Υγιές δέρμα: 5+1 καθημερινές συνήθειες που το επηρεάζουν

δέρμα υγιές

Η καθημερινότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον βαθμό που το δέρμα είναι υγιές και λαμπερό. Οι κακές καθημερινές συνήθειες συμβάλλουν στη φθορά της επιδερμίδας. Ενώ η γενετική επηρεάζει την καλή υγεία του δέρματος, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα υγιές δέρμα είναι περιβαλλοντικοί, υγείας, αλλά και συνήθειες της καθημερινότητας. Ποιες είναι οι συνήθειες που επηρεάζουν την επιδερμίδα, προκαλώντας της φθορά;

  1. Κάπνισμα

Οι χημικές ουσίες στον καπνό προκαλούν φθορά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, μειώνοντας τη δύναμη και την ελαστικότητα τους, ενώ καθυστερεί τη διαδικασία της ανάρρωσης. Ακόμη, συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, με την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών. Η πρόωρη γήρανση περιλαμβάνει και τις γνωστές ως «ρυτίδες καπνιστή».

  1. Κακή διατροφή

Η κακή διατροφή όχι μόνο επηρεάζει την καλή υγεία του οργανισμού, αλλά και το υγιές δέρμα. Η έλλειψη λήψης πρωτεϊνών και ορισμένων λιπαρών (όπως τα ωμέγα 3 λιπαρά), μειώνουν την παραγωγή πρωτεϊνών του οργανισμού, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση της επιδερμίδας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και τα πολλά λιπαρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής. Επιπλέον, η έλλειψη λήψης ορισμένων βιταμινών (όπως A,C, D, E) επηρεάζουν εξίσου την υγεία της επιδερμίδας.

δέρμα υγιές ακμή

  1. Κακή ποιότητα ύπνου

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την μη επαρκή αποκατάσταση και αναγέννηση των κυττάρων, αλλά και την αφυδάτωση. Ας μην αναφέρουμε την εμφάνιση μαύρων κύκλων.

  1. Άγχος

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μη ισορροπία των ορμονών, αλλά και εμφανίζοντας ακμή. Το άγχος ακόμη αυξάνει την εμφάνιση ερεθισμών της επιδερμίδας. Σε περιπτώσεις ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων, τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

  1. Καθιστική ζωή

Η άσκηση διατηρεί τον οργανισμό υγιή. Το υγιές δέρμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί σημάδι υγιούς οργανισμού. Επίσης, η αύξηση των καρδιακών παλμών και της αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης μεταδίδει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο δέρμα.

δέρμα υγιές άσκηση

  1. Έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φθορά στα κύτταρα και απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα; Εμφάνιση πανάδων, πρόωρων ρυτίδων και χαλάρωση του δέρματος. Με την κατάλληλη χρήση αντιηλιακής προστασίας τα συμπτώματα αυτά μειώνονται.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτες ρυτίδες: 3+1 είδη προϊόντων για περιποίηση

Καθημερινή περιποίηση σώματος: 3+1 tips