Σταφύλι: 4+1 λόγοι να το εντάξετε στη διατροφή σας

σταφύλι

Ένα φρούτο που κάνει την εμφάνιση του το καλοκαίρι και παραμένει μέχρι το φθινόπωρο είναι το σταφύλι. Το σταφύλι, αποτελεί ένα ελαφρύ δροσιστικό φρούτο που καταναλώνεται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό του κρασιού. Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει το σταφύλι στον οργανισμό;

σταφύλι

  1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μια κούπα σταφύλι παρέχει περίπου το ¼ από την ημερήσια ανάγκη για βιταμίνη C, σχεδόν το 20% από τη βιταμίνη Κ. Πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του DNA και της παραγωγής κολλαγόνου και σεροτονίνης. Η βιταμίνη C συμβάλει και στην απορρόφηση του σιδήρου. Η βιταμίνη K είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών. Το σταφύλι επίσης περιέχει μαγνήσιο και βιταμίνη B.

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πέρα από τις βιταμίνες, το σταφύλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα από τις αντιμικροβιακές του δράσεις. Μια κούπα σταφύλι περιέχει γύρω στα 70 ml νερό, σημαντική ποσότητα για την ενυδάτωση του οργανισμού και την καλή κυκλοφορία του αίματος.

σταφύλι

  1. Έχει αντιγηραντική δράση

Το σταφύλι περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά,, πολλά από τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη τους δράση. Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού συνδέονται επίσης με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την αντιγήρανση και τη μακροζωία γενικότερα.

  1. Συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο

Η φυσική μελατονίνη που περιέχεται στο σταφύλι συνδέεται με την καλή ποιότητα του ύπνου. Την ίδια στιγμή, η αυπνία επηρεάζει το 1/3 του πληθυσμού, και η έλλειψη αυτού σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, όπως την κατάθλιψη.

σταφύλι

  1. Κάνουν καλό στην όραση

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, συστατικά του σταφυλιού, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή αδένα και το φακό των ματιών. Επιπλέον, φαίνεται από έρευνες πως αυξάνουν το οπτικό πεδίο, μειώνουν τη δυσφορία από τη λάμψη, ενισχύουν την οπτική αντίθεση και μειώνουν το χρόνο που χρειάζονται τα μάτια για να συνέλθουν από το στρες των έντονων φώτων.

Διαβάστε ακόμη:

Πεπόνι: 5 +1 ιδιότητες για τον οργανισμό

Καρπούζι: 4+1 ιδιότητες για τον οργανισμό