Κρυολόγημα: 4+1 τρόποι να προστατεύσετε το μωρό σας

κρυολόγημα μωρό

Τα μωρά, ειδικά τα βρέφη τους πρώτους μήνες της ζωής τους, εμφανίζουν αρκετούς κινδύνους να κολλήσουν κάποιο κρυολόγημα. Δεν έχουν τον ίδιο χρόνο για να αναπτύξουν δυνατά αντισώματα σε όλες τις ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι αρκετά καλό στην καταπολέμηση μιας ασθένειας όταν είναι νεογέννητο. Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύσουν το μωρό τους από την μη απαραίτητη έκθεση σε μικρόβια. Ποιοι είναι οι πιο απλοί και πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας ενός μωρού από το κρυολόγημα;

  1. Ζητήστε από τους καλεσμένους να σαπουνίζουν τα χέρια τους

Ορισμένοι από τους καλεσμένους σας μπορεί να νομίζουν ότι γίνεστε αγενής αν τους ζητήσετε να πλύνουν τα χέρια τους πριν πιάσουν το μωρό σας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικό σας πρόβλημα. Δεν είναι κάποια προσβολή. Όλοι εμφανίζουν μικρόβια στα χέρια τους. Το τακτικό πλύσιμο αποτελεί ένα καλό μέσο προστασίας. Η μείωση του αριθμού των μικροβίων που θα εκτεθεί το μωρό σας θα το προστατεύσει μέχρι να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Μη φοβηθείτε να μιλήσετε και αν επιμείνετε να καθαρίσουν όλοι τα χέρια τους.

κρυολόγημα πλύσιμο χεριών

  1. Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό

Αν το σαπούνισμα των χεριών δεν αποτελεί επιλογή, να μην ξεχνάτε να έχετε ένα αντισηπτικό μαζί σας για να το χρησιμοποιείτε είτε εσείς, είτε να δίνετε στους άλλους πριν ακουμπήσουν το μωρό σας. Θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στη μείωση των μικροβίων που θα έρθει σε επαφή το μωρό σας.

  1. Μείνετε μακριά από ανθρώπους που νοσούν από κρυολόγημα

Είναι απλό. Μείνετε μακριά από όσους είναι άρρωστοι. Αν γνωρίζετε ότι η γιαγιά του μωρού, η babysitter ή κάποιος φίλος σας δεν νιώθει καλά, ζητήστε τους να μείνουν σπίτι, ή αποφύγετε να έρθει σε επαφή με το μωρό μέχρι να νιώσει τελείως καλά. Φυσικά, δε γνωρίζετε πάντοτε ποιος μπορεί να είναι άρρωστος και ποιος όχι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα μέρη που μπορεί να βρεθεί κάποιος που έχει κρυολόγημα. Αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, ζητήστε του ευγενικά να μην ακουμπήσει, ή να μην έρθει σε επαφή με το μωρό σας.

κρυολόγημα αποφυγή ανθρώπων

  1. Θηλάστε αν, και εφόσον είναι εφικτό

Ο θηλασμός είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παρέχετε προστασία στο μωρό σας μετά τη γέννηση του. Το μητρικό γάλα περιέχει αντιβιοτικά που θα βοηθήσουν το μωρό σας να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα έναντι διαφόρων ασθενειών. Μπορεί να μην κάνει θαύματα πάντοτε, αλλά θα του παρέχει προστασία που δεν την παρέχει κάποια φόρμουλα.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες, που δε θηλάζουν για διάφορους λόγους. Αν δεν μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας, ρωτήστε τον παιδίατρο σας ποια φόρμουλα είναι η καλύτερη, και ποια θα μπορέσει να του προσφέρει θρεπτικά συστατικά που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

  1. Αποφύγετε τους δημόσιους χώρους για ένα χρονικό διάστημα

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σχετικά με το να μένετε σπίτι έπειτα από τη γέννηση του μωρού σας. Αν ο καιρός είναι καλός, θα κάνει καλό τόσο σε εσάς, όσο και στο μωρό σας μια βόλτα. Ωστόσο, οι δημόσιοι χώροι με αρκετό κόσμο είναι κάτι διαφορετικό. Δεν υπάρχει ούτε εδώ κάποιος κανόνας, αλλά οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν να αποφύγετε τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας.

Τα νεογέννητα μωρά και τα βρέφη δεν έχουν ανεπτυγμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επομένως, είναι πιο επιρρεπή από τους ενήλικες στο κρυολόγημα. Η αποφυγή των μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κρυολογήματος είναι σημαντική για να κρατήσετε το μωρό σας υγιές.

Διαβάστε ακόμη:

Γέννηση με καισαρική τομή: 3+1 στάσεις για καλύτερο ύπνο

Απογαλακτισμός: Πότε και πώς να σταματήσετε να θηλάζετε