήσεις, οι ώρες προπόνησης κάθε μέρα, ειδικά στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Θέλω να κρατάω μόνο τα θετικά συναισθήματα και τις καλές στιγμές από αυτό που έγινε, γιατί σίγουρα υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες στο να φτάσουμε ως εκεί και να αγωνιστούμε εκεί. Βγήκαμε 9ες, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και από εκεί κι έπειτα η ζωή συνεχίζεται και εξελίσσεται».  

Ιωάννα Σαμαρά

Γυναίκες και επιχειρήσεις-αθλητισμός

Το τελευταίο διάστημα, ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα της ισότητας. Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εδραιωθεί τόσο στον αθλητικό, όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο;

«Ναι, είναι αρκετά δύσκολο. Δηλαδή, θέλει να το κυνηγήσεις πολύ. Και πολλές φορές στην καριέρα μου. Μάλλον. Για την ακρίβεια. Από τότε που άλλαξα το YouTube και από χόμπι έγινε επάγγελμα έχω αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες. Είναι πολύ δύσκολο πολλές φορές το να διαπραγματευτείς κάποια πράγματα, να διαπραγματευτείς τη δουλειά σου, να καταλάβουν ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι σοβαρό και δε σε περνάνε ως ένα κοριτσάκι που απλά κάνει ένα βίντεο με το κινητό στο χέρι». 

«Αντιμετώπισα πολλές τέτοιες δυσκολίες, ειδικά στην αρχή, στο να με πάρουν στα σοβαρά ότι αυτό που κάνω ξέρετε, είναι το επάγγελμα μου, πληρώνω τους φόρους κανονικά, είναι μια τέτοια διαδικασία. Αλλά από εκεί κι έπειτα είναι στο χέρι της κάθε κοπέλας το πώς θα διαχειριστεί την επιχείρηση της και πώς θα εδραιωθεί στο χώρο της, ώστε να διατηρήσει και την ταυτότητα αυτή. Όσο και να ανεβαίνουν οι followers, και πάλι, να παραμείνεις να είσαι αυθεντική σε αυτό το κομμάτι που κάνεις».

Αν ρίξει μια ματιά κανείς στο βιογραφικό της Ιωάννας Σαμαρά, θα πει ότι είναι businesswoman, influencer, youtuber, personal/online instructor. Ποιο είναι το μυστικό να συνδυαστούν όλα αυτά μαζί;

Να αγαπάς αυτό που κάνεις, και να θέλεις να εξελίσσεσαι συνέχεια, να μη μένεις στάσιμος, γιατί πάντα κάτι καινούργιο θα κυκλοφορήσει, πάντα κάτι θα βγει. Και να είσαι αυθεντικός. Αυτό το έχω παρατηρήσει σε πάρα πολλά επαγγέλματα. Όταν κάνεις κάτι με μεράκι, με αγάπη, σε εμπιστεύεται ο κόσμος γιατί βγαίνει φυσικό. Δεν το κυνηγάς να έρθει».

Διαβάστε ακόμη:

Adriene Mishler: Η «γκουρού» της yoga

Βάσια Καλαντζή: Όταν γεμίζεις με αυτό που κάνεις η επιτυχία είναι δεδομένη