Γονείς vs παιδιά; Πώς να το διαχειριστείτε

γονείς vs παιδιά

Γονείς vs παιδιά. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά σας, οι καυγάδες στο σπίτι όλο και θα αυξάνονται. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μάθετε να επιλέγετε σωστά τους καυγάδες σας. Ορισμένες φορές νιώθετε ότι πρέπει να γίνετε αυστηροί όταν έρθει η ώρα του ύπνου. Άλλες φορές, όταν θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό για βραδινό. Μήπως θυμάστε αν είχατε κι εσείς παρόμοιους καυγάδες με τους γονείς σας; Σίγουρα δε νιώθετε ωραία αν γίνεστε κακοί συνεχώς. Γι’  αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για να επιλέγετε έξυπνα τους καυγάδες με τα παιδιά σας.

 1. Επιλέξτε ποιοι θα είναι οι καυγάδες που θα υπάρχουν

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών τους. Δεν το κάνουν από κακία, αλλά συνήθως τείνουν να ξεχνούν την ευημερία των παιδιών τους όταν παίρνουν αποφάσεις, σκεπτόμενοι μόνο πιθανές επικίνδυνες συμπεριφορές. Προσπαθήστε να δείτε το παιδί σας ως ενήλικα. Ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές από τους ενήλικες; Σίγουρα θα θέλετε να αποτρέψετε τα παιδιά σας από αυτές. Μην προκαλείτε καυγάδες και θέτετε αυστηρά όρια. Αντίθετα, καθοδηγείστε τα με ήρεμο τρόπο στη σωστή κατεύθυνση ενθαρρύνοντας τα στις πιο αποδεκτές και επιθυμητές συμπεριφορές.

γονείς vs παιδιά μπαμπάς γιος

 

 1. Απαλλαγείτε από το περιττό άγχος

Αν προσπαθήσετε να διορθώσετε το παιδί σας κάθε φορά που κάνουν κάποιο λάθος, σίγουρα θα εξαντληθείτε πολύ γρήγορα. Η ανατροφή των παιδιών, ειδικά σε νεαρή ηλικία είναι μεγάλη πρόκληση. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Χρειάζεται χρόνος για να καθιερωθούν νέες συνήθεις και να μάθουν νέα πράγματα. Συχνά τα παιδιά κάνουν πολλές φορές τα ίδια λάθη μέχρι το πάθημα να τους γίνει μάθημα. Δε χρειάζεται η μάχη γονείς vs παιδιά να γίνει καθημερινή συνήθεια.

 1. Δε χρειάζεται το «όχι» να είναι η απάντηση σας σε όλα

Αν το μόνο που ακούει το παιδί σας είναι η λέξη «όχι», σταδιακά θα σταματήσουν αν την ακούν. Επιπλέον, θα αρχίσουν να βρίσκουν πλάγιους τρόπους να γίνεται το δικό τους. Ίσως να θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό εκείνη τη στιγμή. Αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας, μπορούν να φάνε μια μικρή ποσότητα μετά το φαγητό. Μην τους το ξεκόψετε κατευθείαν.

Θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα γνωρίζει ότι δε θα του χαρίζονται τα πάντα στο πιάτο. Μερικές φορές χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά πριν από την επιβράβευση.

Αν βρείτε μία μέση λύση και πετύχετε κάποιους συμβιβασμούς θα μειωθούν κατά πολύ οι εντάσεις.

γονείς vs παιδιά μαμά γιος

 

 1. Αποφύγετε τους έντονους τσακωμούς

Αν οι γονείς τσακώνονται συνεχώς μα τα παιδιά, αυτό που εν τέλει θα μάθουν είναι ότι χρησιμοποιώντας επιθετικό τόνο και λέξεις θα παίρνουν αυτό που θέλουν. Οι καυγάδες δεν είναι επικοινωνία, αλλά ένταση και φασαρία. Συνήθως δεν υπάρχουν νικητές, καθώς η συμφωνία δεν επιτυγχάνεται με σεβασμό. Αν οι τόνοι ανέβουν επικίνδυνα, διακόψτε τον καυγά και συνεχίστε τη διαμάχη όταν θα έχουν ηρεμήσει όλοι. Αυτό θα μειώσει και τις πιθανότητες και οι δύο πλευρές να πουν πράγματα που δεν τα εννοούν και να πληγώσουν η μια την άλλη.

Ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν τη μάχη γονείς vs παιδιά

 • Πόσο σημαντικός είναι ο λόγος για τον οποίο τσακώνεστε;
 • Μακροπρόθεσμα θα είναι σημαντικός ή όχι;
 • Ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς;
 • Είναι τα παιδιά ευπροσάρμοστα και υπάκουα σε άλλες πλευρές της καθημερινότητας τους;
 • Υπάρχουν πιο σημαντικές μάχες που θα πρέπει να εστιάσετε;
 • Μήπως υπερβάλετε λίγο;
 • Έχετε εκφράσει τα συναισθήματα και την σκέψη σας με έναν πιο ήρεμο τρόπο;
 • Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;
 • Πώς μπορείτε να φτάσετε σε έναν συμβιβασμό;

Διαβάστε ακόμη:

Μικρά παιδιά: Συμβουλές για να τρώνε τα γεύματα τους

Δουλειά από το σπίτι για μαμάδες: Tips να ανταπεξέλθετε