Υγιείς σχέσεις: 5+1 μυστικά να τις αποκτήσετε

υγιείς σχέσεις

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε υγιείς σχέσεις, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε διδαχθεί τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε υγιείς τις σχέσεις σας, όποιου είδους κι αν είναι. Το μυστικό είναι ο διάλογος και η επικοινωνία.

  1. Κάντε πράγματα που κάνατε τον πρώτο καιρό της γνωριμίας

Καθώς περνάει ο καιρός, μπορεί να συνηθίζετε και να χαλαρώνετε υπερβολικά σε μια σχέση. Με τον καιρό χάνετε την υπομονή σας, την καλοσύνη, την κατανόηση και τη γενικότερη προσπάθεια που κάνατε τον πρώτο καιρό με τον/την σύντροφο σας. Σκεφτείτε τον πρώτο καιρό της σχέσης σας και γράψτε όλα τα πράγματα που κάνατε για τον/την σύντροφο σας. Τώρα, ξεκινήστε τα ξανά.

υγιείς σχέσεις ζευγάρι παγωτό

 

  1. Ζητήστε αυτό που θέλετε

Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να υποθέσετε ότι ο/η σύντροφος σας γνωρίζει τόσο καλά ώστε δε χρειάζεται να ζητήσετε αυτό που θέλετε. Τι γίνεται όταν κάνετε αυτή την υπόθεση; Οι προσδοκίες έχουν τεθεί. Με την ίδια ταχύτητα του τίθενται, μπορούν να διαλυθούν. Αυτές οι προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται ίσως σας αφήσουν να αμφισβητείτε την βιωσιμότητα της σχέσης. Θυμηθείτε ότι το να ζητάτε αυτό που θέλετε ισχύει τόσο για τις συναισθηματικές, όσο και για τις σεξουαλικές σας ανάγκες.

  1. Κάντε ερωτήσεις πέρα από το «Πώς ήταν η μέρα σου;»

Στο τέλος μιας μέρας, μπορεί να τσεκάρετε την καθημερινότητα σας, αλλά και αυτή της σχέσης σας. Βασίζεστε στην ερώτηση «Πώς ήταν η μέρα σου;» Αλλά, επειδή ακούγεται συχνά αυτή η ερώτηση, πολλοί από εσάς μπορεί να απαντούν με ένα σκέτο «Καλά. Η δική σου;» Αυτό δε βοηθάει στη διατήρηση της σύνδεσης.

Αν αυτή η ερώτηση δε ξεκινάει μεγάλη συζήτηση, προσπαθήστε να κάνετε κάποιες άλλες ερωτήσεις, όπως: «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;», ή «Ποιο ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχες μέσα στη μέρα σου;» Θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις που θα λάβετε. Επιπλέον, θα μπορέσετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλο καλύτερα, ακόμη και από τα πιο μικρά πράγματα.

  1. Δημιουργείστε μια «τελετουργία» που θα πρέπει να τηρείτε

Μπορείτε να είναι μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Δεν έχει σημασία για τις υγιείς σχέσεις.  Ξεκινά με το να μιλήσετε ανοιχτά για το τι δούλεψε ή τι δεν δούλεψε το προηγούμενο διάστημα και τι χρειάζεται για να το βελτιώσετε. Επιπλέον, δείτε αυτή την ευκαιρία για να έρθετε στην ίδια σελίδα με τα προγράμματα σας, σχεδιάστε ένα ραντεβού και συζητήστε για το τι θα θέλατε να συμβεί τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες στη σχέση σας. Οι σχέσεις θέλουν διαρκή προσπάθεια και δουλειά, αν θέλετε να ευδοκιμήσουν.

υγιείς σχέσεις γκέι ζευγάρι

 

  1. Γίνετε δημιουργικοί στη σχέση σας

Σπάστε τη ρουτίνα «φαγητό και ταινία» και δείτε πώς λίγη καινοτομία μπορεί να ανανεώσει τη σχέση σας. Έχετε συγκεκριμένο budget και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μεγάλο; Ακόμη και μια αυθόρμητη βόλτα μέχρι το πάρκο μπορεί να είναι κάτι που σπάει τη ρουτίνα. Ή μια πρωινή βόλτα κάπου στην εξοχή ή το να αρχίσετε να χορεύετε στο σπίτι αρκούν. Αρκεί να σπάσει η μονοτονία και να τονωθεί το ενδιαφέρον.

  1. Κάντε «διαλείμματα από τον καβγά» όταν χρειαστεί

Όταν ξεσπάσουν διαμάχες, θυμηθείτε να τις προσεγγίσετε προσεκτικά και με ευγένεια προς τον/την σύντροφο σας και τον εαυτό σας. Αν δείτε ότι το στρες και η ένταση αρχίζουν να κλιμακώνονται σε μια διαμάχη, ένας από τους δύο πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα, ώστε να επικρατήσει η ήρεμη σκέψη. Προσπαθήστε να θέσετε ένα πλαίσιο να τελειώσετε τη συζήτηση (π.χ. σε 10 λεπτά από τώρα ή το βράδυ), ώστε θα είστε πιο ήρεμοι και θα μπορείτε να το συζητήσετε πιο ήρεμα.

υγιείς σχέσεις

  1. Όταν τσακώνεστε, αναζητήστε μέσα σας ώστε να ανακαλύψετε τα βαθύτερα συναισθήματα σας

Στις περισσότερες διαφωνίες επικοινωνείτε από τα «ανώτερα στρώματα» των συναισθημάτων σας, όπως θυμός, η ενόχληση και άλλα παρόμοια. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και παθητικότητα. Μπορεί μάλιστα να σας απομακρύνει από το πραγματικό πρόβλημα. Ξεκινήστε να επικοινωνείτε από τα «κατώτερα στρώματα» των συναισθημάτων σας, τα οποία καθοδηγούν τις αντιδράσεις σας, όπως είναι η απογοήτευση, η απόρριψη, η μοναξιά, ή ο μη σεβασμός.

Αυτού του είδους η έκφραση δημιουργεί μια αίσθηση εμπάθειας γιατί χρειάζεται ειλικρίνεια και να γίνετε ευάλωτοι προκειμένου να τα αντιμετωπίσετε. Η ένταση θα περάσει, και από εκεί και πέρα θα βρεθούν οι λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι έτσι διατηρούνται υγιείς οι σχέσεις.  Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως «Νιώθω πληγωμένος από….».

  1. Αναζητήστε κατανόηση, όχι συμφωνία

Εύκολο στη θεωρία, δύσκολο στην πράξη. Οι συζητήσεις γρήγορα μπορούν να μετατραπούν σε διαφωνίες όταν επιδιώκετε να δείξετε ότι έχετε δίκιο, ή όταν προσπαθείτε να αλλάξετε τη γνώμη του άλλου. Επιλέξτε να δείτε τη συζήτηση ως μια ευκαιρία να καταλάβετε την πλευρά του συντρόφου σας, παρά να την αντικρούσετε. Με βάση αυτό, μπορείτε να αναπτύξετε έναν υγιή διάλογο, χωρίς να δημιουργηθεί σύγχυση.

υγιείς σχέσεις

  1. Κάντε τη συγγνώμη σας να μετρήσει

Η συγγνώμη είναι ένα καλό πράγμα, αλλά έχει θετικό αντίκρισμα όταν την εννοείτε. Το να λέτε εκφράσεις τύπου «Ζητώ συγγνώμη που νιώθεις έτσι», ή «Συγγνώμη που σε αναστάτωσα» είναι χάσιμο χρόνου. Ακόμη κι αν δεν πιστεύετε ότι η πράξη σας ήταν λάθος, δε θα μπορέσετε να διαφωνήσετε με ένα συναίσθημα.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι ο/η σύντροφος σας πληγώθηκε. Από αυτό το σημείο, μια πραγματική συγγνώμη μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Όταν αγαπάτε τον/την σύντροφο σας και τον/την πληγώνετε (σκόπιμα ή μη), μπορείτε να ζητήσετε συγγνώμη για τον πόνο που προκαλέσατε, άσχετα με την οπτική που έχετε.

Διαβάστε ακόμη:

Θέλω να κάνω σεξ: Tips για να ανεβάσετε το ερωτικό ενδιαφέρον

Stress: Πώς επιδρά στην σεξουαλική υγεία;