Πρώτη μέρα σχολείο; Συμβουλές κατάλληλης προετοιμασίας

πρώτη μέρα σχολείο

Η πρώτη μέρα για το προνήπιο, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο είναι αρκετά σημαντική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Αποτελεί το πρώτο βήμα που θα αρχίσει να απομακρύνεται από το σπίτι, ή τη μετάβαση σε ένα νέο στάδιο ηλικίας ή τη γνωριμία με φίλους. Η αλλαγή της καθημερινότητας μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των παιδιών. Ορισμένα παιδιά δέχονται πιο εύκολα αυτές τις αλλαγές από άλλα. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο ακόμη και για τα πιο «έμπειρα» παιδιά να χρειάζονται συγκεκριμένη προσοχή και καθοδήγηση τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες του σχολικού έτους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για την κατάλληλη προετοιμασία και προσαρμογή των παιδιών σας στο νέο περιβάλλον.

  1. Επισκεφθείτε το σχολείο ή την τάξη πριν την πρώτη μέρα

Κάντε μια βόλτα στο σχολείο προκειμένου να δείτε το κτήριο και τον προαύλιο χώρο. Εξηγήστε τις νέες συνήθειες που θα έχουν και όσα θα μπορέσουν να μάθουν εκεί, αλλά και τον χρόνο που θα έχουν για παιχνίδι. Τονίστε τους ότι θα πηγαίνετε να τους παίρνετε όταν σχολάνε ή αν δεν μπορείτε εσείς, για το πρόσωπο που θα τα παίρνει. Μην κάνετε υπερβολικά καλή ανάλυση για το σχολείο, ή μην κάνετε υποσχέσεις για πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Αν η αρχική εμπειρία του παιδιού σας δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ίσως τους φανεί τρομακτικό.

  1. Κρατήστε μια θετική στάση

Τα παιδιά λαμβάνουν ερεθίσματα από εσάς που μπορεί να επηρεάσουν τα συναισθήματα τους. Γι’αυτό το λόγο κρατήστε μια ήρεμη στάση και δείξτε αυτοπεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Αποφύγετε να τα ρωτάτε συνεχώς αν είναι τρομαγμένα. Αν παρατηρήσετε ότι είναι αγχωμένα, καθησυχάστε τα ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα είστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστούν.

σχολείο γονείς παιδιά

  1. Διαβάστε βιβλία

Τα βιβλία αποτελούν έναν οδηγό κατανόησης του κόσμου για τα παιδιά. Τα βιβλία που περιγράφουν το σχολείο και τις πρώτες πρωινές μέρες θα μπορέσουν να τα καθοδηγήσουν για το τι να περιμένουν και πώς να συμπεριφερθούν.

  1. Μάθετε την κατάλληλη προετοιμασία για το σχολείο

Τα παιδιά, δυσκολεύονται στο πρωινό ξύπνημα κυρίως τις μέρες σχολείου. Επικεντρωθείτε στο προηγούμενο διάστημα και κάντε εξάσκηση. Προσποιηθείτε ότι έχετε να πάτε σχολείο, ξυπνήστε το πρωί, φάτε, ετοιμαστείτε και βγείτε από την πόρτα. Αυτό θα τα βοηθήσει να χτίσουν μια συνήθεια και να θυμούνται τι θα πρέπει να κάνουν.

  1. Αγοράστε μαζί τα σχολικά

Αν συμμετέχετε μαζί στα ψώνια προετοιμασίας για το σχολείο, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ανυπομονούν για αυτό. Πηγαίντε μαζί για να αγοράσετε ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη. Δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν στην επιλογή. Δε χρειάζεται να είναι κάτι πολύ ακριβό. Θα πάρουν χαρά και μόνο που απέκτησαν καινούρια πράγματα.

πρώτη μέρα σχολείο κορίτσι τσάντα

  1. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό αποχαιρετισμού

Ένα τελετουργικό αποχαιρετισμού θα τους δώσει οικειότητα και άνεση. Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίζουν τι έπεται. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε θα αποφασίσετε μαζί. Μπορεί να είναι μια αγκαλιά, μια χειραψία, ή ακόμη και μια φράση. Μόλις πείτε αντίο, είναι καλύτερο να αποχωρήσετε, ώστε τα παιδιά να μην αγχωθούν από την παρουσία σας. Ένας αποχαιρετισμός μεγάλης διάρκειας θα τους δώσει την αίσθηση ότι το σχολείο είναι κάτι κακό.

  1. Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Μην κάνετε τις συγκρίσεις λέγοντας «Η Χριστίνα δεν κλαίει όταν φεύγει η μαμά της». Αν τονίσετε την εξέλιξη που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το καθένα προσαρμόζεται με τον δικό του ρυθμό.

Διαβάστε ακόμη:

Γονείς vs παιδιά; Πώς να το διαχειριστείτε

3+1 υγιεινά σνακ για παιδιά