Χαμηλή βιταμίνη D: Αίτια και τρόπος αντιμετώπισης

χαμηλή βιταμίνη D

Η χαμηλή βιταμίνη D, όπως υποδηλώνει και η έκφραση χαμηλή, υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό. Η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερη, καθώς η επιδερμίδα την παράγει χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως. Όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδας και όσοι είναι μικροί σε ηλικία μπορούν να μετατρέψουν καλύτερα το ηλιακό φως σε βιταμίνη D καλύτερα από εκείνους που έχουν πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα και είναι άνω των 50.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πολλές βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιής. Αυτή η βιταμίνη έχει πολλές λειτουργείες. Μερικές από αυτές είναι:

  1. Διατηρούνται δυνατά τα οστά

Τα δυνατά οστά σας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, ανάμεσα σε αυτές και τη ραχίτιδα. Η ραχίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί στα παιδιά να έχουν αδύναμα και μαλακά οστά. Προκαλείται από χαμηλή βιταμίνη D στο σώμα. Χρειάζεστε βιταμίνη D ώστε το ασβέστιο και ο φωσφόρος θα χρησιμοποιηθούν για την ενδυνάμωση των οστών. Στους ενήλικες, τα μαλακά οστά ονομάζονται οστεομαλακία.

  1. Απορρόφηση του ασβεστίου

Η βιταμίνη D, μαζί με το ασβέστιο, βοηθάει στη δημιουργία δυνατών οστών, αλλά και στη διατήρηση τους. Τα αδύναμα οστά μπορούν να οδηγήσουν στην οστεοπόρωση, την απώλεια της πυκνότητας των οστών. Η βιταμίνη D, είτε χορηγηθεί μέσω συμπληρωμάτων, είτε από την ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να πάρει μια ενεργή μορφή. Αυτή η ενεργή μορφή μπορεί να ενισχύσει την κατάλληλη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή σας.

  1. «Συνεργάζονται» με τους παραθυρεοειδούς αδένες

Οι παραθυρεοειδείς αδένες λειτουργούν για να εξισορροπήσουν το ασβέστιο στο αίμα, επικοινωνώντας με τα νεφρά, το έντερο και τον σκελετό. Όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα ασβεστίου στο στη διατροφή και αρκετή βιταμίνη D στον οργανισμό, το ασβέστιο απορροφάται και αξιοποιείται παραγωγικά σε όλο το σώμα. Όταν μια από τις δύο ουσίες είναι σε χαμηλή ποσότητα, οι παραθυρεοειδής αδένες θα «δανειστούν» το ασβέστιο από τον σκελετό για να μπορέσουν να διατηρήσουν το ασβέστιο σε ένα φυσιολογικό εύρος.

χαμηλή βιταμίνη D ήλιος

Ποιες επιπτώσεις έχει η χαμηλή βιταμίνη D στον οργανισμό;

Η κατάλληλη ποσότητα λήψης της βιταμίνης D παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας προστατεύοντας ενάντια σε ορισμένες παθήσεις. Μερικές από αυτές είναι:

  • Προβλήματα στην καρδιά και υψηλή πίεση του αίματος
  • Διαβήτης
  • Μολύνσεις και διαταράξεις του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Πτώσεις στους ηλικιωμένους
  • Πολλαπλές σκληρύνσεις
  • Σύνδεση με καρκίνο, όπως προστάτη και καρκίνο του μαστού

Ποιες είναι οι πηγές της βιταμίνης D;

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D με μια ποικιλία τρόπων: Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Να έρθετε σε επαφή με το ηλιακό φως. Περίπου 15-20 λεπτά για 3 φορές την εβδομάδα συνήθως αρκούν.
  • Μέσα από τα τρόφιμα. Μερικά τρόφιμα που συμβάλλουν στην αύξηση της βιταμίνης D μπορεί να είναι: τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος), στρείδια, μανιτάρια, αβγά, χοιρινό κρέας, δημητριακά πρωινού, μοσχαρίσιο συκώτι, μαργαρίνη.
  • Μέσα από συμπληρώματα διατροφής.

Πώς το ηλιακό φως σχετίζεται με τη βιταμίνη D;

Υπάρχουν αρκετά οφέλη από την ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D παράγεται όταν η επιδερμίδα έρχεται σε επαφή με τις ηλιακές ακτίνες, ή την ηλιακή ακτινοβολία B. Η ποσότητα της βιταμίνης που παράγει η επιδερμίδα σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Την εποχή
  • Την ώρα τις μέρας (οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές ανάμεσα στις 10:00-15:00.
  • Την συννεφιά και την ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Ο τόπος κατοικίας: Οι πόλεις κοντά στον Ισημερινό έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας. Η ηλιακή ακτινοβολία B στο ηλιακό φως προκαλεί την επιδερμίδα να παράξει βιταμίνη D.
  • Τα αποθέματα μελανίνης στην επιδερμίδα. Η μελανίνη είναι η σκούρα απόχρωση στα μάτια, τα μαλλιά και την επιδερμίδα. Είναι επίσης η ουσία που ευθύνεται για το μαύρισμα. Όσο πιο σκουρόχρωμη είναι η επιδερμίδα σας, τόσο περισσότερη ηλιακή έκθεση χρειάζεται για τη λήψη της επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D από τον ήλιο.

Οφέλη που έχει η βιταμίνη D στην επιδερμίδα

Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει και την υγεία της επιδερμίδα. Τι προσφέρει όμως η επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στην επιδερμίδα;

  1. Μείωση των φλεγμονών

Η πιο σημαντική χρήση της βιταμίνης D στην επιδερμίδα είναι ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Συχνά εντοπίζεται ως συστατικό σε κρέμες ενάντια στην ψωρίαση ή το έκζεμα.

  1. Προστατεύει την επιδερμίδα

Η βιταμίνη D λειτουργεί ως στεροειδές. Εργάζεται στον πυρήνα του κυττάρου για να ενεργοποιήσει τον πολλαπλασιασμό του, να ρυθμίσει τη λειτουργεία, και πιθανόν και τη σταθεροποίηση των γονιδίων.

  1. Μειώνει τους περιβαλλοντικούς ρύπους

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη D, μειώνει την «είσοδο» περιβαλλοντικών παραγόντων στον οργανισμό, που ενισχύουν την πρόωρη γήρανση.

  1. Ομαλοποιούν τον κύκλο ζωής των κυττάρων

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην ομαλοποίηση του κύκλου ζωής των κυττάρων και εμποδίζουν τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

χαμηλή βιταμίνη D συμπληρώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει η χαμηλή βιταμίνη D;

Η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να συμβάλει σε μη σωστά πεδία ανάπτυξης των παιδιών, όπως αδυναμίες στους μύες, όπως πόνους στα οστά και δυσμορφία στις αρθρώσεις. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Αυτό παρατηρείται και στους ενήλικες.

Η χαμηλή βιταμίνη D παρατηρείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στους ενήλικες. Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Πόνους στα οστά
  • Μυϊκή αδυναμία, πόνους στους μύες ή κράμπες
  • Αλλαγές στη διάθεση, ενώ σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη χαμηλή βιταμίνη D;

Ο στόχος της πρόληψης και της θεραπείας είναι ο ίδιος. Να φτάσετε και να διατηρήσετε τη βιταμίνη D σε ένα επαρκές επίπεδο για τον οργανισμό Ενώ μπορεί να σκέφτεστε τη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D και την επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, ίσως χρειαστεί να λάβετε και κάποια συμπληρώματα διατροφής.

H βιταμίνη D έρχεται σε δύο μορφές. Την D2 και τη D3. Για τη D2 συνήθως χρειάζεστε συνταγή από γιατρό. Την D3 μπορείτε να τη λάβετε και χωρίς συνταγή από κάποιο φαρμακείο. Απορροφάται πιο εύκολα από τη βιταμίνη D2 και διατηρείται περισσότερο στον οργανισμό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε ποια συμπληρώματα βιταμίνης D3 είναι κατάλληλα για εσάς, καθώς και ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία.

Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα της βιταμίνης D;

Οι γιατροί δεν ορίζουν πάντα ορισμένα διαστήματα ελέγχου των επιπέδων της βιταμίνης D, αλλά θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τα επίπεδα της αν έχετε προβλήματα υγείας. Μερικές φορές, ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να είναι απαραίτητος  ως αίτιο συμπτωμάτων μακροχρόνιων πόνων στο σώμα, ιστορικό καταγμάτων οστών χωρίς σημαντικό τραύμα

Διαβάστε ακόμη:

Βιταμίνη Ε στο πρόσωπο: Τι ιδιότητες έχει;

Βιταμίνη C στο πρόσωπο: Τι θα πρέπει να προσέξετε