Φωτοθεραπεία- IPL Facial: Τι είναι και τι προσφέρει

φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία (IPL Intense Pulsed Light) χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την φθορά από τον ήλιο, τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τα σημάδια γήρανσης. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται σε εξειδικευμένα κέντρα και στα γραφεία των ειδικών. Μπορούν να εφαρμοστούν για να διορθώσουν την ήπια φθορά από τον ήλιο, τις καφέ κηλίδες, φακίδες, και την ακανόνιστη δυσχρωμία στο πρόσωπο, το λαιμό, ακόμη και στο στήθος.

Υπάρχουν δύο είδη φωτοθεραπείας. Το intense pulsed light (IPL), και η θεραπεία με LED. Κάθε μια από αυτές έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Η διαδικασία κυμαίνεται ανάμεσα σε 30 και 90 λεπτά. Αυτό εξαρτάται από το είδος της φωτοθεραπείας, το σημείο που θα γίνει η θεραπεία και η εμπειρία του ειδικού.

Ενώ μπορεί να προκύψουν κάποιοι ερεθισμοί ή πρήξιμο, θα υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες. Η θεραπεία δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου ανάρρωση. Τα αποτελέσματα είναι σταδιακά. Οι βελτιώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται τις μέρες και τις εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Ποιοι είναι τα διαφορετικά είδη των θεραπειών φωτοθεραπείας;

Υπάρχει μια ποικιλία από διαδικασίες φωτοθεραπείας. Οι πιο διαδεδομένες είναι η IPL θεραπεία και η θεραπεία με LED. Οι ονομασίες αναφέρονται στη φύση του φωτός που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία.

Η φωτοθεραπεία με IPL, που είναι γνωστή ως Pulsed Light Therapy (παλμική θεραπεία φωτός), περιλαμβάνει μια ευρεία φορητή συσκευή που εκπέμπει παλμούς του ευρέως φάσματος φωτός μέσω της άμεσης επαφής με την επιδερμίδα. Η παλμική θεραπεία φωτός δρα στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, καθιστώντας την ιδανική για τη θεραπεία σπασμένων τριχοειδών τη φθορά από τον ήλιο και άλλες ακαθαρσίες.

Ενώ είναι σχετικά απλή, η διαδικασία συνήθως καθίσταται από έναν ειδικό με σκοπό να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα και να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

φωτοθεραπεία ρυτίδες

Πώς λειτουργεί η φωτοθεραπεία;

Και τα δύο είδη θεραπείας περιλαμβάνουν φως που απορροφάται αμέσως από την επιδερμίδα. Όσο πιο δυνατό είναι το είδος της θεραπείας, το φως θα απορροφηθεί στις πιο βαθιές στοιβάδες της επιδερμίδας.

Το φως από την IPL φωτοθεραπεία απορροφάτια από την αιμοσφαιρίνη (ερυθρά αιμοσφαίρια) και την μελανίνη της επιδερμίδας, καταστρέφοντας σκόπιμα αυτές τις περιοχές. Η κατεστραμμένη μελανίνη «σπάει» και απορροφάται από την επιδερμίδα, μειώνοντας την εμφάνιση της στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η κατεστραμμένη αιμοσφαιρίνη αυξάνει τη ροή του αίματος. Με αυτό τον τρόπο η μελανίνη απορροφάται πιο αποτελεσματικά.

Για ποιο λόγο εφαρμόζεται η φωτοθεραπεία;

Γενικότερα, η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται για τη θεραπεία της επιδερμίδας από προβλήματα που σχετίζονται με τον ομοιόμορφο χρωματισμό της. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες συνθήκες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες. Η φωτοθεραπεία με IPL χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των παρακάτω ζητημάτων:

Πώς είναι η διαδικασία;

Αρχικά, ο ειδικός θα εφαρμόσει ένα κρύο gel στο πρόσωπο σας και θα σας δώσει ειδικά σκούρα γυαλιά για να προστατεύσετε το πρόσωπο σας από την ακτινοβολία. Μόλις είστε έτοιμοι, ο ειδικός που θα αναλάβει τη θεραπεία θα εκθέσει με μια συσκευή χειρός την επιδερμίδα σας στο ειδικό φως.

Πόση ώρα διαρκεί η θεραπεία;

Η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται σε μια σειρά συνεδριών. Η κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου από 20 λεπτά έως 1 ώρα. Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη κατάσταση της επιδερμίδας που πρέπει να εφαρμοστεί. Οι ασθενείς συνήθως πραγματοποιούν 3 με 6 συνεδρίες. Έπειτα από κάθε συνεδρία, συνήθως πραγματοποιείται κενό διάρκειας ενός μήνα.

φωτοθεραπεία πρόσωπο

Πώς θα δείχνει η επιδερμίδα έπειτα από τη θεραπεία;

Έπειτα από μια απλή θεραπεία, η επιδερμίδα σας θα φαίνεται πιο ήπια και θα έχει έναν πιο ήπιο χρωματικό τόνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, και απαιτούνται πολλές θεραπείες προκειμένου να γίνουν τελείως ορατά.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

  1. Ερυθρότητα

Είναι αρκετά συνηθισμένη θεραπεία. Είναι ένα σημάδι ερεθισμού και συνήθως υποχωρεί έπειτα από κάποιες ώρες.

  1. Καφέ σημεία

Αν προβήκατε σε αυτή τη θεραπεία για να θεραπεύσετε τα σκούρα σημεία του προσώπου σας και καταλήξατε με ακόμη πιο σκούρα, μη φοβηθείτε. Είναι φυσιολογικό. Τα σκούρα στίγματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μια εβδομάδα, αλλά θα υποχωρήσουν στη συνέχεια.

  1. Μώλωπες

Αυτή η παρενέργεια είναι σπάνια. Αν εκδηλωθεί, θα είναι αρκετοί ήπιοι.

Να θυμάστε ότι θα πάρει λίγες εβδομάδες (και λίγες θεραπείες) πριν να αρχίσετε να βλέπετε αισθητά αποτελέσματα.

Τι να κάνετε για να παρατείνετε τα αποτελέσματα;

Η απάντηση είναι απλή. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα σας. Αυτό σημαίνει τη μείωση της άμεση έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάτε να φοράτε αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου, αλλά και να περιποιείστε την επιδερμίδα σας με ενυδατικά προϊόντα, αλλά και να την καθαρίζετε καλά. Φυσικά, καλό είναι να είστε συνεπείς στα ραντεβού σας σχετικά με το χρονικό διάστημα που απαιτείται ανάμεσα στις συνεδρίες.

Διαβάστε ακόμη:

Αυξητική στήθους; Πείτε ναι στα μικρά εμφυτεύματα

Ραδιοσυχνότητες RF: Τι είναι και τι προσφέρουν

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.