Κολοκύθα: 3+1 ιδιότητες για τον οργανισμό

κολοκύθα ιδιότητες

Η κολοκύθα, ο καρπός του φθινοπώρου, ή για κάποιους ο καρπός του Halloween έχει αρκετές ιδιότητες για τον οργανισμό. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η κολοκύθα μπορεί να καταναλωθεί όλους τους μήνες του χρόνου. Ποιες ιδιότητες έχει η κολοκύθα για τον οργανισμό;

  1. Ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας

Η κολοκύθα περιέχει συστατικά φιλικά προς την επιδερμίδα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, καθώς και η βήτα καροτίνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C δεν παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η λήψη της από την διατροφή, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κολλαγόνου. Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και την ξηρότητα.

  1. Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α συνδέεται επίσης με την καλή υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α, η βήτα καροτίνη, καθώς και οι βιταμίνες C και E, προστατεύουν τα μάτια.

κολοκύθα ιδιότητες σπόροι

  1. Συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι ιδιότητες που έχει η κολοκύθα δε σταματούν εδώ. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στη δράση του ανοσοποιητικού, ενισχύοντας τη λειτουργεία των ανοσοκυττάρων και αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια.

  1. Συμβάλλει στην καλή λειτουργεία του μεταβολισμού

Η κολοκύθα περιέχει αδιάλυτες ίνες, που ενισχύουν την υγιή πέψη και διατηρούν σταθερές τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που εντοπίζεται στους σπόρους κολοκύθας ενισχύει κι εκείνος την πέψη. Πιο συγκεκριμένα, ο ψευδάργυρος βοηθά τα ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Διαβάστε ακόμη:

Autumn Recipe: Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Κάστανα: 3+1 οφέλη για τον οργανισμό