Πλαστική χειρουργική αυτιών: Θεραπείες που περιλαμβάνει

πλαστική αυτιών

Η ωτοπλαστική, ή αλλιώς η πλαστική χειρουργική αυτιών είναι το είδος της αισθητικής ιατρικής που περιλαμβάνει τα αυτιά. Κατά τη διάρκεια της ωτοπλαστικής, ένας πλαστικός χειρούργος μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος, τη θέση ή το σχήμα των αυτιών σας.

Ορισμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική για να διοθρώσουν μια δομική ιδιομορφία. Άλλοι καταφεύγουν σε αυτή επειδή τα αυτιά τους προεξέχουν πολύ από το κεφάλι τους και δεν τους αρέσει.

Τι είναι η πλαστική χειρουργική των αυτιών;

Η πλαστική χειρουργική των αυτιών διεξάγεται στο εμφανές σημείο της εξωτερικής πλευράς του αυτιού που ονομάζεται πτερύγιο. Το πτερύγιο αποτελείται από λεπτές πτυχές χόνδρου που καλύπτονται από επιδερμίδα. Αρχίζει να αναπτύσσεται πριν τη γέννηση και συνεχίζει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.

Αν τα πτερύγια σας δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά, μπορείτε να καταφύγετε στην πλαστική χειρουργική προκειμένου να διορθώσετε το μέγεθος, τη θέση ή το σχήμα των αυτιών σας. Υπάρχουν διάφορα είδη ωτοπλαστικής:

 1. Αυξητική των αυτιών

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μικρά αυτιά ή αυτιά που δεν έχουν αναπτυχθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί ωτοπλαστική για την αύξηση του μεγέθους του πτερυγίου.

 1. Διόρθωση «πεταχτών» αυτιών

Αυτός ο τύπος ωτοπλαστικής περιλαμβάνει την μετακίνηση των αυτιών πιο κοντά στο κεφάλι. Διεξάγεται για τα άτομα που τα αυτιά τους προεξέχουν αρκετά από το πλάι του κεφαλιού.

 1. Μείωση αυτιών

Η macrotia είναι η πάθηση όπου τα αυτιά είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικά. Όσοι εμφανίζουν macrotia καταφεύγουν στην πλαστικής χειρουργική των αυτιών προκειμένου να μειώσουν το μέγεθος των αυτιών τους.

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος;

Η ωτοπλαστική εφαρμόζεται στα αυτιά που:
 • Προεξέχουν από το κεφάλι
 • Είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό
 • Δεν έχουν φυσιολογικό σχήμα εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή κάποιας εκ γενετούς ιδιομορφίας.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη προβεί σε μια επέμβαση ωτοπλαστικής και να μην είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Γι’αυτό τον λόγο, ίσως επιλέξουν να προβούν σε μια άλλη επέμβαση.

πλαστική χειρουργική αυτιών

Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την ωτοπλαστική είναι όσοι:
 • Έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της ανάπτυξης των αυτιών τους
 • Έχουν καλή κατάσταση υγείας. Μια ιατρική πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών ή να επηρεάσει την ανάρρωση
 • Έχουν αποφασίσει να σταματήσουν για λίγο το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ροή του αίματος στην περιοχή, μειώνοντας τη διαδικασία ανάρρωσης

Διαδικασία επέμβασης

Η ωτοπλαστική, συνήθως διαρκεί 1-3 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την περιπλοκότητα της επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστεί τοπική αναισθησία με μέθη κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ σε άλλες η ολική αναισθησία είναι απαραίτητη. Η απόφαση θα κριθεί από το μέγεθος της επέμβασης, καθώς και την τεχνική που θα εφαρμόσει ο πλαστικός χειρούργος ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να αποκτήσετε.

Ανάρρωση από την επέμβαση

Έπειτα από την επέμβαση, ίσως χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος ή κάποια προστατευτική επένδυση στα αυτιά σας. Φροντίστε να μείνουν καθαρά και στεγνά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, πέρα από τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας, ακολουθήστε τα παρακάτω:

 • Αποφύγετε να αγγίξετε ή να ξύσετε τα αυτιά σας
 • Επιλέξτε μια στάση ύπνου που δε θα ασκείτε πολύ πίεση στα αυτιά σας
 • Φορέστε ρούχα που δε θα χρειάζεται να τα βάλετε και να τα βγάλετε από τον λαιμό σας, όπως πουκάμισα
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τα ράμματα. Ο γιατρός σας θα σας πει αν είναι απαραίτητο. Ορισμένα ράμματα διαλύονται από μόνα τους.

πλαστική αυτιών επέμβαση

Πιθανές παρενέργειες

Όπως και όλες οι επεμβάσεις, έτσι και η πλαστική χειρουργική των αυτιών ενέχει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων παρενεργειών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Μερικές από αυτές τις παρενέργειες είναι:

 • Πρήξιμο, φαγούρα ή ενόχληση στα αυτιά
 • Ερυθρότητα
 • Εμφάνιση μώλωπα
 • Μούδιασμα

Σημείωση

Υπάρχουν διάφορα είδη ωοτοπλαστικής. Το είδος που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και η τεχνική εφαρμογής εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Η ανάρρωση συνήθως κυμαίνεται σε λίγες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαστική χειρουργική χειλιών: 4+1 θεραπείες με ενέσιμα

Baby Botox: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

 

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.