Δεύτερο παιδί: Πώς να αποφύγετε αντιζηλίες

δεύτερο παιδί ζήλεια

Όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί στην οικογένεια, ίσως είναι ανησυχητικό για το πρώτο  παιδί σας. Εξάλλου, έχουν συνηθίσει στην αμέριστη προσοχή σας. Ίσως παρατηρήσετε ότι το πρώτο παιδί δεν είναι το ίδιο χαρούμενο όσο εσείς  για τον ερχομό ενός νέου μωρού. Ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν από άλλα. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά tips να διαχειριστείτε τη ζήλια.

  1. Συμπεριλάβετε στις δραστηριότητες το πρώτο παιδί σας

Μπορείτε να ζητήσετε από το πρώτο παιδί σας να σας δώσουν το μπουκάλι του μωρού για να ταΐσετε το δεύτερο παιδί. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να σας βοηθήσει με την αλλαγή της πάνας, ή να του ζητήσετε να του τραγουδάει όποτε βλέπετε ότι είναι ταραγμένο. Θα παρατηρήσετε ότι θα του αρέσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες της φροντίδας του δεύτερου παιδιού. Θα χρειαστεί να το καθοδηγείτε και να του δίνετε συχνά οδηγίες. Αν είναι αρκετά μικρό θα πρέπει να μην έχετε πολύ μεγάλες απαιτήσεις. Θα μπορέσει όμως να αποτελέσει έναν μικρό βοηθό για τα πιο εύκολα tasks.

δεύτερο παιδί

  1. Δώστε του προτεραιότητες μερικές φορές

Άσχετα με το γεγονός ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει περισσότερη ανάγκη για φροντίδα, μερικές φορές θα πρέπει να βάζετε σε προτεραιότητα το πρώτο παιδί σας. Λέγοντας του συνεχώς ότι θα πρέπει να τελειώσετε με την αλλαγή πάνας, το τάισμα, ή οτιδήποτε χρειάζεται το μωρό σας, θα του δημιουργήσει σταδιακά το αίσθημα της ζήλιας. Αν δεν είναι για κάτι που επείγει, αφήστε για λίγο το μωρό στην κούνια και παίξτε με τον μεγάλο του αδερφό ή αδερφή. Ότιδήποτε δείχνει το «τώρα», το «αυτή τη στιγμή» αρκεί. Δείξτε του ότι είναι ακόμη στις προτεραιότητες σας.

  1. Δείξτε ότι το καταλαβαίνετε

Αν δείξετε ότι καταλαβαίνετε τη δική του οπτική και τις δικές του σκέψεις, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Η αναγνώριση του τύπου «Τα μωρά κλαίνε πολύ τελικά, ε;», ή «Ξέρω ότι μερικές φορές θα ήθελες να κάτσουμε μόνοι μας», δείχνουν ότι τον καταλαβαίνετε. Οι γονείς που αναπτύσσουν ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά τους τα βοηθά να διαχειριστούν το άγχος τους καλύτερα. Τους βοηθά επίσης να αναπτύξουν την υπομονή.

δεύτερο παιδί

  1. Προσέξτε για κινήσεις επιθετικότητας ή για τάσεις να χτυπούν

Όσο κι αν το μισείτε, υπάρχει η πιθανότητα το μεγαλύτερο παιδί να στραφεί ενάντια στο δεύτερο παιδί. Μια έρευνα έδειξε ότι το 46% των παιδιών έχουν βρεθεί θύματα αδερφικής επιθετικότητας, ενώ το 35,6% έχουν παραδεχτεί ότι έχουν υπάρξει επιθετικοί προς τα αδέρφια τους.

Το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να πετάξει ένα παιχνίδι στο δεύτερο παιδί, να το τσιμπήσει ή να το χτυπήσει. Ίσως μπείτε στον πειρασμό να του φωνάξετε. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ήταν κατά κάποιο τρόπο ο σκοπός του. Αντίθετα, επικεντρώστε την προσοχή σας στο να βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι εντάξει. Θα σκεφτούν ότι αυτό ήταν σπατάλη χρόνου και (ελπίζουμε) πως δεν θα το ξανακάνει.

Η θετική διαπαιδαγώγηση σχετίζεται με τις θετικές σχέσης των μελών μιας οικογένειας. Η αρνητική διαπαιδαγώγηση σχετίζεται με επιθετικότητα. Ενθαρρύνετε το μεγάλο σας παιδί να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του και για πιθανό θυμό ή ζήλια που νιώθουν προς το δεύτερο παιδί. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα, και είναι καλύτερο για αυτά να μιλήσουν για αυτά από το να τα κρατούν μέσα τους.

δεύτερο παιδί

  1. Μην προβείτε σε σύγκριση

Το να ρωτήσετε το παιδί σας γιατί δεν μπορεί να είναι όπως το άλλο παιδί είναι μη απαραίτητο. Μην μπείτε στον πειρασμό, ακόμη κι αν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι.

  1. Ζητήστε βοήθεια προκειμένου να περάσετε χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί

Τίποτα δε θα κάνει το μεγαλύτερο παιδί σας να νιώθει πιο καλά με ένα δεύτερο παιδί, από το να περνάτε χρόνο οι δυο σας. Αν θηλάζετε και δεν μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας για πολλές ώρες, μια γρήγορη βόλτα στο πάρκο θα τα κάνει να νιώσουν ότι έχουν και πάλι την αμέριστη προσοχή σας. Η ποιοτικός χρόνος ανάμεσα σε γονείς και παιδιά μπορεί να επηρεάσει θετικά στην ανάπτυξη των γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

δεύτερο παιδί

Μην ξεχνάτε: Είναι μια κατάσταση που δεν κρατάει για πάντα

Όταν τα μικρά παιδιά νιώθουν ζήλια για τα αδέρφια τους, είναι μια κατάσταση που δε θα έχει τέλος. Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα, θα έχει. Πριν το καταλάβετε, θα έχουν άριστες σχέσεις. Να θυμάστε ότι και τα δύο παιδιά σας έχουν πολλά να κερδίσουν από το γεγονός ότι είναι αδέρφια.

Διαβάστε ακόμη:

Μητέρα σε δράση: Καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά

Μαμά και σεξ: Συμβουλές για να διατηρήσετε μια ερωτική ζωή