Μικρά παιδιά: Συμβουλές για να τρώνε τα γεύματα τους

mikra-paidia

Πολλοί γονείς που έχουν μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι τα παιδιά τους αρνούνται να φάνε. Μπορεί να ξεκινήσει από μικρά πράγματα, και να καταλήξουν να μην τρώνε το «κακό» κοτόπουλο ή το μπρόκολο που «βρωμάει». Πριν δώσουμε συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε ότι η άρνηση του φαγητού είναι μια συνηθισμένη αντίδραση για τα μικρά παιδιά. Πολλές φορές μπορεί να οφείλεται σε απλά πράγματα όπως:

 • Προσωπικές προτιμήσεις. Ούτε στους ενήλικες αρέσουν όλα τα φαγητά
 • Έλλειψη πείνας
 • Διστακτικότητα να δοκιμάσουν κάτι καινούριο
 • Κάποια ασθένεια, όπως ένα κρυολόγημα
 • Μια μέρα που αισθάνονται κουρασμένα. Συμβαίνει και σε εμάς

Είναι απλά επιλεκτικά;

Αν τα μικρά παιδιά δεν έχουν όρεξη για φαγητό, αμέσως τα βαφτίζουν ως επιλεκτικά. Ενώ όλη η υπόλοιπη οικογένεια μπορεί να τρώει διάφορα φαγητά, εκείνα αρνούνται να φάνε κάτι άλλο πέρα από κοτομπουκιές. Συνήθως, η επιλεκτικότητα σχετίζεται με την άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Πολλές φορές τα παιδιά ίσως να μην είναι επιλεκτικά, αλλά να έχουν δυσκολίες όπως την κατάποση, το μάσημα ή τη χώνεψη κάποιων τροφών. Επομένως, καλό είναι να γίνει μια τέτοια συζήτηση μήπως υπάρχει κάποιο από αυτά τα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πιέσετε τα παιδιά να φάνε. Προσφέρετε τους ποικιλία, μαζί με φαγητά που τους αρέσουν.

Πώς όμως θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να τρώνε τα γεύματα τους;

μικρά παιδιά αγόρι φαγητό

 

 1. Περιορίστε τους πειρασμούς απόσπασης της προσοχής

Η τηλεόραση, η χρήση tablet ή κινητού κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των μικρών παιδιών και να χάσουν το ενδιαφέρον για φαγητό. Ενώ μπορεί να φαίνεται ως ένας τρόπος να τα κρατήσετε απασχολημένα, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν απομακρύνετε τις συσκευές, θα περάσετε χρόνο ως οικογένεια. Μπορεί να φανεί πιο εύκολο στα μικρά παιδιά να φάνε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτιάξει μια χαλαρή ατμόσφαιρα ώστε να απολαύσετε όλοι τα γεύματα σας.

 1. Σερβίρετε τις κατάλληλες ποσότητες

Ίσως το πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά αρνούνται να φάνε, αλλά ότι αρνούνται να φάνε όλο το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο τους. Τα μικρά παιδιά δεν έχουν ανάγκη τις ίδιες ποσότητες με τους ενήλικες. Αν τοποθετήσετε πολύ φαγητό στο πιάτο τους, ίσως δεν μπορέσουν να το αδειάσουν. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι δύσκολα στο φαγητό, αλλά επειδή χόρτασαν.

μικρά παιδιά φαγητό

 

 1. Μην προγραμματίζετε γεύματα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου

Το να πείσετε τα κουρασμένα μικρά παιδιά να κάτσουν και να φάνε είναι μια πρόκληση. Μην σχεδιάζετε γεύματα που είναι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, ή πολύ κοντά σε άλλες δραστηριότητες.

 1. Μειώστε το στρες του φαγητού

Το να αναγκάσετε, να ασκήσετε πίεση ή να φωνάξετε στα παιδιά σας για να φάνε δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Μόλις αναστατωθούν ή αρχίσουν αν κλαίνε, οι πιθανότητες για φαγητό εξαφανίστηκαν. Αν και μπορεί να θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει, μην το πιέσετε αρκετά.

μικρά παιδιά δεν τρώνε

 

 1. Συμπεριλάβετε τα παιδιά στην προετοιμασία του φαγητού

Ενώ στα μικρά παιδιά αρέσει να τρώνε συχνά συγκεκριμένα φαγητά, η ποικιλία μπορεί να τα ενθουσιάσει. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν νέα φαγητά για να δοκιμάσουν. Ενθαρρύνετε τα να σας βοηθήσουν με το σχεδιασμό, τα ψώνια, αλλά και την προετοιμασία τους. Αν βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού ίσως ενθουσιαστούν περισσότερο για να φάνε.

Να θυμάστε:

Ίσως να μην είναι πεινασμένα από την αρχή. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, μπορεί να έχουν αλλαγές στην όρεξη τους μέσα στη μέρα, ή ανά λίγες μέρες ή εβδομάδες. Γι’αυτό το λόγο αποφύγετε να τα πιέζετε.

 1. Μειώστε τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά εκτός των γευμάτων

Ορισμένα παιδιά αρνούνται να φάνε αν καταναλώσουν πολλά σνακ ή αναψυκτικά μέσα στη μέρα. Έχουν πιο μικρό στομάχι, και δε θέλει πολύ για να γεμίσει. Αν ένα παιδί δε νιώθει πεινασμένο στο μεσημεριανό, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να φάει. Αν περιορίσετε τα σνακ και τα αναψυκτικά, είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να πεινάνε κοντά στις ώρες του φαγητού.

μικρά παιδιά τρώνε

 

 1. Καταλάβετε το στυλ που τρώνε τα παιδιά σας

Ανάλογα με το στυλ που τρώνε τα παιδιά σας, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ή λιγότερη τροφή σε ορισμένες στιγμές της μέρας. Ενώ μπορεί να αρνούνται να φάνε το βράδυ, ίσως τρώνε πολύ το πρωί ή το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη:

Mπάρες δημητριακών με ταχίνι για παιδιά: Σπιτική συνταγή

Διακοπές με παιδιά: Tips για να είναι χαλαρωτικές