Γέννηση με καισαρική τομή: 3+1 στάσεις για καλύτερο ύπνο

καισαρική τομή ύπνος

Η γέννηση ενός μωρού αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα της εμφάνιση κόπωσης, η οποία θεραπεύεται μόνο με ξεκούραση. Σε περίπτωση που η γέννηση ενός μωρού γίνει με καισαρική τομή, θα χρειαστείτε έξτρα χρόνο για ξεκούραση για να αναρρώσετε από το χειρουργείο. Επιπλέον, ο ύπνος έπειτα από μια καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα απαραίτητος προκειμένου να έχετε αρκετή ενέργεια για να διαχειριστείτε τις απαιτήσεις του νεογέννητου μωρού σας.

Η σημασία του ύπνου έπειτα από καισαρική τομή

Η κατάλληλη στάση θα σας βοηθήσει να είστε άνετα και να μειώσει την πίεση στο σημείο που έγινε η επέμβαση. Αυτό θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε από το κρεβάτι με άνεση, με λιγότερη δυσφορία, να έχετε καλύτερη αναπνοή και πιο βαθύ ύπνο. Επιπλέον, η κατάλληλη στάση θα χαμηλώσει την πίεση στους κοιλιακούς μύες, και την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων στα σημεία που έγινε η τομή.

καισαρική τομή γέννηση μωρού

Γιατί είναι δύσκολο να κοιμηθείτε έπειτα από καισαρική τομή;

Τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών και οι αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,, μποροούν να επηρεάσουν τους αγωγούς που μεταφέρεται ο αέρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο. Αυτό το Σύνδρομο έχει ως αποτέλεσμα σε δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτές οι δυσκολίες, σε συνδυασμό με τον πόνο από την καισαρική τομή, καθιστούν δύσκολο τον ύπνο.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για ύπνο έπειτα από καισαρική τομή;

Οι παρακάτω στάσεις θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο ύπνο έπειτα από μια καισαρική τομή. Αν κάποια λειτουργήσει ή όχι για εσάς εξαρτάται από το επίπεδο άνεσης που θα αποκτήσετε σε αυτή τη στάση.

  1. Ανάσκελα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή είναι μια άνετη στάση για τις πρώτες μέρες και εβδομάδες έπειτα από την καισαρική τομή. Δεν υπάρχει πίεση στην τομή όταν κοιμάστε ανάσκελα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα σας για έξτρα άνεση. Τα μειονεκτήματα μπορεί να αποτελούν δυσκολίες στο να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να καθίσετε, καθώς ασκείτε λίγη πίεση στο σημείο της τομής. Επιπλέον, δεν είναι η κατάλληλη στάση αν δεν έχετε φυσιολογική πίεση αίματος. Αν θέλετε να σηκωθείτε, θα είναι καλύτερα για εσάς να γυρίσετε στο πλάι κι έπειτα να καθίσετε.

καισαρική τομή ύπνος ανάσκελα

  1. Στο πλάι

Είναι μια πιο άνετη στάση για εσάς μετά τον τοκετό. Δεν ασκείται πίεση στην τομή. Αν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, είναι μια λιγότερο επίπονη διαδικασία. Ο ύπνος στο πλάι από τα αριστερά θα σας βοηθήσει με τη ροή του αίματος και θα βελτιώσει την πέψη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να στηρίξετε τους κοιλιακούς και τους γοφούς. Είναι η καλύτερη στάση για εσάς που έχετε προβλήματα με την πίεση του αίματος.

  1. Με ανασηκωμένο σώμα

Τοποθετήστε κάτω από τον κορμό σας αρκετά μαξιλάρια, ώστε το σώμα σας να είναι ανασηκωμένο. Αυτή η στάση συμβάλλει στην καλύτερη αναπνοή και διευκολύνει στον ύπνο. Αν δεν νιώθετε άνετα να ανυψώσετε όλο το σώμα σας, χρησιμοποιήστε μαξιλάρια ανάμεσα στα γόνατα και κάτω από τους γοφούς.

  1. Σε όρθια θέση

Αν καμία από τις παραπάνω στάσεις δε λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε ενώ κάθεστε σε έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα, έχοντας αρκετά μαξιλάρια για στήριξη. Είναι μια προσωρινή στάση ύπνου, αλλά θα σας βοηθήσει με τον θηλασμό ή να σηκώνεστε πιο εύκολα.

Διαβάστε ακόμη:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;

Δεύτερη εγκυμοσύνη: 6+1 Διαφορές με την πρώτη