Προθέρμανση: 3+1 λόγοι που είναι τόσο σημαντική

προθέρμανση διατάσεις

Όσοι αθλούνται ή ασχολούνται με τη γυμναστική, γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η προθέρμανση. Παρά το γεγονός ότι η προθέρμανση δε συμβάλλει στο χτίσιμο των μυών ή στην απώλεια θερμίδων, είναι σημαντικό για την επιτυχία μιας προπόνησης. Πριν σκεφτείτε να αρχίσετε να τρέχετε ή να πέσετε με τα μούτρα στα βάρη του γυμναστηρίου, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε κάνει μια ολοκληρωμένη προπόνηση και θα έχετε κάνει κάποιες διαστάσεις. Τι την κάνει όμως τόσο απαραίτητη;

  1. Βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και των μυών

Μια καλή προθέρμανση θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, που είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τους μύες. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία των μυών, το οξυγόνο γίνεται διαθέσιμο στους μύες. Θα μπορείτε να κάνετε πιο δύσκολες ασκήσεις με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, προετοιμάζεται και η καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι δε θα καταπονηθεί πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησης.

προθέρμανση

  1. Μειώνετε τον κίνδυνο τραυματισμών

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν πραγματοποιείτε μια άσκηση είναι ένας τραυματισμός. Η προθέρμανση θα βελτιώσει την ελαστικότητα των μυών και θα επιτρέψει την άμεση τόνωση τους. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε ή να ανεβάσετε πολύ μεγάλη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

  1. Προετοιμάζεστε και ψυχολογικά

Το να ξεκινήσετε μια άσκηση γυμναστικής χωρίς να είστε προετοιμασμένοι μπορεί να σας αποθαρρύνει εντελώς. Είναι έτοιμο να εγκαταλείψετε την άσκηση μόλις ανέβει λίγο το επίπεδο δυσκολίας. Αφιερώστε χρόνο όσο κάνετε το ζέσταμα να σκεφθείτε γιατί γυμνάζεστε, και να είστε σίγουροι ότι τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλος σας θα είναι έτοιμοι για μια επιτυχημένη προπόνηση.

προθέρμανση γυμναστική

  1. Θα αυξήσετε την ευλυγισία σας, που θα σας βοηθήσει σε άλλες ασκήσεις

Η προπόνηση θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με stretching και διατάσεις. Το stretching αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες και επιτρέπει στο σώμα να αυξήσει την ελαστικότητα του τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Κάντε διατάσεις μόλις ολοκληρώσετε το ζέσταμα, καθώς αν δεν έχετε κάνει καλό ζέσταμα μπορεί να αρχίσετε να τραυματίζεστε.

Διαβάστε ακόμη:

3+1 ασκήσεις με μπάλα σταθερότητας

Ραχιαίοι: 2+1 ασκήσεις για ίσια πλάτη